Dag 2: Dit is er nu bekend over de nasleep van de containerramp boven de waddeneilanden

Vrijwilligers ruimen de dijken bij Moddergat op. FOTO ANP/SIESE VEENSTRA

Nu de jutterseuforie is getemperd, wordt duidelijk dat de Waddeneilanden nog maanden last hebben van de resten uit de overboord geslagen containers van de MSC Zoe. Dit is wat we nu weten, op dag 2 na de containerramp boven de eilanden.

Het meest zorgwekkende bericht donderdag is dat van de aangespoelde zak organische peroxide. Op het strand van Schiermonnikoog werd een zak van 25 kilo van de gevaarlijke stof aangetroffen. De brandweer op het eiland bracht de zak in veiligheid. Grootste vrees: er drijven wellicht nog veel meer van deze zakken rond in de Noordzee.

Na een nacht met eb en vloed lagen de stranden donderdagochtend opnieuw vol. Het zwaartepunt verplaatste zich van Vlieland en Terschelling naar Schiermonnikoog en de Waddenzeedijk tussen Moddergat en Lauwersoog. Op Schiermonnikoog spoelden drie nieuwe containers aan en lagen de stranden bezaaid met troep.

Op de Waddenzeedijk bij Moddergat lag nog meer piepschuim dan een dag eerder, maar troffen jutters ook koelkasten, schoenen en matrassen aan. Vanaf zonsopgang waren vrijwilligers met man en macht in het spier om de dijken op te ruimen. En met succes: er werden tientallen volle vuilniszakken verzameld.

Goedkopere bootkaartjes

In de loop van donderdag meldden ook de gemeenten Vlieland en Terschelling dat het meeste afval op de stranden is opgeruimd. Op Vlieland zijn ze rond twee uur gestopt met een gezamenlijke opruimactie.

Op Terschelling is de gemeente tevreden over hoe het opruimen tot dusver is verlopen. Vrijdag zal ingezet worden op het oostelijk deel van het eiland richting Oosterend. Daar ligt nu nog de meeste troep. Met een drone zijn opnamen achter de duinen gemaakt zodat ook daar gericht gezocht kan worden.

Intussen heeft Stichting De Noordzee een oproep gedaan om zaterdag naar Terschelling te komen om tijdens een gecoördineerde opruimactie daar het strand verder schoon te maken. Op Schiermonnikoog en Ameland ligt nu meer afval dan woensdag en dat is nog niet opgeruimd. Op Vlieland is een beachcleaner ingezet om het kleine plastic uit het zand te halen. Dit apparaat schraapt zand op en zeeft het vervolgens.

Voor mensen die willen meehelpen met het schoonmaken van de stranden van de eilanden bieden de rederijen Doeksen en Wagenborg een speciaal en goedkoper opruimkaartje naar de eilanden toe aan.

loading  

Defensie helpt

Voor het oog lijken de stranden en zeedijken dan een stuk schoner, maar omdat er nog veel troep in het water drijft, kunnen de stranden vrijdag na een nachtje eb en vloed zo weer vol liggen. Mede om die reden komt Defensie in actie. Zo'n 100 militairen vertrekken naar de Wadden , welke eilanden is nog niet bekend.

Een deel van hen is teruggeroepen van kerstverlof. Zij vertrekken mogelijk donderdagavond al naar de eilanden. Defensie denkt dat de legerinzet twee dagen duurt. Op Vlieland hielpen de militairen die oefenen op Vliehors donderdag al mee.

MSC Zoe onderzocht in Bremerhaven

En dan is er nog de boosdoener: de MSC Zoe, één van de grootste containerschepen ter wereld. Het schip vaart onder de Panamese vlag en meerde even na middernacht zonder verdere problemen aan in de Bremerhaven. De is immens. Op het schip liggen tientallen containers die door de harde wind zijn ontwricht.

In de Noordzee zijn nu 30 containers gelokaliseerd. Die zijn nog niet allemaal aangespoeld. Volgens Duitse autoriteiten zijn er ook een paar voor de Duitse kust aan land gekomen.

Lees ook: Ramp voor de Waddeneilanden, en dit is pas het begin