Corona in Friesland - 9 april | Gemeenten sluiten drukke plekken af tijdens paasweekeinde, daling van patiënten op Friese ic's

De Keukenhof in Lisse staat in volle bloei, maar niemand zal ervan kunnen genieten. De deuren van Keukenhof blijven gesloten. FOTO ANP

Friese gemeenten bereiden zich voor op een zonnig paasweekeinde, minder mensen op de intensive care in de Friese ziekenhuizen en 20.000 mondkapjes uit China voor Friesland. In dit overzicht de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus van donderdag 9 april.

Er lagen donderdagochtend 72 patiënten met het coronavirus in de Friese ziekenhuizen, meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland donderdagmiddag. Dat is hetzelfde aantal patiënten als woensdag. Van de patiënten liggen er 24 op de intensive care. Dat zijn er twee minder dan een dag eerder. 48 patiënten liggen op een andere afdeling. Cijfers per ziekenhuis worden niet bekendgemaakt.

Vier locaties in gemeente Leeuwarden tijdens paasweekend afgesloten om jongeren te weren

De gemeente Leeuwarden sluit tijdens het paasweekend vier plaatsen af waar volgens de gemeente te veel jongeren bijeenkomen. Het gaat om het skatepark aan de Van Loonstraat, de skatebaan aan de Burstumerdyk in Grou, de voetbalkooi aan het Groenesterpad en de voetbalkooi aan de Wybrand de Geeststraat.

De sluiting gaat in op vrijdagochtend om 09:00 uur en duurt tot dinsdag 14 april om 09:00 uur. Het besluit is genomen door burgemeester Sybrand Buma van de gemeente Leeuwarden, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân.

Pier Holwerd afgesloten

De gemeente Noardeast-Fryslân sluit delen van de pier van Holwerd voor onbeperkte tijd af vanwege drukte. De kop van de pier en het parkeerterreintje van It Fryske Gea zijn voorlopig niet bereikbaar. Afgelopen weekend was het al druk op de pier, die toen ook enige tijd werd afgesloten. ,,Hierdoor en gelet op de aankomende paasdagen hebben we vandaag helaas twee parkeerplaatsen moeten afsluiten voor het verkeer, voor onbepaalde tijd’‘, meldt de gemeente. Gemeentelijke toezichthouders en de politie houden de afgesloten plekken de komende tijd extra in de gaten.

Chinese zusterstad Liyang schenkt 20.000 mondkapjes aan Leeuwarden

De Chinese stad Liyang heeft Leeuwarden 20.000 mondkapjes geschonken in de strijd tegen het coronavirus. Een container met de mondkapjes is deze week in Leeuwarden aangekomen en wordt zo snel mogelijk ingezet in Friesland.

Het gaat om mondkapjes die geschikt zijn voor onder meer gebruik door zorgpersoneel in verpleeghuizen, en voor patiënten van wie het vermoeden bestaat dat ze met Covid-19 zijn besmet.

Burgemeester Sybrand Buma heeft in een videoboodschap zijn dank aan de bevolking en bestuurders van Liyang uitgesproken. Liyang is sinds 2011 een zusterstad van Leeuwarden.

Aantal doden door coronavirus stijgt naar 2396

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2396. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 148 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD’en in het land.

Het RIVM heeft 237 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 7972 mensen opgenomen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg afgelopen etmaal met 1213 naar 21.762.

28 Friezen positief getest

Er zijn sinds woensdag 28 Friezen positief getest op het coronavirus, dat meldt GGD Fryslân in de dagelijkse update.

Het totale aantal besmettingen komt daarmee op 275. In totaal zijn er in Friesland 25 personen die positief getest zijn op het virus overleden. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis ligt, loopt juist terug.

Niet iedereen die klachten heeft, wordt getest. Het cijfers van de GGD geeft daarom geen volledig beeld van het aantal coronapatiënten in Friesland, dat ligt ongetwijfeld hoger. Alleen zorgmedewerkers en kwetsbare mensen worden momenteel getest.

Een feest bij promotie of titel Cambuur is niet op zijn plaats

Een vrachtwagen van de bierleverancier stond donderdagochtend in het Cambuur-stadion. Niet om bier aan te leveren voor de twee thuiswedstrijden van het paasweekeinde, maar juist om de tanks leeg te pompen.

,,Het bier wordt weggehaald in plaats van aangevuld voor de laatste wedstrijden van het seizoen’’, zei directeur Ard de Graaf in een vraag en antwoord-gesprek met de Leeuwarder Courant.

