Corona in Friesland - 6 juni | Landelijk nog 96 patiënten op ic en lek bij coronawebsite RIVM

FOTO ANP

Bij de website Infectieradar, waarmee het RIVM informatie verzamelt over gezondheidsklachten die kunnen wijzen op corona, is sprake geweest van een datalek. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

Het RIVM meldt zaterdag dat er de afgelopen 24 uur zes nieuwe doden zijn geregistreerd als gevolg van het coronavirus. Het aantal ziekenhuisopnames bedroeg in die periode drie. De cijfers liggen in het weekend doorgaans lager omdat dan niet alle gevallen worden gemeld.

Het aantal coronapatiënten dat op een intensivecareafdeling verblijft, is nu 96. Dat is een patiënt minder dan vrijdag. Er liggen op het ogenblik 549 mensen om andere redenen op de ic, zes meer dan een dag eerder. Dit meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

RIVM-website Infectieradar tijdelijk offline na datalek

Bij de website Infectieradar, waarmee het RIVM informatie verzamelt over gezondheidsklachten die kunnen wijzen op corona, is sprake geweest van een datalek. Daardoor waren persoonlijke gegevens in te zien, zo bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de NOS.

De database is voorlopig offline en het lek is of wordt gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, aldus de woordvoerder.

Via Infectieradar kunnen mensen sinds de introductie 17 maart melden of ze klachten hebben zoals koorts, niezen of hoesten. Er doen nu zo'n 60.000 mensen aan mee. Zij vullen elke week een vragenlijst in. Het RIVM volgt daarmee de verspreiding van het virus.

De vragenformulieren worden elke dag leeggemaakt. Maar wie het lek al meteen in de gaten had, zou sindsdien elke dag gegevens hebben kunnen inzien. Of dat is gebeurd is nog niet bekend.

'Helft jongeren voelt zich buitenspel gezet in coronacrisis'

De helft (52 procent) van de jongeren van 16 tot en met 24 jaar vindt dat er onvoldoende wordt geluisterd naar hun generatie bij de aanpak van de coronacrisis. Ook vier op de tien (38 procent) jongeren tussen de 25 en 34 jaar voelen zich niet gehoord. Dat meldt nieuwsrubriek Eenvandaag op basis van onderzoek onder ruim 2300 mensen van 16 tot 35 jaar.

Oudere generaties nemen op dit moment de besluiten terwijl zij straks opdraaien voor de rekening van de coronacrisis, stellen deze jongeren, die ook vinden dat ze het sowieso moeilijker hebben dan voorgaande generaties.

Een van de ondervraagde jongeren verwoordt het zo: "De gevolgen van de coronamaatregelen komen bovenop de problemen waar onze generatie toch al mee te maken heeft: hoge studieschulden, ongewenste flexcontracten en een onmogelijke woningmarkt. Dat is geen goede startpositie als straks de economische klap komt."

Het onderzoek is gedaan door 3Vraagt, onderdeel van het Eenvandaag Opiniepanel, in samenwerking met jongerenorganisaties 3FM, CJP, NJR, LSVb en JOB.

Alle nertsen van fokkerij Deurne gedood

In Deurne zijn zaterdag alle nertsen van een nertsenfokkerij gedood. Dat was nodig omdat het coronavirus er had toegeslagen. Het ging volgens een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om circa 1600 moederdieren met gemiddeld vijf jonkies.

De nertsen zijn gedood met koolmonoxide. Aansluitend worden de stallen gereinigd. De kadavers zijn opgeslagen in een container, die inmiddels is verzegeld en ontsmet. Een destructiebedrijf regelt de verdere afvoer.

Het bedrijf in Deurne werd zaterdag vooralsnog als enige nertsenbedrijf geruimd. Negen andere fokkerijen volgen de komende dagen. Volgens de NVWA is hiervoor gekozen omdat men nog weinig ervaring heeft in het ruimen. De andere bedrijven zijn groter dan het bedrijf in Deurne.

Bescheiden viering vrijheid op Schiermonnikoog

De grootscheepse viering van de bevrijding van Schiermonnikoog is wegens de coronacrisis afgelast, maar uiteraard staat het eiland er op 11 juni wel bij stil.

Zo is er een ‘  online wandeling  ’ op Facebook vanaf 9.00 uur langs bunker Wasserman en begraafplaats Vredenhof. Ook is er een fietstocht langs historische oorlogsfoto’s.

Omrop Fryslân verzorgt vanaf 15.30 uur een live-uitzending, waarin onder anderen minister Ank Bijleveld van Defensie aanschuift. Ook verzetsvrouw Joke Folmer (96) is te gast. Er zijn filmbeelden uit oorlogstijd en ooggetuigen doen hun verhaal.

