Corona in Friesland - 3 april | Angst voor besmetting neemt toe, Friezen blijven vaker naar werk gaan

Intensivist Rik Gerritsen van het MCL in Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Friezen gaan in vergelijking met de rest van het land nog veel op pad. Dat blijkt uit locatiegegevens die Google verzamelt. In Nederland zijn kantoren en andere werkplekken de afgelopen drie weken 35 procent minder bezocht dan anders. In Friesland is die daling maar 28 procent. Dat is de laagste daling van het hele land. In dit overzicht de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus van vrijdag 3 april.

Er zijn in totaal zijn nu, voor zover bekend, 1487 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, dat de afgelopen dag 148 overlijdensgevallen als gevolg van het coronavirus binnenkreeg. In totaal zijn er nu 15.723 besmettingsgevallen bekend. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest), is met 502 toegenomen tot 6286.

Het aantal Nederlanders dat op een intensive care ligt met het coronavirus, is gestegen tot 1324. Dat zijn er 51 meer dan donderdag. In totaal zijn er 2100 bedden beschikbaar. Onder de 1324 patiënten zijn veertien die in Duitsland liggen. Dat zijn er vijf meer dan donderdag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In de Friese ziekenhuizen lagen vrijdagochtend 98 patiënten met het coronavirus, meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland vrijdagmiddag. 26 patiënten liggen op de intensive care, dat is een persoon minder dan donderdag. 72 patiënten liggen op een andere afdeling. Cijfers per ziekenhuis worden niet meer bekendgemaakt.

Volledig op de hoogte blijven? Lees het laatste nieuws in ons liveblog .

Meer angst voor coronabesmetting

Het aantal Nederlanders dat bang is besmet te raken met het coronavirus is in een paar weken tijd flink gestegen. Waar begin vorige maand 5 procent er nog voor vreesde, was dat eind maart 20 procent. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, dat deels samen met Universiteit Twente werd gehouden.

Begin maart dacht daarnaast 57 procent niet besmet te zullen raken. Eind maart was dat gedaald naar 21 procent. 57 procent stond er eind vorige maand neutraal tegenover. Begin maart was dat 39 procent. Van alle Nederlanders zei 1,5 procent eind maart besmet te zijn (geweest), wat om en nabij 200.000 mensen zouden zijn.

Wanneer mensen toch besmet raken, denkt 38 procent dat het serieuze gevolgen met zich mee zal brengen. Nederlanders vanaf 50 jaar voelen zich relatief kwetsbaar voor het virus, en dan vooral de 65-plussers (84 procent).

Oerol formeel afgeblazen, festival krijgt 'virtuele' vorm

Het was al duidelijk, maar het is nu ook formeel: Oerol gaat in de geplande vorm niet door. De organisatie gaat nu voor een ‘virtuele’ vorm, maar wel vanaf Terschelling. Volgens algemeen directeur Siart Smit van het Terschellinger festival Oerol is deze stap, het formeel afblazen, noodzakelijk omdat anders allerlei kosten blijven doorlopen. ,,En dat redden we niet. Want er staat geen inkomsten tegenover.”

De contracten met de 175 acts zijn afgezegd, net als zo’n 40 freelance-contracten met medewerkers die anders deze week hadden zullen beginnen. Oerol loopt tussen de 3,1 en 3,6 miljoen euro aan inkomsten mis.

Lees ook | Oerol formeel afgeblazen, het festival krijgt een 'virtuele' vorm

Google volgt bewegingen

Door alle maatregelen rond het coronavirus brengen Friezen minder tijd door in kantoren, parken, winkels en het openbaar vervoer. Ook besteden we minder tijd aan recreatie. Maar vergeleken met de rest van het land zijn we nog wel veel op pad.

Dat blijkt uit locatiegegevens die Google verzamelt. Het bedrijf heeft de data vrijdag naar buiten gebracht voor 131 landen, waaronder Nederland. Daaruit blijken grote verschillen tussen regio’s.

Over heel Nederland gezien zijn kantoren en andere werkplekken de afgelopen drie weken 35 procent minder bezocht dan anders. In Friesland is die daling maar 28 procent. Dat is de laagste daling van het hele land.

