Corona in Friesland - 21 maart | Zes nieuwe, bevestigde gevallen van corona in Friesland

FOTO DE VRIES MEDIA

Er zijn sinds vrijdag zes personen positief getest op het coronavirus, dat laat de GGD zaterdag weten. Landelijk zijn er sinds vrijdag 637 mensen positief getest op het virus. Waardoor het totaal aantal besmettingen nu op 3631 staat, zo meldt het RIVM. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van zaterdag 21 maart.

In dit liveblog volgen we de ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Opnieuw lange wachtrijen bij milieustraat

Ondanks het verzoek van Omrin om alleen te komen als het noodzakelijk is, staan er zaterdag opnieuw lange wachtrijen bij de milieustraat. Bij de locatie aan de Greunsweg in Leeuwarden loopt de wachttijd op tot 1,5 uur. De rij wachtende auto’s staat tot ver op de Greunsweg.

Omrin vraag mensen vooral afstand van elkaar te houden.

Landelijk: 30 mensen overleden aan virus afgelopen 24 uur, 637 bevestigde besmettingen erbij

In een dag tijd zijn 30 mensen in Nederland overleden aan de ziekte Covid-19, die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Het totaal aantal doden komt daarmee op 136, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag bekend.

Verder werden sinds vrijdag 637 mensen positief getest op het virus, waardoor het totaal aantal besmettingen nu op 3631 staat. Dit zijn bevestigde gevallen. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger.

De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 95. De meesten overledenen zijn tussen de 80 en 84 jaar.

GGZ roept op: stuur een kaartje naar ouderen in speciale verzorghuizen

GGZ Fryslân doet een oproep aan eenieder om kaartjes te sturen naar ouderen met psychiatrische klachten, bijvoorbeeld zware depressiviteit. Friesland kent vijf speciale verzorginstellingen voor deze doelgroep in Franeker, Leeuwarden, Drachten, Harlingen en Heerenveen.

Eenzaamheid ligt altijd op de loer, aldus de GGZ. Kaartjes worden door de medewerkers persoonlijk bij de ouderen bezorgd.

Zes nieuwe, bevestigde gevallen van corona in Friesland

Sinds vrijdag zijn in Friesland zes personen positief getest op het coronavirus. Zij wonen in verschillende gemeenten, laat de GGD zaterdag weten.

Die voert momenteel een contactonderzoek uit.

Meer patiënten uit Noord-Brabant

Zaterdag komen er nog eens rond de vijf patiënten vanuit Noord-Brabant naar ziekenhuizen in het Noorden. Ze komen van de intensive care-afdeling van het Amphia-ziekenhuis in Breda. De beslissing werd zaterdag genomen door het Regionaal Overleg Acute Zorg in Noord-Nederland.

In de nacht van vrijdag op zaterdag arriveerden vanuit Brabantse ziekenhuizen de eerste zieken op verpleegafdelingen in Friesland, Groningen en Drenthe. De noordelijke ambulancediensten vervoeren dit weekend in totaal zo’n zeventig patiënten.

Lees ook | Meer coronapatiënten uit Noord-Brabant naar ziekenhuizen in Friesland, Groningen en Drenthe

Lees ook | ‘Genoeg ruimte in Friese ziekenhuizen na opname Brabantse patiënten’

Mondmaskers voor Friese ziekenhuizen komen uit alle hoeken

Bedrijven, scholen, winkeliers, scheepswerven, laboratoria en particulieren hebben vrijdagavond honderden mondkapjes ingeleverd bij de vier Friese ziekenhuizen.

Lees ook | Burgers, scholen en bedrijven helpen Friese ziekenhuizen aan mondmaskers

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus