Corona in Friesland - 6 mei | Draaiboek voor einde lockdown: 'kapper mag volgende week weer knippen, campings per 1 juli open'

Reizen met de trein kan vanaf 1 juni weer volgens de reguliere dienstregeling. FOTO ANP/VINCENT JANNINK

Er staat een grote versoepeling van de maatregelen om het coronavirus te beteugelen op stapel. Vanavond om 19.00 uur maakt premier Mark Rutte de planning voor de komende tijd bekend. Dit is het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

Het kabinet heeft een hele reeks aan beslissing in petto voor de heropening van Nederland, zo bevestigen bronnen. Alle versoepelingen zijn wel onder voorbehoud dat er geen nieuwe uitbraak meer plaats heeft. Vanavond presenteert het kabinet officieel de nieuwe regels, tijdens een persconferentie die ook op lc.nl live te volgen is vanaf 19.00 uur.

Naar verwachting maakt Rutte onder meer bekend dat contactberoepen, zoals kappers en masseurs, vanaf maandag weer aan de slag mogen. Per 1 juni mogen terrassen en restaurants weer open. Een maand later volgen de campings.

Het openbaar vervoer rijdt vanaf 1 juni weer de normale dienstregeling. Met een belangrijk verschil: reizigers moeten verplicht een mondkapje dragen.

Aantal doden door coronavirus stijgt met 36

Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 5204. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 36 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 27 naar 11.153. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 41.319. Dat zijn er 232 meer dan op dinsdag. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. In Friesland werden 3 nieuwe besmettingen gemeld.

11 patiënten op intensive care in Friesland

Er liggen nog 11 patiënten met het coronavirus op de intensive care-afdelingen van de Friese ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). Twee dagen geleden waren dat er nog 18. Het aantal patiënten met corona op andere afdelingen binnen de ziekenhuizen, steeg van 15 naar 21.

GGD Fryslân heeft sinds zondag geen nieuwe melding gemaakt van een Fries die aan het virus is overleden. Het aantal blijft op 63 staan. Er zijn 524 personen positief getest, sinds de uitbraak van het virus. Deze cijfers geven geen compleet beeld, omdat niet iedereen wordt getest.

Op de intensivecareafdelingen in het hele land liggen woensdag 605 mensen met het coronavirus. Daarnaast liggen er 23 Nederlandse patiënten op een IC in Duitsland. In totaal zijn het er 16 minder dan dinsdag. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Kappers bereiden zich voor op heropening

Wie straks naar de kapper wil, kan mogelijk op meer momenten van de dag. Kapperszaken hebben besloten om openingstijden te verruimen.

De verruiming van de tijden is volgens de zaken noodzakelijk om klanten veilig toe te kunnen laten in hun zaak. Zo gaat Jordan Kappers van ondernemer Richard Jordan (48) van half negen ’s morgens tot half tien ’s avonds open. ,,We gaan in shifts werken’’, vertelt Jordan, die acht kappers in dienst heeft, verdeeld over twee kapsalons in Leeuwarden. Lees hier verder [PREMIUM].

‘Meeste Nederlanders steunen versoepeling lockdown’

Zo’n driekwart van de Nederlanders wil dat de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld. Een op de acht mensen wil dat alle beperkingen worden opgeheven, een op de negen mensen wil dat de huidige beperkingen blijven gelden. Dat komt naar voren in de enquête Namens Nederland, die door meer dan 100.000 mensen is ingevuld.

Om de verspreiding van het virus te beperken, willen veel mensen wel dat er maatregelen worden genomen, zoals het dragen van mondkapjes en het uitvoeren van meer testen. Ook voor quarantaine van besmette mensen en hun gezinsleden is veel steun. Bijna de helft is voor quarantaine van ouderen en mensen in andere risicogroepen.

Verder zien mensen graag dat er speciale maatregelen op het werk worden genomen, zoals meer afstand tussen werkplekken en de mogelijkheid om op flexibele tijden te werken.

De peiling Namens Nederland is opgezet door NL2025, een samenwerkingsverband van betrokken ondernemers, sporters, wetenschappers, mensen uit de kunstwereld en anderen.

Advies OMT: risico’s bij niet-contactsporten beheersbaar

Mensen kunnen binnenkort waarschijnlijk weer aan niet-contactsporten gaan doen zoals tennis, zwemmen en golf. Als de sporters zich daarbij aan de coronaregels houden, zijn de risico’s die deze sporten kunnen opleveren ”beheersbaar”. Kappers en andere contactberoepen moeten hun klanten vooraf goed bevragen over coronaklachten van hen of hun huisgenoten. Ook moeten ze aan hygiëneregels voldoen. Het dragen van een mondkapje mag, maar hoeft niet.

