Corona in Friesland - 6 april | Twee nieuwe Friese overlijdens en GGD kan 100 zorgmedewerkers per dag testen

GGD-arts Everhard Hofstra en verpleegkundige Vera Klamer tonen de ingang van de nieuwe tent waarin coronatests uitgevoerd kunnen worden. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De GGD kan vanaf maandag op grotere schaal medewerkers in de zorg testen. In Leeuwarden is een tent neergezet, waar honderd tests per dag afgenomen kunnen worden. De veiligheidsregio’s bekijken of er maatregelen genomen moeten worden tegen motorrijders. Zondag gingen ze massaal op pad en hielden zich daarbij niet altijd aan de coronaregels. In dit overzicht de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus van maandag 6 april.

Tot aan maandag zijn er 1867 mensen in Nederland overleden aan het nieuwe coronavirus, meldt het RIVM. Dat zijn 101 mensen meer dan zondag. Maandagmiddag staat het aantal Nederlanders bij wie het virus officieel is vastgesteld op 18.803.

In Friesland zijn sinds zondag twee overlijdens als gevolg van het virus gemeld bij de GGD. Er lagen maandagochtend 81 patiënten met het coronavirus in de Friese ziekenhuizen, meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland. Dat zijn er vijf minder ten opzichte van zondag. Van de patiënten liggen er 27 op de intensive care. Dat zijn er twee minder dan een dag eerder. Cijfers per ziekenhuis worden niet bekendgemaakt.

Het aantal bevestigde besmettingen steeg met elf. In werkelijkheid zijn veel meer mensen getroffen door het virus. De GGD voert momenteel contactonderzoek uit. Hoewel het testbeleid anders is sinds vandaag - er worden meer mensen getest - betekent dit alsnog niet dat iedereen met klachten wordt getest. Alleen zorgpersoneel (met klachten) en kwetsbare personen worden getest. Het houdt in dat er meer mensen zijn die het virus in Friesland met zich meedragen dan de cijfers doen vermoeden.

Volledig op de hoogte blijven? Lees het laatste nieuws in ons liveblog .

GGD opent teslocatie met ruimte voor honderd tests per dag

De GGD is maandag begonnen met coronatesten voor zorgmedewerkers in een nieuwe ‘tent’ bij Izore aan de Jelsumerstraat in Leeuwarden. ,,We kunnen hier ruim 100 mensen per dag testen’’, zegt GGD-arts Everhard Hofstra. Opschaling naar een fors hoger aantal is eventueel ook mogelijk. Vooralsnog richt het onderzoek zich hier vooral op mensen uit de zorg, bijvoorbeeld het personeel van een ziekenhuis een verzorgingshuis of een huisartsenpost.

Onder zorgpersoneel was grote behoefte om getest te worden. Het is vaak lastig onderscheid te maken tussen een gewone verkoudheid en een coronabesmetting. Veel mensen zaten daardoor noodgedwongen thuis met verkoudheidsklachten.

Het testen kost nog geen zeven minuten. Er zit wel een nadeeltje aan, waarschuwt Hofstra. De testen maken alleen maar duidelijk of iemand op het testmoment drager is van het virus. ,,We kunnen dus niet zien of iemand het al gehad heeft en immuun is.’’

Lees ook | GGD-tent bij Izore start met 100 coronatesten voor zorgpersoneel per dag (PREMIUM)

Koning belt met school in Lemmer

Koning Willem-Alexander heeft maandagmiddag per telefoon contact opgenomen met directeur Sietske de Jong van basisschool De Arke in Lemmer. Iets minder dan een jaar geleden waren de omstandigheden nog totaal anders en bracht de koning in het kader van de Koningsspelen een bezoek aan de school.

De koning liet zich informeren over de gevolgen van de sluiting van de scholen in verband met het coronavirus. De Jong werd bevraagd over wat de coronacrisis bij de kinderen en de mensen in Lemmer en Friesland teweeg brengt.

Daarnaast heeft de koning haar gevraagd naar wat het voor het team inhoudt om op afstand lessen te organiseren en wat het voor ouders betekent om thuisonderwijs te combineren met hun eigen baan.

Biebs Noord-Fryslân openen afhaalservice

Voor leden van de bibliotheek die niet digitaal vaardig zijn, start Bibliotheek Noord-Fryslân een afhaalservice.

