Corona in Friesland - 2 juni | Verhuizing asielzoekers Burgum gaat door, tevredenheid over eerste schooldag

Tevredenheid over eerste schooldag na sluiting ANP

Onderwijsorganisaties kijken tevreden terug op de eerste dag waarop veel middelbarescholieren weer naar school mochten komen. De verhuizing naar nieuwe onderkomens op het azc in Burgum gaat door. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

Tevredenheid over eerste schooldag na sluiting

Onderwijsorganisaties kijken tevreden terug op de eerste dag waarop veel middelbarescholieren weer naar school mochten komen, na een wekenlange sluiting. ”Wij hebben de indruk dat het goed en volgens plan is verlopen”, zegt een woordvoerder van de VO-Raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft geen wanklanken gehoord.

”Het is rustig verlopen, scholen trekken gewoon hun plan. Ze beginnen rustig aan, met kleine groepen”, aldus een woordvoerster van de bond. Zowel de AOb als de VO-Raad heeft geen meldingen gekregen over grote problemen.

”Scholen en leerkrachten hebben er goed over na kunnen denken hoe ze dit gingen voorbereiden”, zegt de woordvoerster van de vakbond.

De middelbare scholen waren sinds half maart gesloten voor veruit de meeste scholieren. Alleen leerlingen die als kwetsbaar worden beschouwd en kinderen die ouders hebben in beroepen die cruciaal zijn om de samenleving draaiende te houden, gingen naar school. Alle anderen kregen onderwijs op afstand, doorgaans via internet.

Nu mogen leerlingen weer hun schoolgebouw in, maar niet met zijn allen tegelijk. Om de kans op besmettingen met het coronavirus klein te houden, moeten ze anderhalve meter afstand houden van elkaar. Dat geldt ook voor het personeel.

'Reële kans op nieuwe coronabesmettingen door demonstratie Dam'

Artsen hebben ”met afgrijzen” gekeken naar de demonstratie maandag op de Dam in Amsterdam. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. ”Het ging om 5000 mensen vanuit het hele land die langdurig dicht bij elkaar stonden en de meeste omstanders niet direct kennen. De kans is zeer reëel dat er mensen met corona waren. En de kans dat zij dat hebben overgedragen is ook zeer reëel”, aldus Kuipers.

Duizenden mensen waren maandag samengekomen op de Dam om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. Door de hoge opkomst was het moeilijk voor deelnemers om afstand van elkaar te bewaren.

Dodental coronavirus stijgt met 5 naar 5967

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5967. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vijf nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen.

Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn zes nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.750. Ook die gegevens komen soms wat later binnen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg met 102 naar 46.647.

Verhuizing naar nieuwe onderkomens op het azc in Burgum gaat door

De verhuizing naar nieuwe onderkomens op het azc in Burgum gaat door. De rechter heeft de bezwaren van de bewoners afgewezen. De bewoners verhuizen binnenkort naar nieuwe onderkomens en zijn bang dat daar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

Een groep azc-bewoners had een kort geding aangespannen tegen de verhuizing omdat ze met meer mensen bij elkaar in een unit komen en keuken en sanitair moeten delen. Ze zijn bang dat afstand houden onmogelijk is en vrezen het slachtoffer te worden van corona.

De rechter noemde het begrijpelijk dat mensen zorgen hebben in tijden van corona, maar oordeelde dat er geen sprake is van onrechtmatig handelen. De onderkomens op het azc zijn woningen en daarom is de noodverordening er niet op van toepassing.

De rechter vindt dat het COA zijn verantwoordelijkheid voldoende neemt, onder andere door het geven van voorlichting. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de bewoners om daarnaar te handelen, aldus de rechter.

323.000 telefoontjes naar nieuw nummer voor coronatest

Het is lastig om met milde klachten een afspraak te maken voor een coronatest. De afsprakenlijn die de GGD op 1 juni heeft gelanceerd kampt met opstartproblemen en overbelasting.

,,Het gaat nog niet helemaal zoals het zou moeten, we hopen dat mensen in de loop van de week sneller geholpen worden. Dit hoort bij de aanloopfase'', meldt perswoordvoerder Marcel de Jong van GGD Fryslân. Op de eerste dag dat iedereen met lichte coronaklachten als hoesten en snotterigheid een afspraak kon maken voor een coronatest, kreeg de GGD 323.000 belletjes op het landelijke nummer 0800-1202.

,,Dat waren geen unieke bellers, ook veel mensen die het bleven proberen'', vertelt De Jong. Een flink deel van de bellers gebruikt het nummer verkeerd, ze vragen naar een anti-stoffentest, terwijl deze test alleen bedoeld is om vast te stellen of iemand op dit moment het coronavirus heeft. Een kwart van de bellers vroeg om informatie, meldt De Jong. Daarvoor heeft de GGD een ander nummer (0800-1351).

De Jong benadrukt dat mensen die meer dan milde luchtwegklachten hebben of die tot de risicogroep behoren, de huisarts moeten bellen. De afsprakenlijn is voor mensen met lichte klachten. Die deden er maandag en dinsdag uren over om een afspraak te krijgen, als dat al lukte. In Friesland zijn maandag 24 mensen getest uit een doelgroep die zich eerder nog niet mocht laten testen. Dinsdag staan er al zeker 62 afspraken gepland voor mensen die de landelijke coronalijn hebben gebeld. GGD Fryslân heeft hiertoe testlocaties in Leeuwarden, Drachten en Sneek.

Mondkapjesmakers schenken robothondje aan woonzorgcentrum in Akkrum

Woonzorgcentrum Leppehiem in Akkrum krijgt er een interactieve robotpuppy voor dementerende ouderen bij. Het robotdier wordt woensdagmiddag geschonken door Els en Kyra van Wirdum, die dit bekostigen uit de opbrengst van genaaide mondkapjes.

Moeder en dochter Van Wirdum maakten aanvankelijk gratis mondkapjes voor zorgaanbieders. Toen de vraag hiernaar groeide, zijn zij er geld voor gaan vragen. De opbrengst geven ze terug aan de zorg, door er wondertelefoons en robotdieren voor te kopen, die zij schenken aan instellingen met dementerenden.

loading  

Industrie Nederland krimpt nog sterker in mei

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is als gevolg van de coronacrisis in mei nog sterker gekrompen. Dat meldde de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi).

De inkoopmanagersindex van Nevi, die de bedrijvigheid meet, kwam uit op een stand van 40,5, het laagste niveau sinds het hoogtepunt van de financiële crisis in mei 2009. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Economen hadden in doorsnee op een niveau van 43,9 gerekend. In april was al een recorddaling te zien van de graadmeter.

CPB: coronacrisis kan tot nieuwe bankencrisis leiden

De coronacrisis slaat grote gaten in de huishoudboekjes van burgers en bedrijven. Ook overheden zien hun schulden hard oplopen. Als dat lang aanhoudt, kunnen uiteindelijk ook banken worden meegetrokken. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn jongste Risicorapportage Financiële Markten.

De steunmaatregelen van het kabinet om getroffen bedrijven op de been te houden, helpen de gevolgen van de crisis voor banken te beperken en daarmee de risico’s voor de financiële stabiliteit. Maar een te snelle afbouw van die regelingen kan volgens het CPB veel bedrijven in betalingsproblemen brengen.

Wereldwijd nu meer dan 375.000 doden door coronavirus

Het wereldwijde dodental door de uitbraak van het coronavirus is de 375.000 gepasseerd. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit, die zich baseert op cijfers van officiële instanties.

Bij ruim 6,2 miljoen mensen is besmetting vastgesteld. Het werkelijke aantal coronabesmettingen ligt vermoedelijk veel hoger, omdat niet alle mensen met het virus worden getest.

De Verenigde Staten zijn ruimschoots het zwaarst getroffen land. Daar zijn 1,85 miljoen coronabesmettingen en ruim 105.000 doden. Daarna volgt Brazilië, met ruim 526.000 besmettingen en bijna 30.000 sterfgevallen door het virus. In Europa is Italië het zwaarst getroffen land met ruim 33.000 doden. De meeste Europese besmettingen zijn in Groot-Brittannië: ruim 277.000.

Cijfers die door landen worden aangeleverd over de aantallen doden en besmettingen, laten zich vaak lastig vergelijken. Ze komen niet allemaal op dezelfde manier tot stand.

Beloning van 7500 euro voor beste idee 1,5 metereconomie

De beste oplossing voor de 1,5 metereconomie, waar ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hun voordeel mee kunnen doen, is 7500 euro waard. Dat is namelijk de prijs voor de 1,5 meter innovatie challenge die dinsdag van start is gegaan. MKB-Nederland, VNO-NCW en andere partners hopen met de wedstrijd de beste ideeën binnen te krijgen en die te delen met andere ondernemers.

Het gaat volgens de initiatiefnemers om slimme, concrete ideeën en oplossingen die snel ten uitvoer kunnen worden gebracht. Ze moeten betrekking hebben op afstand houden, hygiëne, inzet van personeel, beschermingsmaatregelen of gedragsbeïnvloeding van klanten en of medewerkers.

Insturen van de ideeën kan tot 3 juli. Half juli wordt een top drie bekendgemaakt. De beste oplossingen worden onder de aandacht gebracht via sociale media en ondernemersplatformen.

‘Mokerslag’ op komst in Friese economie: een op de drie werkenden verwacht economische klap

Meer dan een op de drie werkenden in Friesland en Groningen verwacht een zware economische klap door de coronacrisis. Dat blijkt uit een onderzoek door vakbond CNV. Een op de vijf vreest zijn baan te verliezen. En als er eenmaal sprake is van ontslag, denkt 36 procent zelf moeilijk opnieuw aan het werk te komen.

Het CNV hield een representatieve peiling onder vierduizend Friezen en Groningers. Vakbondsvoorzitter Piet Fortuin noemt de resultaten zorgwekkend. Het coronavirus hield in het Noorden relatief bescheiden huis. De economische klap zal daarentegen hard aankomen.

Van de ondervraagden verwacht 36 procent dat de werkgelegenheid in hun regio de komende maanden sterk terugloopt. ,,Dit zijn ontluisterende cijfers’’, stelt Fortuin. ,,Friesland en Groningen hebben het minste aantal coronabesmettingen van Nederland, maar de economie in beide provincies wordt hard getroffen. Ze gaan momenteel al aan kop in de werkloosheidscijfers van het CBS.’’

Lees hier verder [PREMIUM]

Burgemeesters weer bijelkaar voor overleg coronamaatregelen

De burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio’s komen dinsdagavond bij elkaar voor het wekelijks beraad van de Veiligheidsregio’s.

Ze blikken onder meer terug op het afgelopen Pinksterweekeinde. Vanaf maandag, Eerste Pinksterdag, mogen terrassen weer open en ook musea, bioscopen en theaters ontvangen weer publiek ontvangen.

De voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, zei maandag „vooral gezelligheid terug te krijgen uit de 25 veiligheidsregio’s” bij de heropening van de horeca en de terrassen. Volgens hem is de horeca dan ook rustig van start gegaan.

De tweede pinksterdag is volgens hem niet heel veel anders verlopen dan de andere vrije dagen in dit voorjaar. „De openstelling van de horeca verliep rustig, maar opvallend is dat ook nu weer veel mensen naar het strand, naar parken en recreatiegebieden zijn getogen. Soms hebben we maatregelen moeten nemen, zoals rond recreatiegebieden en outletcentra.”

Ook minister Ferd Grapperhaus van Justitie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg zijn bij het beraad dinsdagavond.

Lees ook [PREMIUM] De provincie komt weer tot leven: ‘Overal in de provincie was er sprake van een gezellige zomerdrukte’

Openbaar vervoer hervat normale dienstregeling met mondkapjes

Het openbaar vervoer rijdt vanaf dinsdag weer grotendeels volgens de reguliere dienstregeling. Wel kunnen er nog flink minder reizigers mee dan normaal, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarom geldt nog altijd de regel dat mensen alleen het ov nemen als dit noodzakelijk is. In de bus, trein, tram, metro en op de pont is een mondkapje verplicht. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 95 euro.

„NS rijdt het maximale aantal treinen dat voor haar medewerkers onder corona-omstandigheden mogelijk is en dat nodig is om Nederland bereikbaar te houden”, aldus het vervoersbedrijf. Alleen de stoelen aan de raamzijden, voorzien van een groene sticker, zijn beschikbaar voor reizigers. Daardoor is ongeveer de helft van de stoelen in de trein te gebruiken.

De druk op het openbaar vervoer is beheersbaar als er maar genoeg mensen vanuit huis blijven werken en ook in bepaalde mate online lessen worden gevolgd door leerlingen. Dat schrijven het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) aan het kabinet.

Ongeveer de helft van de woon-werkverplaatsingen in het ov wordt doorgaans gemaakt door mensen die ook vanuit huis kunnen werken, zo wordt geconcludeerd. Als deze reizigers thuisblijven, betekent dat een forse reductie van het aantal passagiers in de ochtendspits.

Tegelijkertijd wordt gewaarschuwd dat het volledig vanuit huis werken en studeren kan leiden tot grotere sociaaleconomische verschillen in de samenleving. Ook kan thuisblijven de kwaliteit van werk en onderwijs op de lange termijn schaden. "Wanneer deze thuiswerkers eenmaal per week een dag naar het werk gaan en de gekozen dag goed over de week gespreid wordt, zal dat de druk op de spits nog steeds binnen de perken houden", aldus CPB en SCP.

Middelbare scholen weer open na wekenlange sluiting

Middelbare scholen openen dinsdag weer hun deuren voor grotere groepen leerlingen. De scholen waren sinds half maart gesloten voor veruit de meeste scholieren. De laatste weken voor de zomervakantie mogen de leerlingen weer hun schoolgebouw in, maar niet met zijn allen tegelijk. En ze moeten uit voorzorg anderhalve meter afstand houden van elkaar. Ook het personeel is daartoe verplicht.

Omdat iedereen afstand moet houden, schat sectororganisatie VO-Raad dat slechts een derde tot een kwart van de scholieren tegelijk naar school kan komen. De rest krijgt net als de afgelopen weken onderwijs op afstand.

Leerlingen en medewerkers met milde klachten moeten thuisblijven. Wie door een andere aandoening een verhoogd risico loopt op een ernstig ziekteverloop, wordt aangeraden vanuit huis te blijven werken. Ook medewerkers met gezinsleden uit een medische risicogroep hoeven niet per se naar school te komen. Leeftijd speelt niet zozeer een rol: volgens de RIVM-richtlijnen horen mensen pas vanaf 70 jaar bij de risicogroep.

Omzet reisbranche fors gedaald door coronacrisis

De omzet van de reisbranche in Nederland, met bijvoorbeeld reisbemiddelaars en touroperators, is in het eerste kwartaal met meer dan 19 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder vanwege de coronacrisis. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan kreeg de toerismesector flinke tikken omdat reizen werden afgeblazen en mensen geen vakanties meer boekten. Nederlanders beginnen inmiddels wel weer vliegvakanties naar Zuid-Europa voor deze zomer te boeken.

Binnen de gehele zakelijke dienstverlening nam de omzet met 2 procent toe op jaarbasis, wat de zwakste stijging in jaren is. Volgens het CBS boekten veel branches nog een hogere omzet, ondanks de maatregelen tegen het coronavirus die in maart van kracht werden, waaronder bijvoorbeeld de IT-sector, administratieve en juridische dienstverleners en architectenbureaus. Bij uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en reclamebureaus daalde de omzet.