Corona in Friesland - 7 mei | Evenementenbranche in zak en as, winkels gaan massaal mondkapjes verkopen

Het was donderdag relatief druk in het Amsterdamse Vondelpark. FOTO ANP

The day after . Het perspectief dat het kabinet biedt kent winnaars en verliezers. De evenementenbranche zit ik zak en as, terwijl winkeliers beginnen met de verkoop van mondkapjes. Hieronder het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

Pas als er een vaccin tegen het coronavirus is, kunnen grote evenementen weer worden gehouden. Tot die tijd is het gevaar te groot dat het virus daardoor weer opleeft, denkt het kabinet.

Veel van de strenge maatregelen tegen het coronavirus zijn of worden de komende tijd versoepeld. Zo gaan de scholen, horeca, sportverenigingen en culturele instellingen weer open. Maar van grote festivals en andere "massale evenementen met een landelijke uitstraling" komt het voorlopig niet, schrijft 'coronaminister' Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Organisatoren en publiek moeten afwachten, want een datum kan het kabinet voor de evenementen nog niet noemen. ,,We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel."

Cambuur en Heerenveen in lege stadions

De kans dat Cambuur en SC Heerenveen eerst in lege stadions gaan spelen, is dus aanwezig. De KNVB zegt te zijn geschrokken van de brief van de minister en zegt dat het een zware financiële klap zu zijn voor de bedrijfstak betaald voetbal.

De KNVB hoopt in de loop van het volgende seizoen gefaseerd weer toeschouwers toe te kunnen laten in de stadions. ,,Gezondheid staat bij ons altijd voorop, de richtlijnen van het kabinet hebben we om die reden gedurende de gehele coronapandemie aangehouden en dat blijven we uiteraard doen. Maar we praten momenteel juist met de overheid over het in fases opstarten van het topvoetbal om samen te bezien wat nog wel kan in deze tijd'', aldus de KNVB in een reactie.

Akkoord over collectieve salarisvermindering betaald voetbal

Meer voetbalnieuws. De belangenbehartigers in het Nederlandse betaald voetbal hebben namelijk een akkoord bereikt over een collectieve salarisvermindering. Naar schatting wordt hiermee op jaarbasis zo'n 35 miljoen euro uitgespaard, bedoeld om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de clubs iets te verlichten.

Het akkoord is gesloten tussen werkgeversorganisatie FBO, de spelersvakbonden VVCS en ProProf en de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV). Voetbalbond KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie ondersteunen de maatregelen. De partijen spreken van een ”historisch akkoord”.

NS: conducteurs gaan mondkapjesplicht handhaven

En dan de mondkapjes, misschien wel het meestgebruikte woord deze donderdag. Conducteurs moeten de mondkapjesplicht voor passagiers gaan handhaven in de treinen, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Daarover zijn volgens hem afspraken gemaakt met de overheid. Vakbond voor spoorwegpersoneel VVMC plaatste daar eerder donderdag vraagtekens bij. ,,Wie vanaf juni in de trein reist en geen mondkapje draagt, kan bijvoorbeeld worden gevraagd om de trein bij het volgende station te verlaten en daar een mondkapje aan te schaffen", zegt de NS-woordvoerder.

HEMA en Etos beginnen met verkoop mondkapjes op stations

Grote winkelketens als HEMA en Etos gaan op korte termijn mondmaskers verkopen op en bij stations. Albert Heijn kijkt nog naar mogelijkheden om mondkapjes aan te bieden aan klanten op relevante locaties zoals Schiphol en treinstations, aldus woordvoerders van de bedrijven. ,,Het gaat niet om medische maskers maar om gewone exemplaren”, benadrukte de HEMA-woordvoerster. ”De HEMA heeft de beschermingsmiddelen al in bezit, de inkoopafdeling liep vooruit.” Wanneer ze precies in de winkel komen, kon ze nog niet zeggen maar ze liggen er ruim voor 1 juni de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer van kracht wordt.

De Etos gaat in alle 550 winkels en online weer niet-medische neus-mond-kapjes verkopen. ,,We mikken op zaterdag aanstaande in de winkel. Er zal een maximering van drie pakjes zijn per klant zodat we zoveel mogelijk mensen beschikbaarheid geven”, aldus een woordvoerster.

De HEMA verwacht dat de vraag 'extreem hoog' zal zijn. Hoeveel maskers de HEMA heeft ingekocht en bij wie, wilde ze uit concurrentieoverwegingen niet zeggen. Of er genoeg zijn is volgens de woordvoerster moeilijk te zeggen maar ”gun elkaar een exemplaar”.

De NS kon als eigenaar van de stationskiosken nog niets zeggen over het verkopen van mondkapjes aan reizigers.

Mondkapjes voor Kwadrant Groep Drachten door sokken-voor-mondkapjes-actie

Het Nederlands sokkenmerk Sock my Feet is een actie gestart met speciale sokken om cadeau te doen aan zorgpersoneel. Van de opbrengsten worden beschermingsmiddelen aangeschaft.

Door het succes van de actie zijn er 5000 FFP1 mondkapjes gedoneerd aan 10 zorginstelling door heel Nederland, waaronder Kwadrant Groep Drachten. Mees Nijland van Sock my Feet laat weten voorlopig nog niet te stoppen met de actie. ‘Als we op deze manier meer mensen kunnen helpen doen we dat heel graag.’

Aantal doden door coronavirus stijgt met 84

In het afgelopen etmaal heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 84 sterfgevallen door het coronavirus doorgekregen. Het officiële dodental is daarmee opgelopen tot 5288. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 39 naar 11.192. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 41.774. Dat zijn er 455 meer dan op dinsdag. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

De maatregelen van de overheid tegen het coronavirus werken, concludeert het RIVM. Op 12 maart besloot het kabinet grote bijeenkomsten af te gelasten. Mensen kregen de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken. Een paar dagen daarna werden scholen, restaurants, cafés, coffeeshops en sportverenigingen gesloten. Een week later begon het aantal ziekenhuisopnames in alle provincies te dalen.

Attractieparken heropenen hun poorten

De Nederlandse attractieparken en dierentuinen heropenen binnenkort hun poorten. Dat meldt de Club van Elf, de belangenvereniging van de grootste dagattracties. Donderdag maakte Wildlands Adventure Zoo in Emmen als eerste bekend om op 25 mei de deuren weer te openen.

Iedere attractie bepaalt in samenspraak met de lokale Veiligheidsregio het precieze openingsmoment. "Als experts in een veilig dagje uit, weten dagattracties zelf wanneer zij hier klaar voor zijn en zullen dit dan afstemmen met de betreffende instanties", zegt Kees Klesman, directeur van de Club van Elf.

De leden werken volgens het protocol Veilig Samen Uit. Attractieparken als Walibi, Duinrell, Slagharen en de Efteling hebben richtlijnen opgesteld voor het gebruik van achtbanen zodat bezoekers en medewerkers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. In dierentuinen als Artis, Burgers' Zoo, Blijdorp en Ouwehands Dierenpark zullen alleen presentaties plaatsvinden als aan de afstandsregels kan worden voldaan. In musea als het Van Gogh Museum, het Nederlands Openluchtmuseum, het Spoorwegmuseum en Het Scheepvaartmuseum zijn geen groepsrondleidingen.

Tijdslot

De musea mogen per 1 juni weer open, maakte het kabinet woensdag bekend. Bezoekers zijn verplicht om voorafgaand aan het bezoek om online tickets op datum te reserveren, omdat de dagattracties minder bezoekers doorlaten.

Het protocol Veilig Samen Uit is opgesteld in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Volgens een woordvoerster van deze vereniging zijn de dierentuinen druk bezig met de voorbereidingen, samen met de lokale autoriteiten.

Op de vraag of een bezoek aan een dierentuin wel rijmt met het nieuwe kabinetsadvies 'vermijd drukte', zegt de woordvoerster van de branchevereniging dat dierentuinen zich daarvoor 'bij uitstek lenen". Ze redeneert: "Een dierentuin verschilt weinig met een stadspark. Waarom zouden mensen wel in het Vondelpark mogen lopen en niet in Artis? Sommige dierentuinen zijn 30 hectare groot en kunnen 10.000 bezoekers aan, terwijl zo'n park in de beginfase maar 500 bezoekers zal toelaten, verspreid over de dag. Bezoekers die online een kaartje kopen krijgen een tijdslot zodat parken de bezoekersstroom zoveel mogelijk kunnen spreiden."

Nog geen uitsluitsel AquaZoo en Duinen Zathe

Dierenpark AquaZoo bij Leeuwarden en attractiepark Duinen Zathe in Appelscha laten beide weten nog geen uitsluitsel te hebben voor heropening. Ze zijn nog in gesprek met directie en gemeente, maar hebben op de achtergrond al voldoende maatregelen getroffen om eventueel open te kunnen.