Mensen die gevaccineerd zijn tegen corona zeggen dat ze gelukkiger zijn dan voorheen. En het coronavirus treft lager opgeleide gezinnen aanzienlijk harder dan de gemiddelde inwoner van Noord-Nederland.

Dat zijn enkele opmerkelijke uitkomsten uit het grote noordelijke Lifelines-coronaonderzoek. Ruim 51.000 inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe deden daar een jaar lang aan mee, en dat leverde een schat aan gegevens op.

Zo hebben tweeduizend van de deelnemers hun coronaprikken al gehad. Zij geven hun leven gemiddeld een rapportcijfer dat 0,14 procent hoger is dan niet-gevaccineerden. Dat lijkt misschien weinig maar is best een opmerkelijk verschil, zegt hoogleraar genetica Lude Franke. ,,Mensen geven hun leven allemaal een rapportcijfer ergens tussen de 7 en 8. Als het dus een beetje hoger is bij zo’n grote groep, dan zegt dat echt wel wat.’’

Somberder

Uit het onderzoek blijkt ook al langere tijd dat de bevolking van Noord-Nederland steeds somberder wordt door de hele coronacrisis. Gevoelens van lusteloosheid, slapeloosheid en spanning waren helemaal aan het begin van de crisis in maart vorig jaar vrij hoog, daalden behoorlijk afgelopen zomer, maar nemen sinds september hand over hand toe. ,,Iedereen heeft er behoorlijk veel last van en dan valt echt op dat de mensen die nu al aan de beurt zijn geweest voor een vaccinatie zich er beter door gaan voelen’’, vervolgt Franke.

Die somberheid is het hevigst onder lager opgeleide gezinnen met kinderen. Dat is ook niet zo gek, want die groep blijkt veel vaker getroffen te zijn door een besmettingen dan anderen. Van alle huishoudens in het Noorden heeft 12 procent een covid-infectie meegemaakt. Maar bij de lager opgeleide gezinnen met kinderen heeft maarliefst 23 procent een besmetting in het gezin gehad.

Dat komt volgens Franke mogelijk doordat juist in de lager opgeleide gezinnen veel minder mensen de mogelijkheid hebben om thuis te werken. ,,Ze hebben veel vaker iemand in huis die de deur uit moet en daardoor risico loopt’’, meent Franke. Uit de cijfers blijkt dan ook dat het algehele geluksgevoel juist onder die groep het meest gedaald is. Somberheid en slapeloosheid zijn ook in de ‘arme gezinnen’ het meest gegroeid tijdens de coronacrisis.

Nog drie jaar

Uit de Coronabarometer blijkt verder dat de werkloosheid als gevolg van de crisis nog maar licht gegroeid is, van 4,3 procent aan het begin van de crisis tot 5,1 procent nu. En het vertrouwen in de aanpak van de coronacrisis blijft bijzonder hoog.

De inwoners van het Noorden blijken het wel erg lastig te vinden te voorspellen hoe het nu verder zal gaan. 65 Procent verwacht komende zomer in eigen land op vakantie te gaan. Maar hoe lang de hele coronacrisis nog gaat duren? De meeste mensen denken nog een half jaar maar een grote groep rekent op nog een heel jaar. Een kleine minderheid verwacht dat het over drie maanden wel voorbij zal zijn, maar een bijna even grote groep houdt er rekening mee dat het allemaal nog wel drie jaar gaat duren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct