Corona in Friesland - 23 mei | Creatieve kapjes, 'de angst voor de R' en aangepast protocol voor de horeca

'Kabinet wil dat horeca pas op 1 juni opengaat, vanaf middaguur' ANP

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5811. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 23 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Dat zijn de cijfers, maar er zijn ook verhalen. Een overzicht.

De angst voor de R

Noord-Nederland is de minst door het corona-virus getroffen regio van Nederland. Het virus lijkt zich deze zomer ook nog rustig te houden. Maar we moeten uitkijken voor de reproductiefactor, het ‘cijfer’ R. En het wordt nog spannend hoe het corona-virus terugkeert zodra de r in de maand komt.

Alle metertjes op het corona-dashboard van Noord-Nederland staan op groen. Er komen de laatste weken nauwelijks nieuwe besmettingen bij in Drenthe, Friesland en Groningen. En de R is lager dan 0,5. Dat betekent dat de kans dat de verspreiding toeneemt erg laag is. Op dit moment.

Maar hoe gaat dit in het najaar, als de ‘r’ in de maand komt? In dit artikel een voorzichtige vooruitblik en ook een mogelijk antwoord op de vraag waarom het aantal besmettingen in het Noorden zo laag ligt.

Creatief met mondkapjes

Het reclamekapje rukt op. Als we er vanaf 1 juni toch vaker eentje moeten dragen, zoals in het openbaar vervoer, kan het net zo goed een cool modedingetje zijn. Het mondkapje als mobiel billboard.

Ze rijdt al rond met Cambuurstickers op haar auto en fiets. Dat Marleen Veenstra uit Leeuwarden hartstochtelijk Cambuurfan is, weet iedereen in de stad. Het was dan ook een kleine stap naar de order van dit collectors item: het ‘clubkapje’ in blauw-geel. Hoedenmaakster Anneke Langenberg maakte het voor haar. Vrolijk: ,,Ik heb er ook een Cambuur-haarband bij!’’

loading
Bekijk hier meer voorbeelden van creatieve kapjes.

Amper toezicht in natuurgebieden, onvoldoende budget voor boa’s

Het toezicht in de natuurgebieden in Friesland is niet bij te benen. Het ontbreekt natuurorganisaties aan budget om genoeg boa’s op pad te sturen. De provincie houdt de hand op de knip.

De krapte wreekt zich nu toezichthouders vanwege de coronacrisis extra taken op hun bordje hebben gekregen. Ze moeten erop toezien dat mensen afstand bewaren en niet in groepen samenklitten.

Deze taken op het vlak van de openbare orde komen naast het reguliere toezicht in kwetsbare gebieden, waar het toch al extra druk is. De terreinbeheerders hebben de handen vol aan groepen hangjongeren, baasjes van loslopende honden, opdringerige vogelfotografen en motorcrossers.

Voor het aanspreken en beboeten van overtreders op bijna 65.000 hectare aan natuurterreinen is 15,5 fte aan boa-capaciteit voorhanden. Daarmee moet de hele week, dag en nacht de wacht worden gehouden. Staatsbosbeheer heeft als organisatie met de meeste hectares voor het hele Friese vasteland slechts twee man beschikbaar. ,,Dat soenen der minstens seis wêze moatte, om yn trije distrikten yn elts gefal in dûbele besetting te hawwen’’, zegt coördinator Gjerryt Hoekstra in dit artikel .

Bedrijvigheid

Een open deur, maar vrijwel alle bedrijven merken de gevolgen van de coronacrisis. Dat leidt tot faillissement, (noodgedwongen) aanpassingen en juist een heropening. Een drieluikje:

De Harlinger rederij Njord Rivercruises heeft de handdoek in de ring gegooid . De vloot was juist uitgebreid met een extra cruisschip. Daarmee is Njord Rivercruises een van de eerste charteraars die door de coronacrisis is gestrand.

Witlofkweker Frysk-Witlof in Sexbierum heeft maatregelen getroffen , na een controle van de Inspectie SZW. Die constateerde dat het bedrijf de richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, onvoldoende in acht nam. De grootste witlofkweker van Nederland riskeerde een forse boete of zelfs stillegging van het bedrijf, omdat het de coronaregels onvoldoende opvolgde.

In Hindeloopen is sprake van een heropening. Een maand geleden zag ze het helemaal niet meer zitten en sloot Chantal Kaag huilend de tent. Zaterdagochtend maakte ze bekend haar pizzeria Oost Achterom weer op te starten . ‘Welkom!’

Kaag (42) is ook nu emotioneel, maar bovenal stellig. ,,We gaan gewoon weer open’’, vertelt ze zaterdagochtend in een video op Facebook. ,,We zien wel waar het schip strandt. Ik mis echt alles, ik mis iedereen. We hebben d’r zin in, dus ehh ... welkom!’’

Nieuwe regels horeca

Als de terrassen op 1 juni weer opengaan, is het toch toegestaan voor twee mensen, of een huishouden met meer personen, om binnen 1,5 meter van elkaar te zitten. Dat blijkt uit het nieuwe protocol voor horeca, dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft gepubliceerd. Wat daar nog meer in staat, lees je in dit artikel.

En hoe houden we de parken en stranden deze zomer open? Krijgen we een zomer waarin stranden, winkelstraten en zwemplassen continu worden gesloten omdat ze te druk zijn, zoals dat met Hemelvaartsdag gebeurde? Of lossen we het anders op? Denk maar aan wachtvakken, verdeelapps en kentekendagen. Drie ideeën op een rij .

loading