Corona in Friesland - 4 mei | Voor het eerst sinds uitbraak geen nieuwe bevestigde besmettingen in Friesland en extra steun voor boeren

FOTO PIXABAY

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in Friesland zijn er in de afgelopen 24 uur geen nieuwe besmettingen vastgesteld en geen overledenen gemeld. Dat meldt GGD Fryslân in haar dagelijkse cijferupdate. Dit is het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

Het aantal positieve tests bleef al een tijdje laag, maar nu bleven voor het eerst de tellers op hetzelfde aantal staan als de dag ervoor, namelijk: 518 positief geteste mensen en 63 mensen die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Het aantal ziekenhuisopnames daalde zelfs in de afgelopen 24 uur, met vier personen. Een noot bij de cijfers is wel dat alleen mensen die daadwerkelijk getest zijn op het coronavirus meegeteld worden als ‘besmet persoon’ en alleen mensen die voor hun overlijden positief hebben getest op het virus als ‘overledene aan het virus’.

Tot aan maandagmiddag zijn er 5082 mensen in Nederland overleden aan het coronavirus, meldt het RIVM. Dat zijn 26 mensen meer dan zondag. Het aantal Nederlanders bij wie het virus officieel is vastgesteld staat op 40.770.

Bekijk alle Friese cijfers in deze infographic.

Extra steun voor boeren

EU-landen kunnen boeren en kleine voedingsbedrijven extra steun bieden als het aan de Europese Commissie ligt. Zij mogen boerenbedrijven dit jaar eenmalig 5000 euro uitkeren uit het EU-fonds voor plattelandsontwikkeling.

Voor kleine en middelgrote voedselverwerkende bedrijven gaat het om 50.000 euro.

De maatregel moet de druk verlichten van de coronacrisis waar veel boerenbedrijven last van hebben. De lidstaten en het Europees Parlement moeten er nog wel mee instemmen.

Financiële problemen dreigen voor MCL

Ziekenhuizen dreigen in de financiële problemen te komen door de coronacrisis als er niet snel wat gebeurt. Dat zegt Hans Dijkstra, financieel directeur van MCL Leeuwarden.

,,Kort gezegd komt het erop neer dat we door de coronacrisis een groot deel van het ziekenhuis hebben moeten stil leggen om de intensive care te laten draaien voor coronapatiënten. En dat scheelt ons miljoenen aan omzet en dat kunnen we niet later inhalen.’’

Lees hier verder [PREMIUM]

Dodenherdenking zonder publiek

Voor het eerst zal er bij Dodenherdenking op maandag 4 mei geen publiek aanwezig zijn. Bij de Prinsentuin in Leeuwarden worden beveiligers ingezet. De provinciale herdenking, tussen 19.30 uur en 20.30 uur, is te volgen op LC.nl en via Podium TV en Omrop Fryslân.

Voor veteraan Henk Moorlag is het niet kunnen bijwonen van de ceremonie een hard gelag. Voor het eerst in jaren is hij niet present bij de officiële ceremonie, maar vlak daarna snelt hij - in uniform, met een bloemstuk - naar de Prinsentuin om zijn respect te betuigen.

Lees hier verder [PREMIUM]

Mondkapjes verplicht bij KLM

KLM stelt het gebruik van mondkapjes aan boord verplicht per 11 mei. De luchtvaartmaatschappij is begonnen met het verder opvoeren van het aantal bestemmingen waarop wordt gevlogen. Parallel aan het weer opstarten van het netwerk worden reizigers per 11 mei verplicht om mondkapjes te dragen aan boord en bij boarding. Passagiers moeten daarbij hun eigen gezichtsbescherming verzorgen.

Vlag weer uit voor de zorg

Op 12 mei is het de Dag van de Verpleging. NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleging en verzorging, roept iedereen op die dag de vlag uit te hangen. Dit jaar moet die dag namelijk zeker worden gevierd, vindt NU’91.

De datum van 12 mei is ooit gekozen omdat het de geboortedag is van Florence Nightingale, de Britse verpleegkundige die door haar werk en inzet wordt gezien als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat ze werd geboren.

Door de vlag uit te hangen, maar ook door een poster voor het raam te hangen (die is te downloaden via de site trotsverbindtons.nl) tonen mensen hun dank en waardering aan alle zorgprofessionals, is het idee van NU’91.

Bijna alle leerkrachten basisonderwijs 11 mei weer aan de slag

Bijna alle leerkrachten in het basisonderwijs (93 procent) zeggen op 11 mei weer aan de slag te gaan. Een kleine groep (4 procent) ziet daarvan af, omdat deze onderwijzers bang zijn besmet te worden met het nieuwe coronavirus of omdat zij of hun gezinsleden behoren tot een risicogroep. Enkele onderwijzers (3 procent) twijfelen nog of ze aan de slag gaan, stelt DUO Onderwijsonderzoek & Advies na een enquête onder 1250 leerkrachten in samenwerking met het AD.

Veel leerkrachten zijn volgens het onderzoek wel kritisch over de besluitvorming, maar twee derde van de leerkrachten (64 procent) vindt het verantwoord dat de basisscholen volgende week weer opengaan. Een derde (36 procent) noemt heropening van de basisscholen onverantwoord. Het merendeel van de onderwijzers vindt dat het kabinet beter had kunnen wachten op de uitkomsten van het RIVM-onderzoek naar de verspreiding van het virus in gezinnen, maar vindt heropening desondanks prima.

In de enquête geeft bijna driekwart van de leerkrachten aan dat hun school er de voorkeur aan geeft alle leerlingen twee dagen per week hele dagen onderwijs te geven. Op 15 procent van de scholen wordt ervoor gekozen alle leerlingen halve dagen onderwijs te geven, waardoor alle leerlingen elke dag een halve dag naar school gaan.

Volg alle overige ontwikkelingen in ons liveblog .