DNA-blunder: menselijke fout met dramatische gevolgen

De aanrandig van een 31-jarige vrouw in Leeuwaren op 2 juni had waarschijnlijk voorkomen kunnen worden als het Nederlands Forensisch Instituut geen fout had gemaakt met een DNA-test.

Toen de fout was hersteld kon een 29-jarige verdachte worden aangehouden die van drie zedenmisdrijven wordt verdacht. Twee daarvan vonden eerder plaats. De derde, een poging tot verkrachting, aanranding en mishandeling, geschiedde enkele dagen na de gemiste match.

Het NFI heeft zijn excuses aangeboden aan de slachtoffers.

Tweeëntwintig kostbare dagen gingen verloren door de fout.

Een overzicht:

22 mei: Een 60-jarige vrouw wordt verkracht in haar huis in de Bloemenbuurt in Leeuwarden. Er wordt een DNA-spoor veiliggesteld. Het slachtoffer kan een goed signalement geven van de dader.

24 mei: De DNA-sporen worden aangeboden aan het NFI in Den Haag dat ermee gaat sleutelen aan een DNA-profiel. Jaarlijks doet het instituut zo’n honderdduizend analyses van DNA-profielen.

25 mei: In Leeuwarden wordt een poging tot verkrachting gedaan bij een 52-jarige vrouw. De politie stelt al snel vast dat het om dezelfde dader moet gaan.

30 mei: Het NFI stelt met de sporen het DNA-profiel vast van een man en vergelijkt dat met gegevens uit de databank. Bij het handmatig invoeren wordt een fout gemaakt met een van de dertig getallen. De gebruikelijk hercontrole brengt deze fout niet aan het licht. Als gevolg van de foute invoer blijft een match met bedrijvers van zedenmisdrijven uit de databank uit. De recherche in Leeuwarden wordt ingelicht.

2 juni: Opnieuw een poging tot verkrachting, aanranding en mishandeling in Leeuwarden, ditmaal van een 31-jarige vrouw. De politie stelt opnieuw vast dat het dezelfde dader moet betreffen.

7 juni: In Opsporing verzocht wordt aandacht besteed aan de eerste zaak van 22 mei. Een compositietekening en allerhande informatie leiden tot 65 tips. Mede op grond van de tips en eigen tactisch onderzoek richt de recherche zijn aandacht al snel op ,,een bekende van de politie’’. Het NFI wordt verzocht zijn DNA-profiel te vergelijken met dat van de dader van 22 mei.

21 juni: De DNA-profielen komen overeen. De 29-jarige verdachte wordt opgepakt.

22 juli: De officier van justitie en de recherche brengen de slachtoffers van de drie zedenzaken op de hoogte van de gemaakte fout.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement