Corona in Friesland - 29 mei | Virus in meeste gemeenten tot stilstand gekomen, Fries steeds minder streng met maatregelen

Passen en meten in de horeca nu restaurants volgende week weer open mogen onder voorwaarden. FOTO ANP/SEM VAN DER WAL

Friesland heeft sinds de uitbraak van het coronavirus cijfermatig de rustigste week tot nu toe beleefd. Het aantal mensen bij wie corona is vastgesteld bleef met vier nieuwe positieve tests in een week tijd voor het eerst onder de tien. Dit is het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

Wanneer de GGD kijkt naar het aantal nieuwe positieve tests per gemeente, lijkt in de meeste gemeenten de verspreiding van de epidemie, voor zover dat inzichtelijk is, tot stilstand te zijn gekomen.

Op 24, 25 en 26 mei is er helemaal niemand positief getest. Het is voor het eerst dat dit meerdere dagen achter elkaar het geval was.

De afgelopen week is bij de GGD gemeld dat twee personen zijn overleden bij wie corona was aangetroffen. Dat is één meer dan vorige week. Aan de GGD is doorgegeven dat één persoon in het ziekenhuis is opgenomen (vorige week waren dit nul opnames). In de verpleeg- en verzorgingshuizen zijn er voor de tweede week op rij geen positief geteste mensen bij gekomen.

In tien gemeenten is sinds 11 mei geen enkele nieuwe positieve melding gedaan. Het gaat om Achtkarspelen, Dantumadiel, Harlingen, Ooststellingwerf, Tytsjerksteradiel, Weststellingwerf en de Waddeneilanden. In de overige gemeenten is de laatste weken nog wel minstens één melding geweest.

Dodental coronavirus stijgt met 28 naar 5931

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5931. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 28 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen.

Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn negen nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.722. Ook die gegevens komen soms wat later binnen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg met 176 naar 46.126.

Bioscopen klaar voor nieuwe normaal

Tien weken was een filmpje pakken onmogelijk, maar na dit weekend is dat voorbij. Maandag 1 juni mogen de bioscopen weer open. Onder strikte voorwaarden, dat wel. We namen een kijkje in de Pathé in Leeuwarden.

loading

We leven de coronaregels minder streng na

Met name in Friesland worden we wat makkelijker als het om de naleving van de coronaregels gaat. De Friezen zijn net iets ondeugender dan de Groningers en Drenten.

Inwoners van Friesland maken zich het minst van de drie noordelijke provincies zorgen om het coronavirus. Als gevolg daarvan zijn ze ook wat minder precies in het naleven van de coronamaatregelen. De klad komt er wat in, omdat de angst is afgenomen, constateert marktonderzoeker Robert Oosterbaan van Enigma Research.

Lees ook: Friezen gaan steeds losser om met coronaregels

MCL sluit ook laatste corona-afdeling nu er geen coronapatiënten meer zijn

Het Medisch Centrum Leeuwarden heeft vrijdag de speciale corona-afdeling in het ziekenhuis gesloten. Er zijn in het ziekenhuis geen patiënten meer opgenomen die besmet zijn met het coronavirus. Wanneer er toch nieuwe patiënten binnenkomen, kunnen zij worden opgenomen op isolatiekamers op reguliere afdelingen.

Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis waren in het MCL drie verpleegafdelingen speciaal ingericht voor de opvang van coronapatiënten. Ook de IC-capaciteit was tot de maximale capaciteit opgehoogd.

„Je kunt helaas nog niet zeggen dat we van het coronavirus af zijn. Het eerste hoogtepunt van deze crisis is voor het MCL nu wel achter de rug”, stelt bestuurder Erica Bakkum.

Afdeling M, de ‘laatste corona-afdeling’ was voor de coronacrisis buiten gebruik. De afdeling is in maart 2020 speciaal voor de zorg aan coronapatiënten opnieuw ingericht en in gebruik genomen. Nu de laatste coronapatiënt het MCL heeft verlaten, gaat de afdeling weer dicht. De afdeling blijft echter stand-by en kan, als het nodig is, binnen korte termijn opnieuw voor coronapatiënten worden ingezet.

Soepelere bezoekregels in gevangenissen

Gedetineerden mogen vanaf 2 juni weer stapsgewijs bezoek ontvangen in gevangenissen. Dat gebeurt vooralsnog bij wijze van proef in drie inrichtingen. Leeuwarden zit daar nog niet bij, maar is al wel gevraagd zich daarop voor te bereiden.

Bij de penitentiaire inrichtingen (PI) in Arnhem, Alphen aan den Rijn en Veenhuizen (beide locaties) kan een gedetineerde een uur per week één bezoeker ontvangen. Dit vindt plaats achter plexiglas. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil eerst zien hoe deze proef verloopt en of het geen nadelige effecten heeft op het aantal besmettingen. Pas dan wordt gekeken naar verdere versoepelingen in andere gevangenissen.

Campagne voor veilige terugkeer jongeren in het verkeer

Middelbare scholieren gaan vanaf volgende week dinsdag wel weer naar school, maar dat doen ze gemiddeld maar ongeveer voor een kwart van de gebruikelijke lestijd. Dat zegt de VO-raad op basis van een eigen peiling. Voor de rest volgen de leerlingen het onderwijs nog steeds thuis.

Er gaan weer veel meer jongeren deelnemen aan het verkeer. Daarom begint een campagne om ze te laten zien hoe ze dat veilig kunnen doen met de coronaregels in het achterhoofd. Zo moeten ze bijvoorbeeld op de fiets 1,5 meter afstand van elkaar houden en is het niet verstandig ondertussen op je mobiel te kijken.

De campagne is een initiatief van jongerenorganisatie TeamAlert. Er is onder meer een kennisquiz over de gedragsregels omtrent het coronavirus en ook kunnen jongeren op social media reageren op verschillende stellingen over verkeersveiligheid. Een belangrijk onderdeel uit de campagne is dat jongeren online een deal met zichzelf aangaan, om veilig aan het verkeer deel te nemen met respect voor andere weggebruikers.

Premier Mark Rutte wil dat leerlingen in het voortgezet onderwijs zoveel mogelijk lopend of met de fiets naar school komen en niet met het openbaar vervoer. Dat geldt in elk geval voor scholieren die binnen een straal van 8 kilometer van hun school wonen. Ze kunnen ook worden gehaald en gebracht door de ouders.

Onderzoek KNVB: voetballen in coronatijd is veilig

Voetbal is een veilige sport, ook in de coronatijd. Dat is de conclusie van de KNVB na een onderzoek met Inmotio, een bedrijf dat gespecialiseerd is in volgsystemen en data-analyse. Op basis van analyse van 482 wedstrijden uit de eredivisie in de seizoenen 2018-2019 en 2019-2020 concluderen de onderzoekers dat profvoetballers zich gedurende een wedstrijd slechts sporadisch langer dan 30 seconden binnen een onderlinge afstand van 1,5 meter op het veld bevinden.

Het risico om het coronavirus over te dragen, is volgens hen dan ook klein. „Het onderzoek heeft wereldwijde relevantie, nu er langzaamaan weer gevoetbald gaat worden op het hoogste niveau”, zegt directeur Vincent van Renesse van Inmotio. Edwin Goedhart, hoofd medische zaken bij de KNVB en de teamarts van het Nederlands elftal, zegt bij FOX Sports: „Volgens ons kunnen we zonder al te veel grote risico’s weer het veld op. Voetbal is een veilige sport om te doen, ook in de coronatijd.”

RIVM-rekenmeester: ‘We grijpen regionaal in’

Maandag volgt de grootste versoepeling van de coronarestricties. Laait het virus dan weer op? Niet als we goed testen, traceren en isoleren, zegt Jacco Wallinga, modellenmaker van het RIVM. Als het toch misgaat, moet een landelijke lockdown vermeden worden: ‘We grijpen regionaal in’.

Dat de basisscholen op 11 mei weer opengingen, maakte rekenmeester Jacco Wallinga niet zo nerveus. Omdat kleine kinderen een beperkte rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus vond het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) altijd al dat scholen best open hadden kunnen blijven.

Dik twee weken later lijkt de kust veilig, stelt Wallinga, die de belangrijkste RIVM-berekeningen maakt over het virus: ,,Definitieve conclusies kun je pas de komende tien dagen trekken, maar we hebben geen aanwijzing om te denken dat het grote effecten heeft.’’