‘In crisistijd wordt over mensen beslist op een manier die eigenlijk on-Nederlands is’

Zowel provinciaal als landelijk is Margreet de Graaf, directeur van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) afdeling Friesland, een belangrijke spin in het web van de coronabestrijding. Toch relativeert ze dat direct. ,,Ik ben maar een klein radertje in de grote machine.’’

Dunne wolkenflarden versluieren het licht van de zon boven Steenwijk woensdagmiddag, vier uur. De Graaf (49) nipt aan een kop koffie op haar terras aan de Steenwijker Aa. Vrij uitzicht op de strak bewerkte akkers en wat kleine, ongeregelde plukjes bos in de verte. De laptop vrijwel altijd opengeklapt. ,,Een fantastische plek’’, vindt De Graaf zelf. ,,Als het even kan probeer ik thuis te werken.’’

Een plek ook om te ontspannen en dat is af en toe hard nodig in deze hectische maanden vol overleg met burgemeesters, vertegenwoordigers van de zorg en collega-directeuren. ,,Het zijn spannende maanden geweest’’, vertelt De Graaf. De coronacrisis plaatste haar organisatie, die eerder vooral in de schaduw opereerde, vol in het spotlicht. ,,Ineens bevonden de medewerkers zich in het hart van de orkaan.’’

Lees het hele verhaal over GGD-directeur Margreet de Graaf hier .

Lessen van drie maanden corona-onderwijs

Op het plein van basisschool De Regenboog in Dokkum klimmen Jorrit en Stijn, groep 4, in het hek. Zijn ze blij dat ze vanaf maandag weer elke dag naar school gaan? Ja!, roept Jorrit. Nee, zegt Stijn.

Het was vrijdag de laatste schooldag waarop halve klassen naar school gingen. Tijdens de pauze trappen jongens tegen een bal en zijn meisjes aan het touwtjespringen. Sinds de abrupte sluiting van de scholen, vanaf maandag 16 maart, hebben leerlingen in het basisonderwijs het moeten doen met lessen op afstand. Na de meivakantie begonnen scholen weer met klassikaal onderwijs, aan halve groepen.

Lees het hele verhaal hier .

Het komt goed: het aangrijpende coronaverhaal van Bregt en Wietske

Wekenlang lag Bregt Hoekstra (47) uit Ureterp met corona op de intensive care. Toen alle hoop vervlogen leek, keerde het tij. ,,Zou ze me gehoord hebben?’’

‘Ik ben Bregt Hoekstra. Ik ben een stoere vrouw en woon samen met mijn vrouw Wietske (…) Ik ben iemand met ongelooflijk veel humor. Als ik binnenkom, dan is er meteen een fijne, vrolijke sfeer. Ik ben een familiemens en een gezelligheidsdier.’

Naast deze tekst, uitgeprint op een A4’tje en opgehangen aan een wand op de intensive care van ziekenhuis UMCG in Groningen, staat een foto.

Een vrouw op een terras, zo lijkt het. Kort, opgeschoren krulhaar. Achter de glazen van een robuuste bril straalt de blik van iemand die net een schuine bak heeft verteld, en niet kan wachten er nog één te tappen.

‘Mijn werk is mijn passie, ik werk met kinderen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Ik hou ontzettend veel van muziek, en dingen met de familie doen, zoals BBQ’en in de tuin.’

Op het ic-bed naast de wand met het geplastificeerde vel, bevindt zich het lichaam van een vrouw. Het is op de buik gedraaid. Haar hoofd opzij, een arm voor zich uit. Een slang voor de beademing steekt uit haar keel.

Lees het hele verhaal hier .

Verslaggever laat zich testen op corona

Iedereen met milde klachten kan zich sinds maandag 1 juni laten testen op het coronavirus. Journalist Goos Bies wil zijn kwetsbare ouders weer eens ontmoeten en nam meteen de proef op de som.

‘Al onze medewerkers zijn op dit moment in gesprek, we zullen u zo snel mogelijk te woord staan’, klinkt het onophoudelijk als ik op Pinkstermaandag naar het gratis landelijke afsprakennummer 0800-1202 bel. Ik ben dan gewaarschuwd dat ik mijn burgerservicenummer bij de hand moet houden, dat het gesprek voor servicedoeleinden opgenomen kan worden (behalve als je dat niet wilt) en dat ik bij zware klachten de huisarts moet bellen.

Lees hier het hele verhaal.