Dat staat in het nieuwe advies van het Outbreak Management Team (OMT) waarover het kabinet zich woensdag buigt, bevestigen bronnen naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf. Het kabinet neemt doorgaans de adviezen van het OMT over.

Veel minder donaties en transplantaties door coronacrisis

Sinds het begin van de coronacrisis, half maart, in ons land zijn er veel minder orgaantransplantaties uitgevoerd dan gebruikelijk. Normaal gesproken vinden er ongeveer 78 orgaantransplantaties (na een overlijden) per maand plaats. In april waren dat er 29; een afname van 63 procent. Dat meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Het programma met levende donoren is tijdelijk helemaal stopgezet tijdens de coronacrisis, terwijl er normaal gesproken ongeveer 43 levende donor-orgaantransplantaties per maand plaatsvinden. Dat gebeurde om besmetting van donor en ontvanger in het ziekenhuis te voorkomen.

Het aantal donoren na overlijden nam af met ongeveer 64 procent: in april waren er acht donoren ten opzichte van normaal in die periode ongeveer 22. Een overledene die (mogelijk) besmet was met corona kan geen organen meer afstaan. Een deel van de transplantaties in Nederland met een orgaan van een overleden donor was mogelijk dankzij buitenlandse orgaandonoren.

Huizenbezitters vaak totaal niet voorbereid op een crisis

Een meerderheid van de huizenbezitters kijkt pas naar de hypotheek en woningverzekeringen als er iets ingrijpend verandert, zoals nu voor veel mensen in de coronacrisis. Ook weet een groot deel van de consumenten niet dat hypotheekadviseurs volgens de wet verplicht zijn hun klanten over belangrijke zaken te informeren. Wat kunnen mensen die in de penarie dreigen te komen nu nog doen? Dat er weinig rekening wordt gehouden met mogelijk onheil, blijkt uit enquêtes van de website Advieskeuze.nl, die de afgelopen weken 1800 consumenten heeft gevraagd naar hun houding ten aanzien van hypotheekrisico’s. Lees hier verder.

H&M opent winkels

Kledingwinkelketen H&M is begonnen met het heropenen van zijn winkels in Nederland. De eerste winkels openden woensdag de deuren, maandag moeten alle filialen weer open zijn. Ook andere winkels van de H&M-groep zoals Monki, Weekday, COS, Arket en & Other Stories gaan weer open.

De winkels zullen voorlopig nog wel beperkte openingstijden hebben. Daarnaast gelden specifieke maatregelen vanwege het coronavirus zoals het toelaten van een beperkt aantal klanten in de winkel, het houden van 1,5 meter afstand en plexiglasplaten bij de kassa’s. Klanten wordt verzocht om met pin of contactloos te betalen. De meeste paskamers blijven bovendien dicht.

Passagiers weigeren voucher en eisen geld terug

Vliegtuigmaatschappijen moeten passagiers hun geld teruggeven als die geen gebruik willen maken van de vouchers die maatschappijen momenteel bij wijze van uitzondering mogen uitgeven ter compensatie van een geannuleerde vlucht. Dat vindt claimorganisatie Aviclaim, die namens honderd gedupeerde reizigers de maatschappijen sommeert hen zo snel mogelijk geld terug te geven. ,,Doen ze dat niet, dan slepen we ze allemaal voor de rechter. En dat gaan we winnen ook”, zegt oprichter Remco Kuilman. Lees hier verder.

Nieuwe datum voor Roze Zaterdag in Leeuwarden bekend

Begin april werd bekend dat Roze Zaterdag 2020 in Leeuwarden niet door kon gaan vanwege het coronavirus. In overleg is nu besloten het evenement te verplaatsen naar zaterdag 19 juni 2021.

Alle geplande Roze Zaterdagen worden zo met een jaar opgeschoven. Rotterdam, de stad die eigenlijk in 2021 gastheer van Roze Zaterdag zou zijn, organiseert het evenement nu een jaar later, in 2022.

Leeuwarden organiseert Roze Zaterdag op basis van een winnend bidbook. Het jaarlijkse evenement wordt sinds 1978 georganiseerd en vanaf 1981 iedere keer aan een andere stad in Nederland toegekend.