DUO blijft doormodderen met slechte bereikbaarheid

DEN HAAG Het blijft aanmodderen met de telefonische bereikbaarheid van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Groningen. Er is geen geld om extra mensen aan de telefoon te zetten.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven meldt dat in een brief aan de Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen.

De laatste vindt het geen pas geven dat studenten bij DUO zo lang aan het lijntje worden gehouden. Hij tikte het kabinet op de vingers en drong aan op maatregelen.

Vorig jaar maakte het Leeuwarder CDA-Kamerlid Harry van der Molen al een nummer van de slechte telefonische bereikbaarheid. Van der Molen nam de proef op de som en hing in Groningen prompt 64 minuten in de wacht.

De minister beloofde meerdere malen beterschap, maar zicht op verdere verbetering is er niet, blijkt nu. Mogelijk kan Van Engelshoven komend voorjaar een potje met extra geld vinden om extra medewerkers aan te stellen. Ze noemt de kwestie ,,spijtig’’.

De gemiddelde wachttijd aan de telefoon was in de drukke maanden augustus en september bijna 30 minuten. De minister wijt het aan de grotere aantallen (internationale) studenten die DUO belden, en aan de ingebruikname van het nieuwe studiefinancieringssysteem. ,,Gezien de huidige situatie richt ik me nu op het behouden van het bestaande, door mij als te laag beleefde, serviceniveau van de dienstverlening. Dat is al een hele uitdaging’’, aldus haar reactie aan de Ombudsman.

DUO kan zelf niet schuiven met middelen en personeel ten gunste van de telefonische dienstverlening. Dat zou ten koste gaan van het uitbetalen van studiefinanciering, de bekostiging van scholen of de uitvoering van examens.

Studenten die door de slechte bereikbaarheid in de knel komen kunnen aankloppen bij de Ombudsman. Die seint DUO in. De dienst zal vervolgens snel contact zoeken met de betreffende student, belooft de minister.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement