Curatoren Leeuwarder CMS-werf vervangen na brandstichting

De twee curatoren van het door verdachte branden geplaagde faillissement van de CMS-werf in Leeuwarden zijn vervangen.

De Groninger advocaat Hans Silvius blijkt vorige week al het stokje te hebben overgenomen van zijn voorgangers Adriaan Geense en Cynthia Grondsma. Rechter-commissaris Hugo Kielman bevestigt de vervanging van beide curatoren, maar laat weten ,,verder geen mededelingen te kunnen doen over het hoe en waarom van deze beslissing’’.

De scheepswerf van de broers Delmer en Jelle Los bezweek vorig jaar november onder een schuld van 4,6 miljoen euro. Skûtsjeschipper Ulbe Zwaga uit Koufurderrige procedeerde tevergeefs met de curatoren over het eigendom van het voormalige binnenvaartschip de Rimar.

Sporen van brandstichting

Nadat de deurwaarder dit schip uit Koufurderrige had opgehaald, brak er brand uit aan boord. De technische recherche stuitte op sporen van brandstichting. Eerder waren bij de woning van curator Grondsma al twee auto’s uitgebrand. Het wachten is nog altijd op de resultaten van het Nederlands Forensisch Instituut.

De raadsman van Jelle Los, Niclas Koelemaij, distantieerde zich van de branden. Ook Zwaga ontkent betrokkenheid. Hij en Jelle Los zeilden deze zomer mee aan boord van het Jouster IFKS-skûtsje Waaksdom. Silvius is op de hoogte van de branden rondom het CMS-bankroet. ,,Het is niet in het belang van de boedel om daar op dit moment iets over te zeggen’’, stelt de jurist. ,,Ik ga gewoon verder met de afwikkeling van dit faillissement.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement