Corona in Friesland - 23 april | Kabinet schiet veerdiensten naar Waddeneilanden te hulp, basisscholen mogen 11 mei niet dichtblijven

FOTO LC/ARCHIEF

In Friesland zijn donderdag 476 bevestigde gevallen van mensen met het coronavirus bekend, een toename van 10 ten opzichte van dinsdag. Dit meldt GGD Fryslân. In de afgelopen 24 uur zijn er twee Friezen gemeld die aan het virus zijn overleden. Daarmee zijn er nu 54 doden gemeld. In dit overzicht de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus van donderdag 23 april.

Minister Slob: basisscholen mogen 11 mei niet dichtblijven

Alle basisscholen moeten op 11 mei weer hun eerste leerlingen ontvangen. Er is geen ruimte voor scholen om niet of pas later hun deuren weer te openen, laat het ministerie van Onderwijs weten.

Tientallen scholen hebben aangekondigd meer tijd te willen nemen vóór leerlingen weer de helft van hun lesweek op school kunnen doorbrengen, zoals het kabinet heeft besloten. Ze zijn daarvoor niet meteen na de meivakantie al klaar, zeggen ze.

Lees hier verder

Kabinet schiet veerdiensten naar Waddeneilanden te hulp

Het kabinet stelt noodleningen beschikbaar om te voorkomen dat veerdiensten van en naar de Waddeneilanden door financiële problemen moeten stoppen. Dat meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur).

Door de coronamaatregelen van de overheid, en de oproep van de lokale autoriteiten aan toeristen om weg te blijven, is het aantal passagiers sterk gedaald. Juist in het doorgaans drukke voorjaar moeten de exploitanten de verliezen wegwerken die zij lijden in de rustige wintermaanden.

De Terschellinger Stoomboot Maatschappij (TSM) en Wagenborg Passagiersdiensten (WPD), dat vaart op Ameland en Schiermonnikoog, zijn in overleg met het ministerie wel blijven varen, zij het met een aangepaste dienstregeling. Zo blijven de eilanden bereikbaar voor noodzakelijk personen- en goederenvervoer.

Beide bedrijven lijden wel stevige exploitatieverliezen en dreigen daardoor in liquiditeitsproblemen te komen. Daarom krijgt TSM een lening van 3 miljoen euro en WPD een van 1 miljoen euro. Beide kredieten worden later dit jaar weer afgelost.

Dodental coronavirus stijgt tot 4177

Het officiële dodental door het coronavirus is gestegen tot 4177. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 123 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 137 naar 10.158. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 35.729. Dat zijn er 887 meer dan op woensdag. Het werkelijke aantal gevallen ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

Naar schatting een op de drie verpleeghuizen heeft ten minste één patient met het coronavirus. De ziekte verspreidt zich wel binnen verpleeghuizen, zegt het RIVM, maar ”we zien dat er de laatste dagen niet veel nieuwe verpleeghuizen met patiënten bijkomen”.

Corona Luisterservice

GGZ Friesland komt met een Corona Luisterservice. Dat is een gratis dienst voor Friezen waarbij psychische vragen worden beantwoord.

De service is zes dagen per week telefonisch en via WhatsApp te bereiken en wordt bemand door twee ervaringsdeskundigen. Mocht het nodig zijn, dan kunnen zij de beller op het spoor van een huisarts of crisisdienst

,,De situatie waarin de samenleving zich bevindt, vraagt nogal wat aanpassingen en dat lukt niet iedereen’’, zegt Ton Dhondt, bestuurder van GGZ Friesland. ,,Daarbij komt terughoudendheid van mensen om contact op te nemen met de huisarts of specialisten. Dan kunnen klachten, spanningen en problemen toenemen.’’

Volgens Dhondt kan het helpen om gebruik te maken van een hulplijn. De luisterservice, die gratis is, moet daarbij helpen. Complexe vragen over behandeling, worden doorverwezen naar de reguliere hulpverlening. Dhondt: ,,We denken dat het voorziet in een behoefte van de inwoners van Friesland. Het past bij ons werk.”

Jongerenwerker uit Leeuwarden: Koningsdag en promotie Cambuur zouden echte uitlaatkleppen zijn

Veel jongeren uit de gemeente Leeuwarden hebben het moeilijk met de beperkingen waar ze in deze coronacrisis tegenaan lopen. Dat zegt jongerenwerker Arnold Jorna van welzijnsorganisatie Amaryillis.

Hoewel veel jongeren zich proberen te houden aan de maatregelen en niet in grote groepen op straat zijn te vinden, is de wil om er lekker op uit te gaan onverminderd groot. Zeker nu het stralend lenteweer is. ,,Dan is het nog lastiger om thuis te blijven’’, zegt Jorna.

Vooral met de eventuele promotie van Cambuur en Koningsdag in het vooruitzicht, is dat geen sinecure. ,,Dat zijn echte uitlaatkleppen. Cambuur is een belangrijk onderdeel van het leven van veel jongeren. Promotie had een feest moeten worden. En ook Koningsdag zit diep. Jongeren willen elkaar opzoeken en het zou me niets verbazen dat er feestjes ontstaan en dat er moet worden gehandhaafd.’’ Lees hier verder.

Sybrand Buma: geen kleedjes op Koningsdag

Ga tijdens Koningsdag niet met een kleedje en tweedehands spullen voor je huis zitten. Dat is de boodschap van Sybrand Buma, voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân.

De traditionele Koningsdag is al omgedoopt tot Woningsdag. Digitale kleedjesmarkt zijn toegestaan en de vlag kan gewoon aan de stok. Maar flaneren over de vrijmarkt is er dit jaar niet bij. Initiatieven buiten het eigen huis, al is het in je eigen straat, worden ook niet gewaardeerd.

,,Het is niet voor niets Woningsdag’’, stelt Buma. ,,Dat is helaas alleen met je gezin en thuis. Je kunt nog wel leuke dingen doen, maar niet met een kleedje buiten op straat. ,,Dat ene kleedje valt niet op, maar als we iets doen wat toch op een vrijmarkt lijkt, blijft het niet bij één. Dan worden het er tien en twintig.’’

Volgens de Leeuwarder burgemeester kom je dan al gauw in een situatie terecht waarin moet worden gecontroleerd. Hij benadrukt er beslist niet op uit te zijn boetes uit te laten delen en kleedjes weg te halen. ,,De bedoeling is dat mensen zelf begrijpen dat het niet verstandig is.’’

En mocht het toch uit de hand lopen, zal er worden gehandhaafd. ,,Als dwars wordt gezegd: we doen het toch, dan volgt mogelijk handhaving en een bekeuring. Maar we gaan echt niet als bullebakken van de overheid de straat op.’’

Cambuur-fanclubs: blijf binnen en vier de eventuele promotie op social media

De fans van Cambuur rekenen vrijdag op een groots promotiefeest dat vooral gevierd gaat worden op social media.

Vrijdag beslist de KNVB of de Leeuwarders promoveren naar de eredivisie. Cambuur leidt de stand in de eerste divisie na 29 wedstrijden, met vier punten voor op nummer twee De Graafschap en elf punten voor op de nummer drie, Volendam. Er resteerden nog negen duels maar vanwege de coronacrisis is het seizoen voortijdig en definitief stopgezet.

,,Ons standpunt is: promoveren’’, zegt Kees Elzinga namens de supportersvereniging Kern van Cambuur. ,,Er is driekwart van de competitie gespeeld, we staan elf punten los van de nummer drie. En gezien het resterende schema was promotie niet meer dan logisch geweest. Bovendien, we hebben een topseizoen beleefd. Je staat niet zomaar elf punten los van de voornaamste concurrent om promotie.’’ Lees hier verder.

Worden we minder solidair nu angst voor coronavirus afneemt?

De coronamaatregelen lijken effect te hebben, de onrust over de economie stijgt. We moeten volhouden, maar als de angst smelt, smelt dan ook de solidariteit? Lees hier verder.

Het coronavirus was al veel langer in Nederland

Het coronavirus was al op 15 februari in Nederland, twaalf dagen voordat de eerste patiënt officieel positief werd getest. Zo waarde het virus lange tijd ongemerkt rond en kon het zijn verwoestende werk doen.

Dat concluderen modellenmakers van het RIVM na onderzoeken van de eerste Nederlandse coronapatiënten, zo blijkt uit een reconstructie die deze site maakte over het spoor dat het virus door Nederland trok. Op donderdag 27 februari werd bij een man uit het Brabantse Loon op Zand - formeel de eerste Nederlandse patiënt - het coronavirus vastgesteld. Daarna gingen bij de regering, het RIVM en ziekenhuizen alle alarmbellen af. Maar in de weken daarvoor trok corona dus al door het land.

Telkens wordt nagegaan wanneer in het ziekenhuis opgenomen patiënten voor het eerst ziek werden. ,,En dan zie je dus dat de eerste ziektedag van de eerste Nederlandse patiënten midden februari was”, zegt RIVM-woordvoerder Harald Wychgel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus