Coronavirus dwarsboomt orgaandonaties

Orgaantransplantaties gaan nog zoveel mogelijk door, maar het testen op het coronavirus zorgt wel voor problemen.

Orgaantransplantaties worden steeds meer bemoeilijkt door de verspreiding van het nieuwe coronavirus. De eerste donaties zijn ingetrokken. De weefseldonatie is al stilgelegd.

,,Er zijn al families die hebben afgezien van een orgaandonatie, ze wilden niet langer wachten op de uitslag van testen op het coronavirus”, zegt Michaël Kuiper, intensivist in het MCL in Leeuwarden en medisch adviseur voor de Nederlandse Transplantatiestichting.

Wachten

Donoren moeten van de patiëntenverenigingen getest worden op het coronavirus, legt Kuiper uit. De uitslag van zo’n test laat gemiddeld 24 uur op zich wachten. ,,Dat is heel lang voor familie van iemand die uitbehandeld of hersendood is.” Een donor met het coronavirus kan sowieso geen organen meer afstaan.

Voor ontvangers kan dit cruciaal zijn. ,,Iemand die een nieuwe nier nodig heeft, heeft nog wel even alternatieven. Maar voor iemand van wie de lever acuut stopt, is transplantatie soms het enige dat je nog kan doen. Hetzelfde geldt voor hart en longen.”

Orgaandonaties gaan na een negatieve test van donor en ontvanger nog wel door, is dinsdag besloten door de Nederlandse Transplantatiestichting.

Voorraad

Met weefseldonatie is al helemaal gestopt. Huid, hoornvlies en hartkleppen worden uit veiligheidsoverwegingen niet meer gedoneerd. ,,Het risico is te groot dat je meer schade aanricht dan goed doet. Dit heeft heel grote gevolgen”, zegt Kuiper. Zo zullen op termijn oogoperaties en huidtransplantaties voor bijvoorbeeld mensen met brandwonden in gevaar kunnen komen. ,,Daar is nu nog geen sprake van, er is nog een voorraad.”

In de vier Friese ziekenhuizen vinden een kleine tien orgaandonaties per jaar plaats, het merendeel gebeurt in MCL. Het aantal weefseldonaties schat de intensivist op een kleine honderd. De organen kunnen heel Europa over gaan, het hangt er net vanaf waar het dichtst in de buurt een matchende ontvanger is. In het Noorden worden transplantaties alleen in het UMCG in Groningen uitgevoerd.

In dit liveblog volgen we de ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

home
net-binnen
menu