'Crisisopvang is een chaos'

De noodopvang van vluchtelingen in Heerenveen verloopt allesbehalve vlekkeloos. Dat zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan maandag in het Friesch Dagblad. Hij is bang dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de grote vluchtelingenstroom niet aankan.

Van der Zwan zegt dat de organisatie van de opvang chaotisch verloopt. Zo zijn volgens hem namenlijsten niet compleet, zijn niet alle vluchtelingen geregistreerd bij het centrale aanmeldcentrum in Ter Apel en is het onduidelijk waar de vluchtelingen uit Heerenveen woensdag naartoe moeten.

In Heerenveen worden sinds donderdag 204 vluchtelingen opgevangen. Bij aankomst bleek dat het aantal niet overeenkwam met de namenlijsten. ,,Wij hebben 204 mensen geteld, maar volgens de lijsten hadden er maar 186 moeten zijn", aldus Van der Zwan.

Registratie

Ook bleek later dat maar een deel van de vluchtelingen wel in Ter Apel is geweest en vingerafdrukken heeft afgegeven, terwijl het COA heeft gezegd dat asielzoekers alleen in een noodopvang terechtkomen als ze zijn geregistreerd. ,,Het COA heeft de situatie volstrekt niet onder controle. Het is nu in het wilde weg doorsturen van vluchtelingen", zegt Van der Zwan.

Een woordvoerder van het COA heeft maandagochtend laten weten dat het absoluut ,,geen zooitje is" bij de organisatie. Volgens hem komen namenlijsten vaak niet overeen met de laatste gegevens van het COA, omdat gemeenten niet op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. ,,Onze ervaring van de laatste anderhalve week crisisopvang is dat burgemeesters wel eens te laat in het registratiesysteem kijken", aldus de woordvoerder.

Ook spreekt hij tegen dat sommige vluchtelingen wel geregistreerd zijn en anderen niet. ,,Alle asielzoekers zijn geregistreerd voordat ze naar de crisisopvang gaan. Het gaat dan om de logistieke aanmeldprocedure en niet om de asielaanvraagprocedure. Die vindt op een later tijdstip plaats bij de aanmeldcentra in Ter Apel, Amsterdam, Rotterdam en Budel. Dan worden ook vingerafdrukken afgenomen."

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement