Corona in Friesland - 21 mei | Zonovergoten Hemelvaartsdag zorgt voor volle parken en lange rijen bij de ijssalons

'Chillcirkels' in Rotterdam. FOTO ANP

Op deze eerste zomerse dag van 2020 zocht vrijwel iedere Fries de buitenlucht op. Parken stroomden vol, bruggen stonden open en lange rijen bij de ijssalons. Hoe erg is het? Is buiten zijn het beste medicijn tegen verspreiding van het virus? Dit is het belangrijkste nieuws over het coronavirus van het afgelopen etmaal.

Te beginnen met het weer: deze zonovergoten Hemelvaartsdag lokte ons massaal naar buiten. Hoe erg is het? Buiten zijn lijkt namelijk een belangrijk medicijn tegen het coronavirus. Het aantal besmettingen is er substantieel lager dan binnen. Uit Chinees onderzoek blijkt dat van de 1000 besmette mensen nog geen handvol de infectie buiten opliep. Vermoedelijk komt dit doordat het virus in de buitenlucht snel verwaait. Het RIVM doet er extra onderzoek naar. De wind kan van invloed zijn, maar ook de uv-straling. Lees hier verder.

loading

Deze foto zegt genoeg. Het was druk overal. In dit park in Amsterdam zaten donderdagmiddag ruim 1400 mensen. De politie moest het park afsluiten om te voorkomen dat het er te druk zou worden. Mensen konden de 1,5 meter afstand niet in acht nemen en daarom werd besloten in te grijpen: boa's en politie ontruimden het grasveld door een lijn te vormen en de mensen te verzoeken het parkje te verlaten. Het ging er gemoedelijk aan toe en er werden niet massaal boetes uitgeschreven. Kort daarvoor werd via de luidsprekers van een voorbijrijdend politiebusje al gewaarschuwd voor een boete.

Dodental coronavirus stijgt met 27 naar 5775

Dan de cijfers. Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5775. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 27 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn 13 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus.

Enquête

De coronacrisis houdt Nederland al bijna drie maanden in de greep. De coronamaatregelen worden mondjesmaat versoepeld. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat je ervan vindt. Ga je bijvoorbeeld met of zonder mondkapje de straat op? Wij willen het graag weten en je kunt het ons vertellen via onze enquête. Klik op deze link om naar de enquête te gaan: https://www.ersm.nl/lccorona

Horeca bereidt zich voor

Overal in de provincie werken ondernemers en gemeenten samen om meer terrassen mogelijk te maken. Op deze manier hopen ondernemers iets goed te maken van de door het coronavirus geleden schade. De gemeente Leeuwarden geeft aan vooral te willen meewerken met horecaondernemers. Terrassen op het Ruiterskwartier of de Tweebaksmarkt? Het is mogelijk: kom maar met een plan is de houding van de gemeente. En een vergunning? Die is niet nodig. De gemeente Leeuwarden geeft horecaondernemers ‘het privilege’ om hun terras uit te breiden of gezamenlijk terrassen te exploiteren. ,,Op deze manier hopen we deze zware tijden voor de horeca toch wat te verlichten”, aldus wethouder Friso Douwstra. Lees hier verder.

Medio juli meer visite voor verpleeghuisbewoner

Bewoners van verpleeghuizen mogen vanaf 15 juli meer dan één bezoeker ontvangen, denkt het kabinet. De bezoekregeling zou de komende weken al worden verruimd, maar bewoners zouden het voorlopig met één vaste bezoeker moeten doen.

Verpleeghuizen gingen in maart op slot voor bezoek om de opmars van het coronavirus daar te stuiten. Die maatregel viel bewoners en hun naasten erg zwaar. Omdat het coronavirus ook in de verpleeghuizen wat beteugeld lijkt, mochten 26 verpleeghuizen afgelopen week bij wijze van proef weer één vaste bezoeker per bewoner toelaten. Vanaf 25 mei volgen de andere instellingen, zodat 15 juni overal weer visite is toegestaan.

Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge denkt een maand later al meerdere bezoekers te kunnen toelaten. Hij hoort zelfs ,,geluiden van: zou dat ook niet eerder kunnen. Daarover gaan we in gesprek" met de verpleeghuizen en andere betrokkenen, zei hij in het Kamerdebat van woensdag over de coronacrisis.

Kabinet overlegt nog met vakbonden over ontslagboete

Het kabinet overlegt nog met de vakbonden over hun verzet tegen het plan om bedrijven niet meer te beboeten die coronasteun krijgen en toch personeel ontslaan. Premier Mark Rutte Rutte zei dat hij niet het gesprek in gaat met ,,in beton gegoten, dat dit alleen de uitkomst kan zijn". Tegelijkertijd blijft het "belangrijk dat de ontslagboete in deze vorm niet doorgaat", benadrukte hij in het Kamerdebat over de coronacrisis.

De premier zei na forse kritiek van de oppositie dat er met de bonden ,,nog geen gemeenschappelijk inzicht is maar wel een gemeenschappelijk doel. En dat is het behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid''. Maar de vakbonden zijn "laaiend" over de afschaffing van de boete in het tweede steunpakket, dat woensdag werd aangekondigd.

Vooral GroenLinks, SP, PvdA en PVV liepen woensdag te hoop tegen de afschaffing, omdat dit volgens hen de deur openzet voor duizenden ontslagen. In het eerste noodpakket was er wel een ontslagboete ingebouwd. Desondanks zijn veel mensen toch hun werk kwijtgeraakt, stelde de oppositie. Als de boete wordt afgeschaft, zal dit nog veel erger worden, denken ze. PvdA-leider Lodewijk Asscher dreigde dat het kabinet de steun van zijn partij en de bonden zou verliezen als het doorgaat.

Rutte wees op de paradox in deze kwestie. Als een bedrijf iedereen in dienst moet houden, omdat ze anders een boete moet betalen, kan het bedrijf "topzwaar " worden. Als het bedrijf al voorziet dat het na de crisis niet meer op volle kracht door kan gaan, kan het hele bedrijf omvallen. Dan verliezen volgens de premier nog veel meer mensen hun baan. Het doel van het kabinet is niet om bedrijven overeind te houden, maar om werkgelegenheid te behouden, benadrukte Rutte.

'Vrouwelijke werknemers lopen meer risico op ontslag door corona'

Vrouwelijke werknemers lopen wereldwijd meer risico om hun baan te verliezen dan hun mannelijke collega's. Dat constateren economen van de Amerikaanse bank Citigroup.

De kenners schatten dat er wereldwijd, maar exclusief China, meer dan 220 miljoen vrouwen werkzaam zijn in sectoren waar veel arbeidsplaatsen dreigen te verdwijnen. Ze voorzien dat er wel eens 31 miljoen vrouwen op staat kunnen komen te staan. Ter vergelijking: bij de mannen in deze zelfde sectoren gaat het maar om 13 miljoen dreigende ontslagen.

Als er daadwerkelijk zoveel vrouwen hun baan verliezen zorgt dat waarschijnlijk voor grote economische schade. Citigroup denkt dat dit wereldwijd wel zo'n 1000 miljard dollar aan economische groei kan kosten.

Vandaar dat het heel belangrijk is dat werkgevers en overheden er alles aan doen om vrouwen aan het werk te houden. ,,Veel van de beleidsmaatregelen die de arbeidsparticipatie van vrouwen voorafgaand aan het coronavirus bevorderden, zijn zelfs nog geschikter in de wereld na de pandemie”, aldus de economen.