Corona in Friesland - 19 mei | Eerste azc-bewoners keren terug uit quarantaine en brandbrief naar Tweede Kamer over ov

Bewoners van het azc in Sneek die besmet zijn met het coronavirus verhuizen naar de noodopvang voor asielzoekers in Zoutkamp. Foto: Niels de Vries

De eerste bewoners van het azc in Sneek die op de COA-locatie in Zoutkamp in quarantaine zaten, keren dinsdag terug. Zij werden een week geleden naar de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp gebracht in verband met (mogelijke) besmetting met het coronavirus. Dit is het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

Het gaat om personen die bij de eerste testrondes in het azc met het coronavirus besmet bleken te zijn. Zij zijn hersteld en niet meer besmettelijk en hoeven dus niet meer in isolatie, zo stelt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De woonruimte van de terugkerende asielzoekers is specialistisch gereinigd.

De verwachting is dat de komende dagen meer mensen vanuit Zoutkamp terug kunnen keren naar het azc in Sneek. Het gaat dan om mensen die ook besmet zijn geweest met het virus: zijn moeten minimaal zeven dagen in isolatie hebben gezeten en 24 uur klachtenvrij zijn.

Voor mensen die niet besmet zijn geweest met het coronavirus, maar wel samenwoonden met besmette mensen, loopt de quarantaineperiode later af. Zij moeten veertien dagen in quarantaine en worden opnieuw getest wanneer ze tijdens de quarantaine klachten krijgen. Tot op heden zijn er in deze groep geen mensen positief getest.

Officieel dodental coronavirus stijgt met 21 naar 5715

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 21 nieuwe meldingen gekregen over gestorven coronapatiënten. Daarmee is het officiële Nederlandse dodental van de pandemie gestegen tot 5715. Van deze mensen was met een test vastgesteld dat ze besmet waren met het coronavirus.

Het werkelijke aantal overledenen is hoger, omdat lang niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas dagen later doorgegeven. De afgelopen weken lag het sterftecijfer op dinsdagen vaak iets hoger dan de rest van de week, omdat de GGD’en in het land vaak op maandag doorgeven aan het RIVM hoeveel mensen in het weekend zijn overleden. Maandag meldde het RIVM 14 sterfgevallen.

Ziekenhuizen hebben 34 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In totaal hebben sinds de uitbraak in Nederland 11.613 mensen in ziekenhuizen gelegen omdat ze het virus hadden opgelopen.

GGD Fryslân geeft vanaf dinsdag niet meer iedere dag een update van het aantal mensen dat overleden is aan of positief getest is op het coronavirus. Dit zal alleen op maandag, woensdag en vrijdag gebeuren. Aanleiding is dat de cijfers constant laag blijven, wanneer de cijfers weer oplopen, zal ook de update weer frequenter gegeven worden.

Kabinet bakent ruimte voor horeca en scholieren af: volg de persconferentie live via lc.nl

De horeca, culturele instellingen en middelbare scholen kunnen zich opmaken om volgende maand beperkt weer open te gaan. Omdat het coronavirus nog niet opvlamt, kan het kabinet daarvoor dinsdag volgens ingewijden groen licht geven. Maar het kabinet maakt meteen ook duidelijk wanneer het op de rem trapt.

De bewindslieden die het meest te maken hebben met de coronacrisis, zullen volgens Haagse bronnen besluiten dat de horecazaken toch niet eerder dan 1 juni open mogen, ondanks druk vanuit die branche. Het kabinet volgt daarmee het advies van de veiligheidsregio’s, die willen vasthouden aan 1 juni. De opening mag op die tweede pinksterdag ook pas vanaf het middaguur, om te voorkomen dat er mogelijk feestjes of andere bijeenkomsten plaatsvinden in de nachtelijke uren.

De vorige maatregelen die werden opgeheven waren lang niet zo „spannend” als deze, zei premier Mark Rutte eerder. Als mensen weer naar de film of het terras gaan en scholieren weer door de gangen drommen, kan het virus misschien weer om zich heen grijpen.

Daarom heeft ‘coronaminister’ Hugo de Jonge een ‘bedieningspaneel’ ontworpen dat laat zien hoe de strijd tegen de epidemie ervoor staat en welke maatregel het kabinet neemt als het virus weer de kop opsteekt. Dan zouden misschien in een bepaalde regio de terrassen toch weer dicht kunnen gaan, wordt reizen met het ov ingeperkt of wordt een ander advies of andere maatregel aangescherpt.

Bekijk vanaf 19.00 uur de persconferentie met premier Rutte live op lc.nl.

Brandbrief van Noordelijke en Limburgse fracties over ov-plannen voor scholieren

Statenfracties van regionale partijen, waaronder de FNP, sturen een brandbrief naar Den Haag over het voornemen van het kabinet om scholieren en studenten buiten de spits te houden in het openbaar vervoer.

Vorige week vroeg de Statenfractie van de FNP al aandacht voor de situatie die in Friesland ontstaat wanneer scholieren en studenten zo min mogelijk gebruik mogen maken van het openbaar vervoer en niet meer in de spits mogen reizen.

Dit zou inhouden dat studenten alleen tussen elf uur ‘s ochtends en drie uur ‘s middags gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Buiten de Randstad is dat ondoenlijk, stellen de fracties van de Fryske Nasjonale Partij, Groninger Belang, Sterk Lokaal Drenthe, Lokaal Limburg en Provinciaal Belang Fryslân.

‘Basisscholen en kinderopvang begin juni weer helemaal open’

Het kabinet mikt erop de basisscholen en de kinderopvang vanaf 2 juni weer helemaal open te laten gaan. Dat bevestigen ingewijden, na berichtgeving van De Telegraaf. Op die dag gaat het voortgezet onderwijs ook weer open, zij het in beperkte vorm.

De crisiscommissie van het kabinet komt dinsdag weer bij elkaar, om de coronacrisis te bespreken. Daarbij wordt naar verwachting besloten een aantal maatregelen vanaf 1 juni te versoepelen. Zo mogen eet- en drinkgelegenheden in aangepaste vorm weer open, net als theaters en bioscopen.

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge maken de besluiten dinsdagavond in een persconferentie officieel bekend. Die is live te volgen vanaf 19:00 uur op lc.nl.

Welke ideeën zijn er voor een betere wereld na corona?

Een ambassade voor de natuur, een app die de gebruiker met enkele swipes kan vertellen hoe je jezelf kan wapenen tegen klimaatverandering en grote ambitieuze plannen, zoals het vestigen van een ‘Dutch Smart Industry Ecopark’. Een greep uit de ideeën die uit de online brainstorm Vonketon kwamen.

Kijk terug: vraag en antwoord met de organisatie van Vonketon

Met de Nederlandse scholieren gaat het over het algemeen goed

Met de Nederlandse scholieren is het over het algemeen nog altijd heel behoorlijk gesteld. Wel is een deel iets minder blij met school dan in eerdere jaren, onder meer doordat ze meer druk ervaren. Dat meldt het Trimbos-instituut, een van de deelnemers aan een vierjaarlijks internationaal onderzoek naar het welzijn van kinderen van 11, 13 en 15 jaar in Europa.

Ook de wereldgezondheidsorganisatie WHO, de Universiteit Utrecht en het Sociaal en Cultureel Planbureau werkten mee aan het onderzoek naar scholieren (Health Behaviour in School-aged children ofwel HBSC). De resultaten van dit HBSC-rapport over de periode 2017/2018 verschijnen dinsdag.

Nederlandse jongeren zijn nog steeds bijzonder positief over hun sociale relaties en worden erg weinig gepest. Psychosomatische klachten, lichamelijke klachten met een geestelijke oorsprong, zijn bij hen beperkt, aldus het Trimbos.

Lees hier meer.

Behoefte aan voelbaar contact

Schrijfster Aggie van der Meer (92) beschreef van 18 maart tot en met 14 april het dagelijks leven in verzorgingshuis It Menniste Skil in Bolsward tijdens de coronacrisis.

Nu we een maand verder zijn, stoort ze zich aan de strikte regels om bezoek te mogen ontvangen. ,,Waarom zou die bezoeker gevaarlijker zijn dan de verzorgster die hem naar deze kamer heeft gevoerd?’’

Recordterugval voor Europese autoverkoop

De Europese autoverkoop is in april wederom gekelderd als gevolg van de coronapandemie. Volgens de internationale autobrancheorganisatie ACEA, die de cijfers levert, gaat het om de grootste daling ooit gemeten.

Het aantal auto’s dat aan de man werd gebracht, kwam vorige maand vergeleken met een jaar eerder meer dan 76 procent lager uit op 270.682 nieuwe personenwagens. Het merendeel van de autoshowrooms in Europa was de volledige maand gesloten. In maart halveerden de Europese autoverkopen al ruimschoots.

In alle 27 EU-landen gingen de verkopen in april met meer dan 10 procent achteruit.

