Corona in Friesland - 19 april | Politie maakt einde aan feestjes en deelt boetes uit

FOTO ANP

Een als kroeg ingerichte woning, op een eilandje in het buitengebied: op verschillende plaatsen in Friesland maakt de politie dit weekend een eind aan illegale feestjes. In dit overzicht de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus van zondag 19 april.

Opnieuw drie Friezen overleden

In Friesland zijn zondag 449 bevestigde gevallen van mensen met het coronavirus bekend, een toename van elf ten opzichte van zaterdag. Dat meldt GGD Fryslân. In de afgelopen 24 uur zijn drie Friezen gemeld die aan het virus zijn overleden. Daarmee zijn er nu 45 doden gemeld.

Tot aan zondagmiddag zijn er 3684 mensen in Nederland overleden aan het nieuwe coronavirus, meldt het RIVM. Dat zijn 83 mensen meer dan zaterdag. Zondag staat het aantal Nederlanders bij wie het virus officieel is vastgesteld op 32.655.

Coronaboetes

Acht jongeren zijn zaterdagavond bekeurd in het Bûtenfjild bij Feanwâlden. Ze hadden een vuurtje gemaakt op een afgelegen eilandje, de Sippenfinnen. Naast dat ze met teveel waren, hielden de jongeren zich volgens de politie ook niet aan de anderhalve meter afstand. Daarnaast zouden de jongeren ook vernielingen hebben aangericht en rotzooi achtergelaten.

De politie-afdeling Noordwest-Fryslân deelde in de afgelopen 24 uur zeven boetes en enkele waarschuwingen uit voor het niet naleven van de coronamaatregelen. Onder meer een illegale kroeg in een huis in Tzum werd beboet. Volgens de politie was er een feestje gaande, alle aanwezigen kregen een bekeuring. ,,Wij blijven natuurlijk niet waarschuwen”, schrijft een wijkagent op Twitter.

De politie van Leeuwarden deelde in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw bekeuringen uit aan mensen die geen gezin vormen en toch samen in een auto of huis zaten.

Arts op de spoedeisende hulp

Spoedeisende hulp (SEH) arts en wetenschapper dr. Heleen Lameijer schrijft, wanneer haar werk het toelaat, in deze column over het hectische leven in het Leeuwarder ziekenhuis MCL in tijden van corona.

Vandaag over de beschermingsmiddelen die de artsen dragen in het ziekenhuis. De oma van Heleen vraagt naar de blauwe plek op haar neus. Een gevolg van het dragen van de veiligheidsbrillen.

Lees hier verder

'Gezellig drukke' bossen

Door het mooie weer is het zondag drukker in de bossen dan zaterdag. Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is het ,,gezellig druk" en houden mensen meestal voldoende afstand volgens de coronaregels.

,,Er wordt ontzettend veel gesport, gewandeld en heel veel gefietst. Een boswachter noemde de bossen 'de buitensportschool van Nederland'."

Zo trekken veel gezinnen erop uit, waarbij de ouders bijvoorbeeld hardlopen en de kinderen er op stepjes of skeelers omheen rijden. ,,Hier en daar moeten we een waarschuwing geven als het iets te druk wordt, maar over het algemeen houden mensen zich goed aan de regels."

loading

Houvast in onzekere tijden

Het coronavirus is overal. De economie stort in, oude zekerheden zijn verdwenen. Wat doet dit met ons? Hans Konst (61) uit Joure is verpleeghuisarts bij Noorderbreedte. Hij weet alles over doodgaan. ,,Zorg maar dat je veel waardevols uit het leven sleept.’’

Lees deel 3 van de serie hier (PREMIUM)

Wat brengt de zomer ons?

Onze vakantieplannen zijn erg vaag geworden. Nu buitenlandse bestemmingen minder aantrekkelijk lijken, verwacht expert Laurens Taekema een run op Nederlandse vakantieparken.

Op beide terreinen is veertiger Laurens Taekema uit Sneek specialist. Hij is de man van Rondreis.nl, een website voor reislustige types. Ze kunnen er avontuurlijke bestemmingen als Reykjavik, de Taj Mahal of Mombasa uitzoeken. Bovendien stond Taekema ruim tien jaar geleden aan de wieg van Parkvakanties, een digitaal platform waarop consumenten meer dan 580 vakantieparken met elkaar kunnen vergelijken.

Lees hier verder (PREMIUM)

Volledig op de hoogte blijven? Lees het laatste nieuws in ons liveblog .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus