'Criminele burgerinfiltrant had omhangen moeten zijn met apparatuur in zaak Vidar'

ILLUSTRATIE MARK REIJNTJES

De criminele burgerinfiltrant had van meet af aan omhangen moeten worden met opnameapparatuur. Dat vindt de advocaat van een van drugshandel verdachte 35-jarige Leeuwarder.

Er zijn veel meer gesprekken geweest tussen zijn cliënt en de overgelopen crimineel dan is vastgelegd, haalde advocaat Tony Boersma tijdens de derde pro-formazittingsdag in de drugszaak Vidar aan. Zo valt nergens uit op te maken wie het eerste contact heeft gelegd. ,,De belangrijkste gesprekken zijn niet weergegeven.’’

Ook hij vroeg banden te mogen beluisteren. Volume, intonatie en pauzes zouden immers kunnen aantonen of er sprake is geweest van het uitoefenen van druk, merkte Boersma op.

Het Openbaar Ministerie wil de stem van de man die zijn oude maten uit het circuit verklikte niet prijsgeven. Dan zou diens veiligheid in het geding zijn. ,,Verdachten mogen zijn stem dan kennen, advocaten doen dat niet. We willen voorkomen dat de stem op wat voor manier dan ook naar buiten komt’’, legde officier Henk Mous uit.

Hij gaf aan niet zonder reden zo voorzichtig te zijn. Het profiel van de criminele burgerinfiltrant was in deze krant al uitgebreid beschreven, zo haalde hij aan. ,,Tekening erbij, van alles en nog wat. Je kunt van alles veranderen, maar een stem niet.’’

Lees het verloop van de zitting hieronder terug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Vidar
Rechtbank