Corona in Friesland - 8 april | Onduidelijkheid over groepsimmuniteit en aantal patiënten op ic gedaald

Meldingen, zoals dit bordje van het Sint Anthonygasthuis in de Grote Kerkstraat, zijn over een paar jaar historie. Foto LC/Erwin Boers.

In dit overzicht de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus van woensdag 8 april.

Friesland, Groningen en Drenthe zijn nog altijd gevrijwaard van een groot aantal coronabesmettingen. RIVM-baas Jaap van Dissel schetst de keerzijde; zó worden we nooit immuun.

Van Dissel praatte de Tweede Kamer woensdag in Den Haag bij over de recente ontwikkelingen. Hoewel de opnamecurves afzwakken groeit de onzekerheid over het virus. ,,We moeten nog veel leren. We kennen dit virus pas vier maanden.’’

Een grote zorg is de immuniteit. Iemand die zwaar ziek wordt bouwt een sterke afweer op. Veel mensen worden echter licht verkouden. De afweer die ze opbouwen tegen Covid-19 is gering. Zijn ze dan immuun? Kunnen ze een ander niet meer besmetten? En voor hoe lang? ,,We weten het niet.’’

Van Dissel noemde dit ,,een belangrijke vraag’’. Medici en virologen hebben nog geen idee wanneer iemand met milde klachten niet meer besmettelijk is. Ze zijn koortsachtig op zoek naar antwoorden. Lees hier een uitgebreider verhaal over de briefing van Van Dissel in de Tweede Kamer .

Tot woensdag zijn er in Nederland in totaal 2248 mensen overleden aan het coronavirus. Dat zijn er 147 meer dan een dag eerder. Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 7735. Het laatste etmaal kwamen daar 308 patiënten bij. In Nederland zijn tot nu tot 20549 bevestigde besmettingen gemeld.

Voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland is het aantal coronapatiënten op de intensive care gedaald. In totaal liggen nu 1408 mensen op een ic. Dinsdag waren het er 1424. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag bekend.

De Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden gaat niet door

De estafettetocht van Maarten van der Weijden door de Friese wateren, gaat in augustus niet door. Dat heeft zijn foundation woensdagmiddag bekendgemaakt.

Van der Weijden stelt dat het geen eenvoudige beslissing was om het evenement te cancelen. ,,Het liefst had ik ook dit jaar veel geld opgehaald voor kankeronderzoek en -projecten. Maar eerlijk gezegd, dat voelt gewoon niet goed'', aldus de langeafstandszwemmer.

Het coronavirus zal de wereld en Nederland ook in de zomer nog in de greep houden, verwacht Van der Weijden. Zelfs als het dan onder controle is. ,,Mensen hebben hun dierbaren verloren, zijn zelf nog aan het aansterken. Hoe zeer de kankerpatiënt mij ook aan het hart gaat, dat weten jullie, ik vind dat onze aandacht daar de komende maanden naar uit moet gaan.''

,,Daarmee ben ik de kankerpatiënten niet vergeten'', vervolgt hij. ,,Ik realiseer mij dat de druk die corona op onze gezondheidszorg heeft gelegd, ook voor hen heftig is geweest. Omdat bijvoorbeeld een behandeling of operatie moest worden uitgesteld. Omdat je misschien je dierbaren niet kon zien in een toch al zware periode. Of zelfs een dierbare niet kon steunen in de laatste fase van zijn of haar leven. Dat raakt mij diep.''

HCL legt corona-archief aan, want later is dit geschiedenis

Het Historisch Centrum Leeuwarden is begonnen met de aanleg van een corona-archief. Foto’s, posters, briefjes en nog veel meer wordt opgeslagen voor later.

,,Er wordt momenteel geschiedenis geschreven’’, laat het HCL weten. Met andere instellingen wordt daarom een groot digitaal archief opgebouwd. Inwoners van Leeuwarden die bijzonder materiaal hebben, kunnen dit sturen naar het HCL: postbus 21000 8900 JA Leeuwarden. Mailen kan ook naar historischcentrum@leeuwarden.nl .

De Leeuwarder Courant werkt ook samen met het HCL, door fotograaf Jacob van Essen de coronagevolgen in Leeuwarden te laten vastleggen. Het HCL hoopt hiervan volgend jaar een expositie samen te stellen.

'We draaien De Snollebollekes voor patiënten'

Het werk is zwaar en loslaten is moeilijk, maar longverpleegkundige Femke beleeft bij ziekenhuis Nij Smellinghe ook mooie momenten. ,,Dan sta ik ook met tranen in de ogen.’’

Femke (23) werkt nu drie jaar in het Drachtster ziekenhuis. Daarvoor was ze actief in de thuiszorg. Ze is naar eigen zeggen in een bijzondere situatie beland. Bij Nij Smellinghe zijn twee corona-afdelingen opgetuigd: één voor bevestigde coronapatiënten en een afdeling voor verdachte patiënten. Femke werkt op beide afdelingen en ook op een afdeling voor niet-coronapatiënten. Het zijn lange en soms zware dagen. Toch maakt de verpleegkundige de tijd vrij om over haar werk te vertellen. Lees hier haar verhaal.

CBS: bijna 1,4 miljoen flexwerkers met onzeker dienstverband

De coronacrisis kan makkelijk veel banen raken in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had ruim 72 procent van de flexibele werknemers vorig jaar een minder zeker dienstverband. Dat komt neer op bijna 1,4 miljoen flexwerkers. Meer dan de helft van hen was jonger dan 25 jaar en het merendeel studeerde nog.

Het gaat om mensen met korte tijdelijke contracten, uitzendcontracten, oproepcontracten of wisselende uren. Hun werk is maar voor een korte periode gegarandeerd of het aantal uren dat ze in een week kunnen werken staat niet vast. Ze lopen daardoor meer risico op baan- en inkomensverlies wanneer het slechter gaat bij het bedrijf waar ze werken.

Het statistiekbureau heeft op dit moment nog geen gegevens over de daadwerkelijke gevolgen van de coronacrisis voor flexwerkers, maar kan wel wat zeggen over de baanzekerheid van verschillende beroepen. Binnen de beroepen die door de coronamaatregelen niet of nauwelijks kunnen worden uitgeoefend vormen kelners en barpersoneel de grootste groep werknemers met een onzeker dienstverband. Ook in andere beroepen die veel voorkomen in de horeca, zoals koks en keukenhulpen, zijn veel werknemers oproepkracht.

Coronapatiënt met milde klachten lijkt minder immuun te worden

Mensen die besmet zijn met het coronavirus en slechts milde klachten hebben, zijn misschien niet immuun als ze het virus daarna nog een keer tegenkomen. Dat blijkt uit eerste onderzoeken, meldde RIVM-expert Jaap van Dissel woensdag aan de Tweede Kamer.

Er lopen allerlei onderzoeken en tests naar de mate waarin mensen bestand worden tegen het virus als ze een keer besmet zijn geweest. Uit de eerste onderzoeken blijkt "dat we het idee hebben dat personen die slechts milde klachten hebben gehad, minder antistoffen opbouwen", zegt Van Dissel. Die antistoffen zorgen er juist voor dat iemand geen last krijgt van ziekte als diegene besmet raakt.

Het is dan maar de vraag of iemand die milde klachten heeft gehad wel genoeg antistoffen heeft om immuun en niet besmettelijk te zijn. Nu wordt onderzocht hoeveel antistoffen daarvoor nodig zijn, maar nieuwe antwoorden op onderzoeksvragen roepen ook alleen maar meer vragen op, stelt Van Dissel.

Als mensen wel immuun zijn, is het overigens nog maar de vraag voor hoelang. Immuniteit voor luchtweginfecties, houdt meestal "jaren" stand, terwijl we levenslang immuun zijn voor bijvoorbeeld mazelen.

Ic-chef Gommers: voorzichtig kijken naar 'groene fase'

Het aantal nieuwe corona-patiënten dat er dagelijks netto bij komt op de intensive care neemt "ongelooflijk snel" af, ziet Diederik Gommers voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Hij durft zelfs een beetje te kijken naar de "groene fase", waarin de ic-zorg weer op een enigszins gebruikelijk niveau komt.

"Ik ben absoluut opgelucht", zei de ic-arts woensdag in de Tweede Kamer over de meest recente cijfers. Die laten zien dat er nog steeds meer corona-patiënten op de ic bij komen dan verlaten, maar dat de nettostijging per dag "veel harder afneemt dan we gedacht hadden op basis van prognoses". Als de maatregelen nu versoepeld worden, dreigt echter weer een enorme toename, vreest Gommers.

De afname van het netto aantal nieuwe patiënten betekent ook voor Nederland dat de zogenoemde crisisfase minder snel in zicht komt. Nu geldt voor de ic-afdelingen de 'gele fase', waarin de capaciteit is verdubbeld en zorgverleners voor meer patiënten tegelijk moeten zorgen dan normaal. Gisteren lagen zo'n 1424 corona-patiënten op de intensive care. Als dat aantal zakt naar zevenhonderd, komen we weer in de groene fase, aldus Gommers.

Uitgestelde zorg

Als er minder corona-patiënten op de intensive care liggen, moeten ziekenhuizen ook de niet-coronazorg weer oppakken. Dat kan pas op het moment dat de ic-zorg volledig binnen de ic-kamers plaatsvindt. Nu zijn daar ook uitslaap- en operatiekamers voor nodig. Er komt straks een "stuwmeer van uitgestelde zorg", omdat ic-afdelingen op de pauzeknop hebben moeten drukken vanwege de coronacrisis. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan.

"Ergens daar tussenin willen we nog op vakantie", zei Gommers. "En rust om dit alles te verwerken. Dat gaat botsen met elkaar en er ontstaat een groot risico op burn-outs bij onze collega's."

De crisis heeft er ook toe geleid dat er "heel strenge regels" zijn afgesproken over bezoek op de intensive care, zegt Gommers. Alleen als een naaste komt te overlijden "mag je er bij zijn, vaak met meer dan één". Hij hoopt in de komende weken die regels opnieuw te wegen. "Want het is ondoenlijk, onmenselijk bijna hoe streng we moeten zijn."

menu