Corona in Friesland - 5 april | Aantal patiënten op ic's opnieuw lager, weinig drukte in natuurgebieden

Wandelen in het bos. ANP

Bij het RIVM werden de afgelopen 24 uur 115 doden gemeld. Het aantal patiënten op de ic's was zondag opnieuw lager. Er is een stabiel beeld te zien. In dit overzicht de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus van zondag 5 april.

Ook aantal patiënten op ic's opnieuw lager: 25 nieuwe gevallen

Er liggen momenteel 1385 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er 25 meer dan de dag ervoor. Dit blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: ,,We zien een stabiel beeld, in lijn met de voorgaande dagen en met de cijfers van het RIVM. Dat komt doordat de instroom afvlakt en er langzamerhand ook meer patiënten herstellen en de ic verlaten.”

Van de Nederlandse coronapatiënten op een intensive care liggen er 1361 in Nederland. 24 verblijven in Duitsland, dat zijn er 7 meer dan zaterdag.

Volgens de LCPS is er momenteel voldoende aanbod van ic-capaciteit voor coronapatiënten en voor niet-coronapatiënten. Voor niet-coronapatiënten zijn er 505 bedden beschikbaar, waarvan er 271 bezet zijn. Kuipers: ,,We hebben 2400 bedden op afroep beschikbaar. We hebben de ruimten, de bedden, de apparaten en de roosters klaar liggen. Maar we hebben ze op dit moment nog niet allemaal nodig.”

Lees ook | Ook aantal patiënten op ic's opnieuw lager: 25 nieuwe gevallen

Dodental door coronavirus stijgt met 115 naar 1766

Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 1766. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 115 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 253 lager dan zaterdag, toen hierover 336 meldingen binnenkwamen. Het aantal positieve testen nam met 1224 toe tot 17.851.

Het aantal meldingen is niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Sterfgevallen worden vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken.

Twee doden in Friesland

Bij de GGD zijn in de afgelopen 24 uur twee aan het coronavirus overleden personen gemeld. Daarmee staat het aantal gemelde Friese doden nu op 21. Sinds zaterdag zijn er ook 14 inwoners positief getest. In totaal liggen er 97 mensen in Friese ziekenhuizen van wie bekend is dat zij corona hebben. Niet iedereen ligt op de intensive care.

Friezen lieten natuurgebieden dit weekend links liggen

De oproep om tijdens dit weekend niet naar de natuurgebieden te komen, heeft in Friesland effect gehad. Het was relatief rustig. Veel mensen genoten in de eigen tuin of op het balkon van de zonnestralen en lieten de natuurgebieden, ook al was het nog zo aanlokkelijk, links liggen.

Bij Staatsbosbeheer kwamen het hele weekend over het algemeen geruststellende signalen binnen, zegt woordvoerder Imke Boerma. ,,Het was eigenlijk over het hele land hetzelfde. In Friesland was het relatief rustig en hield men prima afstand van elkaar.''

Daarmee hielden de meesten zich aan de oproep die Staatsbosbeheer samen met Natuurmonumenten deed om dit weekend ondanks het prachtige weer niet naar de natuurgebieden te komen. ,,Mensen bleven, denk ik, veel in de tuin zitten.''

Bij de pier van Holwerd werd het zondag wel druk, ondanks de vele oproepen van de overheid om er niet op uit te gaan en afstand te houden. Daarom werd even voor 15.30 uur besloten om in te grijpen en is de pier vanaf de Grandyk door de politie afgesloten. Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân riep zijn inwoners via Twitter daarop nogmaals op zoveel mogelijk thuis te blijven.

Lees ook | Natuurclubs halen opgelucht adem: Friezen lieten natuurgebieden dit weekend meestal links liggen

Ambulancehelikopter ingezet voor ic-vervoer

De ambulancehelikopter is vanaf maandag beschikbaar voor het vervoer van ic-patiënten. De helikopter die normaal op de Friese Waddeneilanden vliegt, wordt met ingang van zondag uit de reguliere dienst gehaald en aangepast voor ic-vervoer.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dat besloten en daarvoor opdracht gegeven aan de Regionale Ambulancevoorziening Fryslân. De helikopter is vanaf maandag beschikbaar voor het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Ook de reservehelikopter wordt al enige tijd ingezet voor het vervoer van ic-patiënten.