Lees ook | Google volgt onze bewegingen tijdens coronamaatregelen: Friezen blijven vaker naar werk gaan dan rest van het land

Afstand houden geldt ook aan het water

Pleziervaarders en andere waterliefhebbers moeten er dit weekeinde niet massaal op uit gaan, ook al lijkt het zondag een mooie dag te worden.

,,Het is niet verboden om te gaan varen, maar de strenge coronaregels gelden ook op en langs het water. Mensen moeten afstand houden, ze mogen niet met een hele groep mensen op een boot zitten en niet met een heleboel schepen bij elkaar komen", aldus het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat.

loading

Handhaving met extra motor en boot op pad

Ook het handhavingsteam in Leeuwarden anticipeert op mogelijke drukte door het mooie weer. Er wordt extra toezicht gehouden in parken, recreatiegebieden en drukbezochte locaties.

Ook wordt er toezicht gehouden op het water en gaat een extra motorrijder erop toezien dat mensen de 1,5 meter afstand houden. ,,Wij handhaven op overtredingen, dus voorkom een boete", aldus het handhavingsteam op Twitter.

De politie deelde landelijk een filmpje op sociale media, waarin wordt opgeroepen om, ondanks het mooie weer, niet te gaan barbecueën, naar het park te gaan of de stad in te gaan.

Consultatiebureaus sluiten tijdelijk deuren 

Zeven Friese consultatiebureaus sluiten vanwege het coronavirus tijdelijk hun deuren. Bezoekers kunnen uitwijken naar andere consultatiebureaus in de buurt.

Deze consultatiebureaus zitten bijvoorbeeld in een verzorgingshuis of ze zijn te klein om voldoende afstand tussen de bezoekers te kunnen bewaren.

Het gaat om de consultatiebureaus in Damwâld, Ferwert, Heeg, Buitenpost, Kollumerzwaag, Leeuwarden Camminghaburen en het consultatiebureau Makkum. Naar welke consultatiebureaus uitgeweken wordt is te vinden op de  website van de GGD  .

10.000 coronavlaggen verkocht

De speciale coronavlag, bedacht door de Dokkumer Vlaggen Centrale, is al meer dan tienduizend keer verkocht. Het resulteerde in een cheque van 25.000 euro aan het Rode Kruis.

De vlag werd gretig afgenomen door particulieren en bedrijven. Hij hangt onder andere bij vele zorginstellingen in de vlaggenmast. De Dokkumer Vlaggen Centrale (DVC) stelt dat deze vlag vaker wordt verkocht dan de vlag die voor de WK-finale in 2010 op de markt werd gebracht.

De vlag toont duidelijk aan dat er behoefte is aan een uiting van waardering voor alle mensen die actief bezig zijn om dit virus te bestrijden, zegt Frank Asser van het Rode Kruis. ,,Daarnaast geeft het een gevoel van trots en saamhorigheid.’’

DVC verdient overigens niets aan de verkoop, die voorlopig doorgaat. ,,We produceren de vlag tegen kostprijs en zonder winstoogmerk’’, zegt directeur Robert-Jan Hageman. ,,We hopen dan nogmaals een mooi bedrag te overhandigen.’’

'MCL is klaar voor de piek'

Het Leeuwarder ziekenhuis MCL heeft het aantal bedden op de intensive care verdubbeld. Daarmee heeft het ziekenhuis de capaciteit maximaal opgeschaald, zegt internist intensivist Rik Gerritsen.

De laatste tien ic-bedden kunnen maandag in gebruik worden genomen. Dan heeft het Leeuwarder ziekenhuis 39 bedden ter beschikking voor intensieve zorg. Voor de coronacrisis waren dat er 20.

Meer uitbreiding zit er eigenlijk niet in, zegt Gerritsen. ,,Technisch is het misschien mogelijk, maar qua mensen zitten we aan de limiet.”

Lees ook PREMIUM | Medisch Centrum Leeuwarden verdubbelt ic-capaciteit (en kan er nu 39 patiënten opnemen)

menu