Lees hier verder.

Omzet horeca, motor- en autobranche omlaag door coronacrisis. Doe-het-zelfwinkels profiteren van coronacrisis

De omzet van de horeca viel in het eerste kwartaal 14 procent lager uit dan een kwartaal eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de horeca daarmee een van de zwaarste getroffen sectoren door de maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het gaat om de eerste omzetdaling in zeven jaar tijd.

De omzet van de motor- en autobranche is in het eerste kwartaal van dit jaar door de coronacrisis voor het eerst sinds 2013 gedaald. Met name de importeurs van auto’s en motoren boekten fors minder opbrengsten omdat veel autofabrieken hun deuren sloten. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bedrijven in de motor- en autobranche zagen hun omzet in het afgelopen kwartaal met 1,8 procent afnemen vergeleken met een jaar eerder. De klap van de coronacrisis kwam onevenredig sterk voor de importeurs van auto’s en motoren, die hun inkomsten in maart met bijna een vijfde zagen verdampen. Ook bij de branche voor zware bedrijfsauto’s, gespecialiseerde reparatiebedrijven, handelaars in auto-onderdelen, en bedrijven die bezig zijn met handel en reparatie van motorfietsen, liep de omzet terug.

Doe-het-zelfwinkels profiteren volop van de coronacrisis, die mensen dwingt om meer thuis te blijven. Bouwmarkten en keuken- en vloerspecialisten zagen de omzet in april op jaarbasis met een kwart stijgen. Daarmee was voor die sector sprake van de grootste stijging sinds het begin van de metingen in 2005, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook de verkoop van consumentenelektronica en witgoed (plus 12 procent) zat in de lift. Aan kleding, schoenen en lederwaren werd juist fors minder uitgegeven. De omzet van kledingwinkels daalde op jaarbasis met dik 58 procent. Aan schoenen en lederwaren werd ongeveer 45 procent minder uitgegeven.

Winkels voor voedingsmiddelen zagen de omzet op jaarbasis 6 procent hoger uitvallen. De omzet van supermarkten lag 6,6 procent hoger dan een jaar eerder, die van speciaalzaken 2,2 procent.

FNV waarschuwt ook voor coronaproblemen in de pluimveesector

De problemen in de vleesverwerkende industrie, waar meerdere slachthuizen met corona-uitbraken te maken hebben, staan niet op zichzelf. Volgens vakbond FNV spelen soortgelijke problemen ook in de pluimveesector.

FNV-bestuurder Karel de Buijzer denkt dat personeel van pluimveebedrijven, veelal uitzendkrachten die met busjes tegelijk naar het werk worden gebracht, allemaal getest zouden moeten worden. Hij heeft geen reden om aan te nemen dat de situatie in de pluimvee-industrie anders is dan bij de vleesverwerkers.

Collega-bestuurder John Klijn van FNV pleitte tegenover de NOS voor het testen van alle medewerkers in de vleesindustrie. Dit naar aanleiding van de virusuitbraak bij een slachthuis in Helmond en eerdere uitbraken. Volgens De Buijzer zouden ook alle medewerkers in de pluimveesector moeten worden getest.

27 besmette bewoners en 31 positief geteste medewerkers: woonzorgcentrum Saxenoord in Franeker was een heuse coronabrandhaard

Het coronavirus is voorlopig op zijn retour. Naar nu blijkt, is het Franeker woonzorgcentrum Saxenoord het zwaarst getroffen in heel Noord-Nederland. De uitbraak werd echter voor de buitenwereld stilgehouden.

27 van de 87 bewoners en 31 van de ruim 200 medewerkers van Saxenoord liepen volgens zorgorganisatie Patyna tussen 7 april en 15 mei het coronavirus op. Vijf positief geteste bewoners zijn overleden, nog eens vier bewoners die niet zijn getest, maar van wie wel een vermoeden van corona is, zijn eveneens overleden.

,,De corona-uitbraak heeft veel met bewoners, familieleden en medewerkers van Saxenoord gedaan. Ze hebben afscheid moeten nemen van dierbaren. Dit voelt hartverscheurend en deze periode zal ook voor altijd bij ons blijven. We vergeten het niet”, laat woordvoerder Esther Larooi via een mail weten.

Lees hier verder