Voor vervoer vanaf het eiland naar de vaste wal zijn meerdere mogelijkheden. Naast de traumahelikopter is er het vervoer door de KNRM en zijn er speciale vervoerders voor (mogelijk) besmette coronapatiënten. De ambulanceteams nemen samen met de huisartsen en de Meldkamer Noord-Nederland een besluit over de beste wijze van vervoer voor de patiënt.

Raadslid Ooststellingwerf zit vast in Ecuador

Raadslid Edwin Meijerhof van Ooststellingwerfs Belang kan het land Ecuador niet uit. Hij vertrok twee dagen na de laatste raadsvergadering op 27 februari naar Zuid-Amerika op familiebezoek. Door de coronacrisis kan hij niet weer terug . Het land zit in een complete lockdown, waaronder een avondklok.

Boete voor feestende Leeuwarders

De politie in Leeuwarden heeft zondagochtend zes feestende personen beboet. Zij hielden niet genoeg afstand van elkaar. Bij de politie kwam zondag om 07.30 uur een melding binnen van geluidsoverlast vanaf de Albert Schweitzerstraat. In een woning waren zes mensen doodleuk een feestje aan het vieren.

Het is vanwege de coronacrisis verboden met meer dan drie personen tegelijk bij elkaar te zijn. Dat is op straat zo, maar ook binnenshuis - tenzij je een huishouding vormt. Dit zestal was ,,geen familie van elkaar'', zegt de politie.

Zij kregen daarom een boete van 390 euro omdat ze zich niet hielden aan de voorgeschreven onderlinge afstand van 1,5 meter.

Dag en nacht opvang

Ouders met cruciale beroepen kunnen sinds vrijdag op alle denkbare tijdstippen gebruik maken van kinderopvang bij Sinne Schooldijkje in Leeuwarden.

Afgelopen vrijdagavond werd het eerste kind op ongebruikelijke tijden opgevangen: tot 23.30 uur. De gratis 24-uurs noodopvang zal naar verwachting vooral door ouders die in het ziekenhuis werken benut worden, vermoedt directeur Robert Sänger van Sinne Kinderopvang. ,,Zij draaien momenteel veel extra diensten.’’ De locatie Schooldijkje is ook vlakbij het MCL.

De opvang ’s avonds, ’s nachts, in de weekeinden en op feestdagen is bedoeld voor kinderen van nul tot dertien jaar, waarvan tenminste een van de ouders een cruciaal beroep heeft. Uitgangspunt blijft dat de ouders geen alternatief hebben. Ook veronderstelt Sänger dat ouders voor de reguliere uren, van 7.30 tot 18.30 uur, gebruik blijven maken van hun vaste kinderopvanglocatie. De extra opvang is alleen op aanvraag, via vierentwintiguursopvang@sinnekinderopvang.nl .

Volle containers

Friese burgers stampen hun grijze containers momenteel prop- en propvol. ,,Heel vaak kan de klep niet eens meer dicht’’, zegt Jelmar Helmhout van afvalorganisatie Omrin. Sinds het thuisblijfregime van kracht is, ziet Omrin de hoeveelheid huishoudelijk afval enorm groeien. ,,Normaal halen we 4000 ton tot 5000 ton per week op, nu meer dan 6000 ton’’, zegt woordvoerder Helmhout.

Mensen zitten dermate omhoog met hun afval, dat ze het ook in de groene containers stoppen. ,,Maar omgekeerd gebeurt ook: er belandt veel meer gft in de grijze bakken. Er mag 80 kilo in, maar onze mensen merken vaak dat ze momenteel zwaarder zijn.’’ Een extra bak bestellen kan, maar kost wel geld en gebeurt volgens Helmhout nauwelijks.

Lees ook | Thuisblijvers proppen hun grijze containers vol (en nemen de groene erbij)