Corona in Friesland - 24 mei | Toenemende vraag naar biologische snacks en er is meer dan geld en welvaart

Directeuren en broers Bjorn (met bril) en Folmer Andringa zien tijdens de coronacrisis een stijgende verkoop van biologische chips. FOTO RENS HOOYENGA

Het massale thuiszitten stuwt de vraag naar biologische snacks omhoog, merken ze in Wolvega. En dat geld niet het allerbelangrijkste is, zou zomaar een hoopvolle les van deze tijd kunnen zijn. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste coronanieuws van deze zondag.

De dagelijkse cijfers van het RIVM: in de afgelopen vierentwintig uur zijn er in Nederland 11 nieuwe meldingen binnengekomen van patiënten die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal doden komt daarmee op 5822. Op dit moment worden alleen sterfgevallen meegerekend van mensen die positief getest zijn. In de dagelijkse rapportage worden verder 13 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld en een toename van 172 vastgestelde besmettingen.

Het aantal coronapatiënten op intensive cares is gedaald tot 223. Dat meldt het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er 4 minder dan zaterdag.

Er liggen daarnaast 499 patiënten op de intensivecareafdelingen met andere aandoeningen dan Covid-19. Dat zijn er 6 minder dan zaterdag. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt daarover: ,,De overall bezetting op de ic is momenteel laag. Een teken dat de overige zorg traag op gang komt. Het aantal Covid-patiënten buiten de ic neemt momenteel snel af."

Meer bio-chips

Al vijf weken lang neemt de LC ieder weekend een aantal Friese bedrijventerreinen onder de loep. Welke impact heeft coronavirus op de ondernemingen? Deze keer kijken we onder meer in Wolvega, bij FZ Organic Foods. Daar doen ze goede zaken nu blijkt dat mensen tijdens de crisis steeds meer biologische chips en snacks gaan eten.

De afzet van het familiebedrijf verdubbelde ten opzichte van het pre-coronatijdperk. „Toen veel mensen de eerste weken gingen hamsteren, leverde ons dat een forse maand op”, vertelt directeur Bjorn Andringa. „We zitten nu op 30 procent meer omzet dan normaal. En het houdt nog niet op.” Lees hier ook over de topdrukte in de Marrumer verffabriek.

Dijsselbloem kritisch over noodsteun aan Air France-KLM

Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is kritisch over de miljarden aan noodsteun voor Air France-KLM. Volgens hem is het heel risicovol om bedrijven die al vol met schuld geladen zijn nog meer leningen te geven.

„KLM is verliezen aan het lijden. Dat wordt nu gefinancierd met schuld. Dat is buitengewoon riskant”, zei de voormalig bewindsman in televisieprogramma Buitenhof.

Om het luchtvaartconcern van de ondergang te redden heeft Frankrijk 7 miljard euro aan steun toegezegd. Vanuit Den Haag kan de onderneming rekenen op 2 miljard tot 4 miljard euro aan steun, in de vorm van garantstellingen en leningen.

Waar doen we het allemaal voor?

,,Doe het en voor het geld / en voor de show / maar doe het / doe alles wat je doet met hart en ziel”, zong Rick de Leeuw in het nederpophitje ‘Met hart en ziel’ uit de jaren negentig. Zeker in deze coronatijden merken we dat er inderdaad meer is dan geld en welvaart alleen, stelt ook de hoofdredacteur van zakenblad Quote.

Aandacht voor meer dan welvaart alleen helpt een hele samenleving, denkt hoogleraar arbeidseconomie Maarten Lindeboom, ook degenen die nu in financiële onzekerheid verkeren door de pandemie. ,,Deze ramp heeft duidelijk gemaakt dat we als samenleving en individu kwetsbaar zijn. Een eenzijdige focus op geld is niet alles. Werk, gezondheid en inkomen moeten in samenhang worden bekeken. Die instelling moeten we behouden, zo lang als mogelijk.”

In dit artikel lijsten deskundigen nog drie andere voorzichtig hoopvolle lessen van deze tijd op.

Een indrukwekkende voorpagina

Tot slot nog even de blik buiten Friesland richten: de Amerikaanse krant New York Times publiceerde vanmorgen een wel heel opvallende voorpagina. De krant gaf de namen, leeftijden, korte beschrijvingen en woonplaatsen van duizend Amerikanen die de afgelopen tijd zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

De krant komt met het eerbetoon vanwege het naderen van de grens van 100.000 coronadoden in het land. ‘Amerikaanse sterfgevallen naderen de 100.000, een ontelbaar verlies’, kopt de krant. Volgens de krant kunnen cijfers alleen onmogelijk de impact van het virus weergeven. ,,Of het nu gaat om het aantal behandelde patiënten, het banenverlies of het afbreken van levens.’‘