Kabinet verlaagt woekerrentes van kredietverstrekkers

De maximale rente op kredieten aan consumenten wordt verlaagd, van 14 naar 10 procent. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) wil hiermee consumenten de mogelijkheid geven „tegen lagere maandlasten geld te lenen in deze moeilijke tijden”, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Hoekstra hebben een aantal banken al hun rentes verlaagd, en bepaalde kredietverstrekkers bieden mensen met schulden uitstel van betaling aan, als ze in financiële problemen zitten door de coronacrisis. Maar nog niet alle kredietverstrekkers komen consumenten tegemoet. „Dat vind ik, zeker in deze tijd, zeer onwenselijk”, schrijft Hoekstra.

De maatregel blijft ten minste tot het einde van het jaar van kracht. Hoekstra laat onderzoeken of een structurele verlaging haalbaar en verstandig is. De Kamer had om zo’n onderzoek gevraagd.

Onderzoek naar betere diagnose hart- en coronaklachten

Huisartsen missen belangrijke informatie om te komen tot een snelle diagnose en behandeling van coronaklachten bij hart- en vaatpatiënten. Nu de coronamaatregelen worden versoepeld en mensen weer meer met elkaar in contact komen, is het van levensbelang dat huisartsen zien wie ernstig ziek dreigt te gaan worden door het virus, zegt de Hartstichting. Zij onderzoekt daarom samen met huisartsen en cardiologen manieren om te komen tot een betere vaststelling.

„We hebben dringend meer kennis nodig over de beste behandeling van hart- en vaatpatiënten met corona”, zegt huisarts en onderzoeker Frans Rutten (UMC Utrecht). „We willen beter weten hoe we besmette patiënten in een vroeg stadium kunnen behandelen, om zo ernstige klachten en eventueel een opname in het ziekenhuis te voorkomen.”

Er wordt niet gekeken naar patiënten die in het ziekenhuis liggen, maar naar mensen die zich bij klachten melden bij de huisarts. Benauwdheid of pijn op de borst wijzen bijvoorbeeld op hart- of vaatproblemen, maar komen ook voor bij een corona-infectie. Ook wordt onderzocht of complicaties sneller kunnen worden ontdekt, waardoor de juiste behandeling eerder kan starten.

Eilanders boos op rederij Doeksen om gebrek aan capaciteit

Rederij Doeksen toont te weinig creativiteit om meer passagiers te vervoeren, vinden eilander ondernemers. Directeur Paul Melles noemt de kritiek onterecht.

Vanwege de coronamaatregelen is de capaciteit van de veerboten richting de Waddeneilanden flink teruggeschroefd. Passagiers moeten immers afstand van elkaar kunnen houden. Momenteel kan Doeksen 30 procent van het normale aantal gasten vervoeren, vanaf 1 juni gaat dit omhoog naar 40 procent.

Voor de horeca-ondernemers op Terschelling en Vlieland is dit percentage nog steeds veel te laag. Zij willen de schade van de afgelopen maanden zoveel mogelijk inhalen, maar dan moeten de gasten wel in grotere aantallen naar het eiland kunnen komen.

Animo om de oversteek te maken is er genoeg, maar op dit moment ‘regent’ het annuleringen op de eilanden. Vanwege de nog steeds geldende coronamaatregelen moet Doeksen namelijk bootkaartjes die al maanden geleden gekocht zijn omboeken naar andere tijdstippen. Dit neemt soms een behoorlijke hap uit een lang Hemelvaartsweekeinde, waardoor de eilandganger besluit af te zien van het verblijf.

Lees hier verder [PREMIUM].

‘Veel bouwbedrijven kampen met problemen bij aanvoer materialen’

Veel bouwbedrijven kampen door de coronacrisis met problemen bij de aanvoer van materialen. Dat concluderen economen bij ABN AMRO in een analyse over de sector, waarin ze waarschuwen dat de bouw niet immuun is voor de crisis.

Bij een op de vijf bedrijven leidt een tekort aan materialen tot vertraging in bouwprojecten, stellen de kenners vast.

Lees hier verder.

Makelaars: woningmarkt nog op peil ondanks coronamaatregelen

De huizenmarkt in Nederland heeft nauwelijks last gehad van de coronamaatregelen die sinds twee maanden van kracht zijn in Nederland. In de afgelopen week lag het aantal transacties maar liefst 23 procent hoger dan het weekgemiddelde vóór de afkondigingen van de maatregelen door het kabinet, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

„Het lijkt erop dat woningzoekenden nog steeds in mogelijkheden denken. Daarnaast is de rente nog steeds laag en speelt ook het seizoen een positieve rol”, geeft voorzitter Onno Hoes als redenen.