Het bier dat de komende weken rijkelijk had moeten vloeien vanwege promotie of zelfs wel een titel werd juist weggepompt. ,,Het gaat maar een paar maanden meer en nu kunnen ze het nog hergebruiken voor handgel of shampoo. Het is een bijzondere situatie die ik nog nooit heb meegemaakt.’’

Vooral de gemiste omzet van de horeca tijdens de laatste vijf thuiswedstrijden is voor de eerstedivisionist een behoorlijke financiële tegenvaller. Veel groter nog dat de 30 à 40.000 euro die de losse kaartverkoop nog zou opleveren.

Toch verwacht De Graaf dat Cambuur het nog wel even kan uitzingen. Zeker met de steun van de overheid, waar de club ook gebruik van maakt. ,,We hebben een slechte tijd gehad tot 2010-2011, maar daarna hebben we hard gewerkt en hebben we de financiën op orde.’’

De club volgt de lijn van voetbalbond KNVB. ,,Als de seinen op groen gaan, wordt er gevoetbald. Gebeurt dat niet dan verwacht ik dat we worden afgerekend op de resultaten van het seizoen tot nu toe.’’ De Graaf vindt het niet meer dan logisch dat Cambuur promoveert als er toch een streep door het seizoen gaat.

Of er dan ook een feest komt? ,,Daar hebben we nog niet over nagedacht’’, zegt De Graaf. ,,We zullen er dan vast een keer het glas op heffen, maar een feest is in deze tijd niet op zijn plaats.’’

Dit verandert er voor ons in de 1,5 metersamenleving

De 1,5 metersamenleving: een maand geleden had niemand er nog van gehoord, maar inmiddels leeft iedereen er middenin. Het kabinet laat er geen misverstand over bestaan: Nederlanders zullen een tijd op minimaal 1,5 meter van elkaar hun leven leiden. Hoe gaat ons land eruitzien? Het is nog niet bekend hoe we precies uit de intelligente lockdown komen, maar de onderlinge afstand van 1,5 meter is bij elke verlichting van de maatregel een keiharde voorwaarde. En dat heeft nogal wat consequenties. De wereld zoals we die kenden, komt niet meer terug - voorlopig niet in elk geval. ,,Totdat er een vaccin is, moeten we hier mee leven”, zegt Jan Kluytmans, arts-microbioloog in het Amphia Ziekenhuis in Breda. ,,In het gunstigste geval is dat over een jaar, in het meest realistische geval over twee jaar.” Lees hier verder.

‘Coronafeestje’ gestopt door de politie in Leeuwarden

Een feestje in een woning aan de Julianalaan in Leeuwarden is woensdagavond gestopt door de politie. Zeven mensen waren in de woning een feestje aan het vieren. Bij aankomst van de politie wisten twee bezoekers weg te vluchten, de overige vijf mensen hebben een boete gekregen voor het overtreden van de noodverordening.

Twee van hen waren minderjarig: een 17-jarige jongen uit Leeuwarden en een 17-jarig meisje uit Feanwâlden. De andere drie, een 22-jarige man uit Leeuwarden en twee 19-jarige mannen uit Stiens, waren meerderjarig en kregen dus een hogere boete.

RUG laat met timelapse zien hoe het virus zich over het land verspreidde

Op 10 maart werd de eerste coronabesmetting in Friesland bekend. Het ging om een echtpaar uit Gorredijk (Opsterland). De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft van dag tot dag in beeld gebracht hoe het coronavirus zich over Nederland heeft verspreid .

Deze zogenoemde timelapse laat zien hoe het virus in eerste instantie het Zuiden van ons land in zijn greep krijgt. Vervolgens komen langzaam maar zeker de eerste besmettingen in het Noorden. Friesland en Groningen blijven in eerste instantie nog gevrijwaard. Op het moment van schrijven - 9 april - is alleen op Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog het virus niet officieel vastgesteld.

Dierenopvang houdt online collecte

Omdat er vanwege de coronamaatregelen momenteel niet gecollecteerd mag worden, heeft dierenopvang de Wissel in Leeuwarden besloten de collecte van juni te vervangen door een online geldinzameling deze maand. Afhankelijk van de opbrengsten hiervan wordt mogelijk later dit jaar nog een deur-tot-deurcollecte gehouden. De Wissel is op dit moment alleen op afspraak geopend voor adoptie en spoedgevallen. Hierdoor loopt de opvang inkomsten mis uit bijvoorbeeld de verkoop van accessoires, pension, hondentraining en inzamelacties.

menu