Coronabesmettingen slinken in Friesland met ruim een kwart, afgelopen week twee sterfgevallen door Covid-19

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is in Friesland afgelopen week met ruim een kwart afgenomen ten opzichte van de voorgaande week. ANP

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is in Friesland afgelopen week met ruim een kwart afgenomen ten opzichte van de voorgaande week. Er zijn 675 Friezen positief getest, sinds eind november zijn dat niet zo weinig geweest.

Verschillende deskundigen onder wie microbioloog Bert Niesters waarschuwen dat het dalende aantal gevonden besmettingen vertekenend kan zijn, doordat de testbereidheid daalt en het zelftesten hard toeneemt. Het vindpercentage daalde in Friesland naar 7,8 procent, dat is tot bijna een kwart lager dan eerder in mei en april. Dat is een gunstig teken.

Het RIVM betitelt de situatie in Friesland nog altijd als zeer ernstig. Dat geldt nog voor 23 van de 25 veiligheidsregio’s. Donderdag is het risiconiveau in de regio’s Gooi en Vechtstreek en Zaanstreek-Waterland teruggeschroefd naar ernstig.

In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten nog altijd elf bewoners positief, de helft minder dan een week eerder. Ruim een kwart van de besmettingen is onder twintigers en jongeren van 18 en 19 jaar, meldt GGD Fryslân. Maar ook in die leeftijdscategorie dalen de vastgestelde besmettingen.

Besmettingen gehalveerd in Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Waadhoeke

De GGD zag in drie Friese gemeenten het aantal besmettingen in een week tijd halveren: in Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Waadhoeke. De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 133 (177), Súdwest-Fryslân 71 (143), Noardeast-Fryslân 60 (51), Smallingerland 59 (50), Weststellingwerf 56 (79), De Fryske Marren 54 (108), Dantumadiel 45 (25), Opsterland 37 (54), Heerenveen 37 (45), Waadhoeke 27 (58), Achtkarspelen 27 (37), Tytsjerksteradiel 23 (44), Ooststellingwerf 23 (28), Harlingen 13 (15), Ameland 7 (1), Vlieland 0 (5), Terschelling 0 (1) en Schiermonnikoog 0 (0).

Het coronavirus blijft nog elke week levens eisen in Friesland. Afgelopen week werden twee nieuwe sterfgevallen toegeschreven aan Covid-19. In totaal stierven 475 Friezen officieel aan Covid-19.

Aantal coronapatiënten in noordelijke ziekenhuizen in tweeënhalve week gehalveerd

In de noordelijke ziekenhuizen wordt het steeds rustiger met corona-patiënten, vooral op de gewone verpleegafdeling. Vrijdagochtend lagen er 82 coronapatiënten, van wie 40 op de intensive care. Tweeënhalve week geleden was dit nog meer dan het dubbele.

Eén op de zes coronapatiënten komt nog van buiten Noord-Nederland. Vooral in Drenthe en Groningen stromen de ‘coronabedden’ leeg, in Friesland verloopt de afname iets geleidelijker. In de vier Friese ziekenhuizen liggen nog 40 coronapatiënten, van wie 18 op de ic.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland