Corona in Friesland - 22 mei | Lagere sterftecijfers, week zonder opnames en hoe houden we het rustig?

Handhavers en politie ontruimen Park Somerlust in Amsterdam vanwege de te grote drukte. FOTO ANP/REMKO DE WAAL

Lagere sterftecijfers, langere wachttijden in het ziekenhuis, aanhoudende snottebellen, een wirwar aan maatregelen en 'virusvloggers' uit Wommels. Dit is het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

RIVM-cijfers

Ook vandaag kwam het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met de dagelijkse stand van zaken. Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5788. In de afgelopen 24 uur heeft het  RIVM dertien nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn negen nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.649 mensen die zijn opgenomen (geweest). Ook die gegevens komen soms wat later binnen.

Sterftecijfer lager

In Friesland zijn in week 20 (van 11 tot en met 17 mei) minder mensen dood gegaan dan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerdere jaren had geschat. Het CBS schatte in dat in week 20 104 Friezen zouden overlijden. Uiteindelijk zijn in deze week 88 sterfgevallen gemeld. In de provincie is dan ook sprake van ondersterfte in plaats van oversterfte. Lees hier verder .

Dat komt overeen met het landelijke beeld. Het sterftecijfer was vorige week voor het eerst in maanden lager dan normaal. Er overleden ongeveer 2850 mensen, zo’n 200 minder dan gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Daarmee lijkt een einde te komen aan een periode waarin het aantal sterfgevallen duidelijk hoger was vanwege het nieuwe coronavirus. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Hoe houden we het rustig in het park en op het strand? 

Prachtig zonnig weer en een collectieve vrije dag zorgden donderdag voor grote drukte in de parken en op de stranden. Op sommige plekken kwamen zelfs zoveel mensen samen, dat volgens het Veiligheidsberaad ons een zomer vol beperkingen te wachten staat om alles in goede banen te leiden.

,,Als mensen niet snappen dat ze niet allemaal tegelijk naar dezelfde stranden, plassen en winkelcentra kunnen, dan krijgen we een zomer vol beperkingen”, stelde woensdagavond Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, de overkoepelende organisatie voor de Veiligheidsregio’s.

Het Noorderplantsoen in Groningen werd donderdagmiddag ontruimd en in Gelderland gingen verschillende zwemstrandjes dicht. Ook in de Prinsentuin in Leeuwarden was het veel te druk maar bleef het uiteindelijk bij een formele waarschuwing voor verschillende groepen jongeren. Lees hier verder .

De wachttijd voor een consult in het MCL loopt op tot een jaar

Nieuwe oogpatiënten moeten rekening houden met minstens negen à tien maanden wachttijd voor een consult in Medisch Centrum Leeuwarden. Voor bestaande patiënten is dat – zonder urgentie – mogelijk een half jaar. Vóór de coronacrisis stond er in het MCL in Leeuwarden en Harlingen gemiddeld twee tot drie maanden wachttijd voor een eerste afspraak bij de polikliniek oogheelkunde, zegt teamleider Bianca Scheffer.

De reguliere zorg komt weer geleidelijk op gang in de ziekenhuizen, maar door de anderhalve-meter maatregelen en verplichte triage op hoestklachten kunnen op een dag lang niet zoveel mensen worden gezien als in normale omstandigheden. ,,Amper 20 procent. Normaliter zagen we driehonderd patiënten op een dag, nu maar zestig.” Lees hier verder .

Al week lang geen enkele ziekenhuisopname

Het coronavirus dooft steeds verder uit in Friesland. De gehele afgelopen week zijn er bovendien geen nieuwe ziekenhuisopnames vanwege Covid-19 gemeld, meldt GGD Fryslân. Dat is voor het eerst.

De afgelopen week zijn veertien mensen positief getest op het coronavirus, meldt GGD Fryslân in een weekoverzicht. Alleen de eerste week dat het coronavirus in Friesland opdook, begin maart, lag dit aantal met dertien besmettingen lager.

Alle nieuwe positieve gevallen bevinden zich in een postcodegebied waar eerder besmettingen zijn gemeld. Op de intensive care in de Friese ziekenhuizen ligt bijna geen patiënt meer met deze aandoening.

Vrijdag is opnieuw een overleden patiënt gemeld bij GGD Fryslân. De datum van overlijden was 15 mei, het gaat om een man van in de negentig. Een week eerder is nog een overlijden op 7 mei van een vrouw van in de tachtig gemeld. Het totaal aantal gemelde sterfgevallen aan Covid-19 in Friesland staat op 65.

Het aantal mensen met luchtwegklachten dat zich laat testen neemt niet tot nauwelijks toe, ondanks dat meer doelgroepen - zoals onderwijzers, kappers en mantelzorgers - hiervoor in aanmerking komen. Gemiddeld zijn de afgelopen week ruim honderd Friezen per dag getest.

Perswoordvoerder Marcel de Jong van GGD Fryslân benadrukt dat de effecten van de versoepelingen die vanaf 11 mei zijn ingegaan, pas twee weken later, dus vanaf 25 mei, zichtbaar worden.

Kinderen met aanhoudende snottebellen kunnen om coronatest vragen

Kinderen die langdurig verkoudheidsklachten hebben, kunnen gewoon naar de kinderopvang of school. Om te voorkomen dat kinderen een week of langer door snottebellen moeten thuisblijven, mogen ouders ook om een coronatest vragen.  Iedereen met jonge kinderen weet: snottebellen zijn minimaal enkele weken per jaar niet weg te denken. Normaal gesproken niet zo spannend, maar in een tijd met Covid-19 betekent een verkoudheid thuisblijven. Lees hier verder .

1,5 meter afstand houden lukt de mensen steeds minder goed

De Nederlandse bevolking slaagt er steeds minder goed in de anderhalve meter afstand te bewaren. Het aantal mensen dat zegt dat "anderen zelden of nooit binnen een straal van anderhalve meter komen" is flink afgenomen. Dat concluderen het RIVM, GGD GHOR Nederland en de regionale GGD’en op basis van een tweede gedragsonderzoek.

Vooral met familie en vrienden wordt het steeds minder nauw genomen met de anderhalve meter. 12 procent minder dan een maand geleden zegt zich aan de regels te houden met de mensen die ze liefhebben.

 Bij de omgang met collega's is een daling van 5 procent te zien en bij het boodschappen doen een daling van 9 procent. Er is ook een toename van 5 procent van het aantal mensen dat aangeeft het bewaren van de afstand moeilijk te vinden.

Het draagvlak voor de hygiënemaatregelen, het thuisblijven bij verkoudheidsklachten en het afstand houden, blijft met 90 tot 95 procent onveranderd hoog.

In totaal werden van 7 tot 12 mei 53.000 mensen ondervraagd. Dat zijn dezelfde mensen die vorige maand meededen aan het onderzoek.

Vloggers met dagjournaal

Corona zorgt ook voor mooie initiatieven. Vloggers Remco Tjoelker en Mitchell Samidjono uit Wommels gaan elke dag live op Facebook over dat rotvirus. Ze dromen ervan om hard door de vijfhonderd views te breken. Remco en Mitchell wonen in Tywerthiem in Wommels, een beschermde woonvorm van Talant. Het zijn gevoelige mannen en de uitbraak van het coronavirus heeft hun leven flink op de kop gezet. Werken, familiebezoekjes: niks was meer vanzelfsprekend. Mitchell: ,,Ik heb een soort van terugval gehad. Het was erg druk in mijn hoofd. Soms ben ik aardig en lief, maar ik kan ook fel zijn. Ik ben drie weken thuis gebleven van mijn werk bij Haaima Peugeot. Het gaat nu gelukkig een stuk beter.’’ Lees hier verder [PREMIUM].

Klant tureluurs van wirwar aan maatregelen

In de ene winkel verplicht een winkelmandje, in de andere een kar. Hier handen desinfecteren, daar een klantenkaart. Alle winkeliers handelen uit goede bedoelingen, stelt gedragspsycholoog Frenk van Harreveld van de Universiteit van Amsterdam (UvA) vast. Maar de wirwar aan deze al dan niet verplichte regels gaat mensen op den duur tegenstaan, waarschuwt hij. ,,De boodschap is afgelopen tijd een stuk complexer geworden dan middenin de crisis. Toen was deze: 'blijf thuis'. Nu is dat 'vermijd drukte'. Maar 'vermijd drukte' kun je op veel manieren interpreteren. Wat is drukte? En hoe vermijd je die?''

De wirwar aan regels is funest voor het draagvlak dat er is voor de coronamaatregelen. ,,Mensen moeten de grote lijn erachter wel begrijpen, wil je dat ze begrip houden." Lees hier verder .

Hoe ervaar je de coronaregels?

Tot slot nog even aandacht voor het volgende. De coronacrisis houdt Nederland al bijna drie maanden in de greep. De coronamaatregelen worden mondjesmaat versoepeld. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat je ervan vindt. Ga je bijvoorbeeld met of zonder mondkapje de straat op? Wij willen het graag weten en je kunt het ons vertellen via onze enquête. Vul hem in op ersm.nl/lccorona .

Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer 5 minuten. De antwoorden worden anoniem en vertrouwelijk verwerkt. Let op: invullen kan tot en met volgende week woensdag 27 mei 9.00 uur. Zaterdag 30 mei worden de uitkomsten gepubliceerd.