Klanten kunnen aangeven welke boeken zij willen lenen. Deze worden door medewerkers bij elkaar gezocht. De klant krijgt een telefoontje wanneer het pakket klaar staat met een specifiek ophaalmoment, zodat niet te veel klanten tegelijk naar de vestiging komen.

De boeken staan klaar bij de hal of de voordeur. Bij terugbrengen blijven ze 72 uur in quarantaine.

Lees ook | Bibliotheken stellen 100 e-books beschikbaar via ThuisBieb

Motorrijders

Het Veiligheidsberaad van de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s bespreekt maandagavond of in het paasweekeinde extra maatregelen genomen moeten worden tegen groepen motorrijders. Afgelopen weekend klaagden veel mensen over overlast door motoren, met name op de rivierdijken en op de Posbank bij Rheden. Ook op de pier in Holwerd was het zondagmiddag druk.

De motorrijders zouden zich niet aan de geldende regels tegen het verspreiden van het coronavirus houden. Ze reden te hard in te grote groepen en verzamelden zich met meer dan drie mensen voor een tochtje.

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging KNMV betwijfelt of motorrijders zich slecht aan de regels hebben gehouden.

Lees hier verder | Burgemeesters bespreken overlast motorrijders

‘Drijf-thru’ bij de Pollepleats

Nu er tot 1 juni geen bruiloften en vergaderingen mogen plaatsvinden in meeting- en partylocatie de Pollepleats in Westhem hebben ze daar iets anders verzonnen om tijdens de coronacrisis aan het werk te blijven. Voor mensen die met een bootje in de buurt varen is er nu een ‘Drijf-thru’.

Met een lange polsstok worden de pakketjes met daarin een lunch- of een borrelpakket overhandigd. Naast de verkoop van de pakketten stort de Pollepleats zich nu volledig op de bootverhuur. Zeven dagen per week zijn er fluistersloepen te huur.

loading

CJIB minder hardvochtig

De overheid is coulant voor mensen die door de coronacrisis bijvoorbeeld een openstaande boete niet kunnen betalen. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) vraagt deurwaarders terughoudend te zijn met inbeslagnames, en zo veel mogelijk aan te sturen op betalingsregelingen.

Dat bevestigt een woordvoerder van het CJIB naar aanleiding van een bericht in het AD. Uitgangspunt blijft dat boetes gewoon betaald moeten worden, maar wie door de crisis te maken heeft met een flinke daling van het inkomen, krijgt daarvoor wel langer de tijd. Dat vraagt om een „persoonsgerichte” aanpak.

Waardering voor aanpak van coronacrisis

Nederlanders hebben veel waardering voor de aanpak van de coronacrisis door de overheid. Van de ondervraagde mensen beoordeelt 89 procent de maatregelen die zijn genomen als goed. Dat meldde onderzoeksbureau Citisens in een uitzending van BNR Nieuwsradio.

Ruim 8000 mensen hebben een vragenlijst van het bureau ingevuld. Twee derde van de deelnemers vindt dat de overheid goed communiceert over het coronavirus en de maatregelen die in verband met het virus zijn genomen. Informatie van de overheid over de maatregelen ontvangen mensen het liefst via de televisie (76 procent), een nieuwsapp (50 procent) of de (digitale) krant (31 procent).

Drie kwart van de mensen verwacht dat de maatregelen tegen het coronavirus na 28 april worden verlengd. Een kwart betwijfelt dat.

Bijna vier op de vijf van de ondervraagden (78 procent) maakt zich zorgen over de Nederlandse economie. Dit was in een peiling van twee weken geleden nog 69 procent.

Slachtofferhulp op IC

Slachtofferhulp Nederland gaat familieleden van patiënten op de intensive care bijstaan. Vanaf maandag biedt de organisatie ondersteuning aan omdat de intensivisten en verpleegkundigen vanwege de drukte op de ic’s door het coronavirus daar nauwelijks aan toekomen. Want normaal gesproken staan zij familieleden en andere naasten bij.

„Wij hebben Slachtofferhulp Nederland daarom gevraagd om de ondersteuning van ic-patiënten en hun naasten de komende tijd te verzorgen”, zegt Marianne Brackel, voorzitter van patiëntenorganisatie IC Connect. „Het gaat daarbij om de naasten en nabestaanden van alle ic-patiënten, dus niet alleen coronapatiënten.”

Lees hier verder: Slachtofferhulp gaat familie ic-patiënten bijstaan