Corona in Friesland - 5 mei | 'Routekaart' om uit crisis te komen, PvdA wil extra hulp voor Waddeneilanden

FOTO LC/ARCHIEF

Het kabinet komt woensdagavond met een soort routekaart om uit de coronacrisis te komen. Intussen is het dodenaantal gestegen tot 5168 en vraagt de PvdA-fractie in de Tweede kamer om extra noodhulp voor de Waddeneilanden. Dit is het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 5168, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag. Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 86 sterfgevallen doorgekregen.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 89 naar 11.126. Het aantal positief geteste personen nam met 317 toe tot 41.087. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven. Overlijdens en opnames in het weekeinde worden vaak op maandag verwerkt en doorgegeven, en komen dan naar buiten in de cijfers van dinsdag. Het aantal doorgegeven sterfgevallen op dinsdag (+86) is hoger dan het aantal van 26 op maandag.

Bekijk alle Friese cijfers in deze infographic.

Aantal coronapatiënten op intensive care zakt naar 644

Op de intensivecareafdelingen liggen 644 mensen met het coronavirus. Dat zijn er 39 minder dan maandag. Dat blijkt dinsdag uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Momenteel liggen 618 coronapatiënten op de intensive care in Nederland. De overige 26 mensen verblijven op afdelingen in Duitsland, 2 minder dan maandag. In de Friese ziekenhuizen liggen er nog 18 patiënten op de intensive care.

Het aantal mensen dat om andere redenen dan Covid-19 op de intensive care ligt is ook gedaald. Dat zijn er nog 394, tegenover 377 op maandag. Het aantal patiënten met Covid-19 dat niet wordt opgenomen op de ic, is volgens het LCPS "stabiel".

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute zorg is tevreden over de daling. "De daling biedt ic's de ruimte om weer op adem te komen en de overige zorg te hervatten. Alle regio's zijn hiermee bezig. Dat zal de komende tijd leiden tot een stijging van het aantal non-Covid-patiënten op de ic's."

Kabinet komt met ‘routekaart’ tot einde van coronacrisis

Het kabinet wil woensdagavond een soort routekaart uit de coronacrisis presenteren. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Zorg) hopen zo perspectief te bieden aan burgers die naar versoepeling van de maatregelen snakken.

Een vastomlijnd plan is het nog niet, maar het kabinet wil duidelijk maken dat alle vakministers in het kabinet gaan broeden op plannen om de ‘nieuwe samenleving’ vorm te geven, zeggen ingewijden.

Lees hier verder

Kabinet overweegt terrassen te openen op 1 juni

Het kabinet overweegt cafés en restaurants vanaf 1 juni weer hun buitenterrassen te laten openen.

Dat stellen ingewijden na berichtgeving door persbureau ANP. Premier Rutte en zijn vakministers vergaderen woensdag opnieuw over de maatregelen tegen het coronavirus.

Een aantal mogelijke versoepelingen wordt dan ook besproken. Zo wordt overwogen om het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer te verplichten. Momenteel studeert het RIVM op de nut en noodzaak, omdat het kabinet het gebruik hiervan eerder afraadde. Premier Mark Rutte was namelijk bang dat mensen hierdoor de 1,5 meter afstand niet meer in acht zullen nemen.

Ook wordt er nadrukkelijk gekeken naar het heropenen van kapperszaken. Personeel hier zou dan mogelijk ook met beschermingsmaskers, mondkapjes en handschoenen gaan werken.

PvdA-fractie vraagt extra noodhulp voor economie Waddeneilanden

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer vraagt minister Eric Wiebes extra noodhulp voor de economie op de Waddeneilanden. De eilanden worden zwaar getroffen nu het toerisme als belangrijke inkomstenbron opdroogt vanwege de coronacrisis.

Kamerlid Gijs van Dijk wijst Wiebes op initiatieven van de provincies Noord-Holland en Fryslan voor de oprichting van een Noodfonds Waddeneilanden. De Wadden verdienen extra hulp, stelt Van Dijk, door het stilvallen van het toerisme. Een noodfonds kan banen helpen behouden.

Wat de fractie betreft moet het fonds zich ook richten op de toekomst. Waarden als schone natuur, het landschap en goede verbindingen moeten een rol spelen bij de inzet van het geld.

Op Texel deed commissaris Arthur van Dijk zondag de oproep voor zo’n noodfonds. De economie op de eilanden is met geen ander gebied te vergelijken, zei hij. Eerder stuurden de vijf gemeentebesturen al een brandbrief naar staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

Leeuwarden bereikbaar voor meldingen corona-overtreders

Op feestdagen is de gemeente Leeuwarden telefonisch bereikbaar voor mensen die situaties willen melden waarin de coronamaatregelen niet nageleefd worden.

Als voorbeelden worden het niet houden van voldoende afstand en erg drukke aangelegenheden genoemd.

Het telefoonnummer (14058) is alleen op feestdagen te gebruiken, meldt de gemeente. Dat betekent voor de komende periode dat het telefoonnummer op Bevrijdingsdag, met Hemelvaart en Pinksteren bereikbaar is.

Kletsen met bewoners zorgcentra Noorderbreedte via ‘Babbelbox’

Om de bewoners van de zorglocaties een extra contactmogelijkheid te geven, heeft zorgorganisatie Noorderbreedte een zogenoemde Babbelbox gecreëerd. Een omgeving waarin bewoners hun naasten kunnen ontmoeten, zonder contact.

Als de bewoners bezoek in de Babbelbox krijgen, zit er een raam of scherm tussen hen in. Deze vorm van ‘raamvisite’ is al getest in de locatie De Stilen op Terschelling en wordt vanwege het succes aldaar, deze week op Meckama State in Kollum en de Florastate in Leeuwarden getest.

Ook aan het bezoek in de Babbelbox zijn richtlijnen verbonden, zo mogen er per bewoner maximaal twee bezoekers langskomen. Kleine kinderen zijn welkom onder begeleiding en bezoekers met klachten mogen geen gebruik maken van de Babbelbox.

Vanwege de beperkte ruimte wordt er per locatie een planning voor de Babbelbox opgesteld. Bezoekers kunnen een afspraak maken via de betreffende locatie.

Steeds meer onduidelijkheid over lockdown

Blijf Thuis! Kom winkelen! Mijd de winkelstraten! Neem verantwoordelijkheid! De boodschap tijdens de ‘intelligente lockdown’ waarin Nederland verkeert, wordt er niet duidelijker op.

In de Leeuwarder Courant stond maandag een paginagrote advertentie met als kop: ‘Winkelen in Leeuwarden!’. Met daarbij de opmerkingen dat er gewinkeld mag worden en dat de winkels in de binnenstad op Bevrijdingsdag van twaalf tot vijf geopend zijn. Wel wordt er bij aangetekend dat er om ‘veilig te winkelen’ anderhalve meter afstand moet worden aangehouden. Maar hoe verhoudt zich zo’n advertentie tot het devies ‘Blijf Thuis’?

Lees hier verder [PREMIUM]

Kuchschermen

Steinfort Glas en dochteronderneming GLAZZ storten zich samen met meubelfabrikant Horjus in de groeimarkt van kuchschermen.

Bij bedrijven, scholen en andere publieke instellingen dringt langzaam het besef door dat de maatregelen tegen corona niet van tijdelijke aard zullen zijn. ,,Net ien kin ynskatte hoe lang as dit duorje sil’’, zegt glasspecialist Jelle Jan Wissmann van GLAZZ. Hij merkt aan vragen uit de markt dat er behoefte is aan meer permanente afweermiddelen tegen besmettingsgevaar.

Lees hier verder [PREMIUM]