FOTO

Coronavirus dooft uit in Friesland, verborgen problemen doemen op

FOTO ANP

Het percentage positieve gevallen onder geteste mensen in Friesland daalt snel. Overal is te merken dat het coronavirus op zijn retour is.

In de teststraten van GGD Fryslân bij Izore in Leeuwarden wordt het geleidelijk iets drukker. Meer doelgroepen mogen zich laten testen, zodra ze verkoudheidsklachten hebben. Onder wie mensen met contactberoepen zoals kappers en nagelstylisten, maar ook onderwijzers en kinderopvangers. Medisch microbiologisch centrum Izore analyseerde woensdag 174 slijmmonsters. Slechts 2 gevallen waren positief.

Volgens GGD Fryslân is het toch maar ietsje drukker in de teststraten dan in voorgaande weken. De voorbije zeven dagen zijn weliswaar 1209 tests uitgevoerd, maar als de ruim vierhonderd bewoners en medewerkers van het asielzoekerscentrum in Sneek daar van af worden getrokken, komt dit aantal al meer in de buurt van voorgaande weken. Per saldo testte zo’n 4 procent van de mensen (enkelen zijn vaker getest) positief. Aan het begin van de coronacrisis lag in Friesland dit percentage nog op zo’n 20 procent. Dit komt mede doordat er laagdrempeliger en breder wordt getest.

Laatste sterfgeval op 2 mei

Al twee weken staat het aantal coronadoden in Friesland op 63. Het laatste sterfgeval in de provincie dateert van 2 mei, in de gemeente Waadhoeke. In de Friese ziekenhuizen is de laatste week één coronapatiënt opgenomen, en de week ervoor twee (op een totaal van 128). Allen uit de gemeente De Fryske Marren, blijkt uit gegevens van het RIVM.

Het virus dooft uit, voor GGD Fryslân is het zaak oplaaiende brandhaarden zo snel mogelijk te ‘blussen’. Zoals afgelopen weekeinde in het Sneker azc, waar uiteindelijk 28 bewoners en een medewerker positief testten op het virus, maar voor zover bekend niemand naar het ziekenhuis hoefde. Los van de uitbraak in het azc zijn er ondanks de verruiming van te testen doelgroepen in een week tijd 14 besmettingen bijgekomen, tegen 16 een week eerder.

Dat de corona-epidemie vooralsnog mild is gebleven in Friesland, valt ook af te leiden uit de wekelijkse oversterftecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De afgelopen twee maanden, sinds het coronavirus opdook, overleden ongeveer honderd Friezen meer dan andere jaren deze periode. Tijdens de griepgolf van maart 2018, toen er influenza rondwaarde die niet in het jaarlijkse griepvaccin zat, lag het sterftecijfer zelfs hoger.

Overal is merkbaar dat het coronavirus op zijn retour is. In het provinciale Covidhuis van Alliade in Heerenveen liggen nog maar zeven ouderen. In het Covidhuis van Talant in Beetsterzwaag worden nog twee mensen met een verstandelijke beperking in isolement verzorgd.

Ruimte op de ic

In de vier Friese ziekenhuizen lagen volgens de meest actuele cijfers van het Regionaal Orgaan Acute Zorgnetwerk (ROAZ) Noord-Nederland woensdag nog zes patiënten op de intensive care, en 23 patiënten op een gewoon ziekenhuisbed. Een deel van hen komt uit Noord-Brabant.

In Medisch Centrum Leeuwarden lagen gisteren vijf Covid-19-patiënten op een ic-bed en zes op de coronaverpleegafdeling. ,,We houden de opgeschaalde ic-capaciteit achter de hand, maar op dit moment hebben we die echt niet nodig”, zegt intensivist Rik Gerritsen, voorzitter van de medische staf.

Overal wordt de reguliere zorg weer geleidelijk op gang gebracht, met inachtneming van alle voorschriften voor afstand houden en hygiëne. Het ROAZ, waarin de zorg noordelijk samenwerkt, kondigde begin deze week aan dat vanaf nu op provinciaal niveau een betere balans gezocht wordt tussen reguliere en coronazorg, die niet weg is en elk moment weer harder nodig kan zijn.

Op tal van plekken is de afgelopen maanden niet-coronazorg blijven liggen. Zo kampen ziekenhuizen met grote wachtlijsten, blijft een deel van de hart-, kanker- en beroertepatiënten nog steeds weg en blijven potentiële patiënten huiverig om contact met de huisarts te zoeken; is het niet uit angst, dan wel omdat ze zich bezwaard voelen.

Verborgen problemen krijgen aandacht

Diverse sluimerende gezondheidsproblemen zijn onder de radar gebleven, signaleert GGD Fryslân. Bijvoorbeeld onder thuiswonende ouderen, zegt woordvoerder Marcel de Jong. De volksgezondheidsdienst gaat zich de komende tijd meer richten op deze verborgen problematiek. Verder waarschuwt De Jong voor het goed blijven naleven van alle afstands- en hygiënemaatregelen. ,,Vorige week is een versoepeling van maatregelen aangekondigd. Het duurt minimaal twee weken voordat in de cijfers mogelijke effecten zichtbaar zijn.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct