Corona in Friesland - 18 mei | Weer daling van aantal coronapatiënten op ic en mogelijk medicijn snel op de markt

Remdesivir, een middel dat ontwikkeld is in de strijd tegen ebola, zou ook kunnen helpen tegen Covid-19. FOTO AFP

Na een kleine stijging in het weekend, daalt het aantal coronapatiënten op de ic’s in Nederland weer. Een mogelijk medicijn lijkt snel op de markt te kunnen komen. Dit is het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

Het aantal ernstig zieke Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is weer afgenomen, tot 323. Dat zijn 26 patiënten minder dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In het weekend stokte het even en kwamen er zelfs enkele patiënten bij, maar de daling zet nu dus weer door.

„Naar nul zal het vrijwel zeker niet gaan”, tempert voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg de verwachtingen. „We zien nog steeds nieuwe besmettingen. Het virus is niet weg, dat krijgen we ook niet weg.” De bezetting op de ic’s zal dan ook voor langere tijd hoger blijven dan normaal.

Er liggen momenteel nog twee patiënten met het coronavirus op de intensive care in de Friese ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Orgaan Acute Zorgnetwerk (ROAZ). Het aantal patiënten op de reguliere corona-afdelingen van de ziekenhuizen is gedaald van 16 naar 13. Een deel daarvan komt uit andere regio’s dan Friesland.

Kuipers noemt het belangrijk dat Nederland „dicht op de bal blijft zitten” door besmettingen snel met een test vast te stellen en goed contactonderzoek te doen. LCPS-hoofd Bas Leerink voegt eraan toe dat ziekenhuizen zich gereed maken voor een eventuele tweede piek van besmettingen. „We weten niet of die komt of wanneer die komt, maar we willen er wel op voorbereid zijn.” Leerink hoopt dat voorkomen kan worden dat de ziekenhuizen opnieuw worden overspoeld en de zorg voor mensen met andere aandoeningen weer sterk moet worden ingeperkt.

Dodental coronavirus stijgt met 14 tot 5694

De afgelopen 24 uur zijn 14 nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die besmet waren met het coronavirus. Het totale officiële dodental, dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijhoudt, stijgt daarmee naar 5694.

Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat lang niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas dagen later doorgegeven.

Ziekenhuizen hebben 27 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In totaal hebben sinds de uitbraak in Nederland 11.579 mensen in ziekenhuizen gelegen omdat ze het virus hadden opgelopen.

Er zijn sinds zondag zes mensen in Friesland positief getest op het coronavirus, dat meldde de GGD Fryslân in haar dagelijkse update. Het totale aantal Friezen dat sinds de uitbraak van het virus positief is getest komt daarmee op 577 mensen. Er is het afgelopen weekend niemand gemeld die is overleden aan het virus. Het totale aantal gemelde overledenen blijft daarom staan op 64. Dit zijn alleen mensen die voor hun overlijden positief zijn getest op het coronavirus.

Coronamedicijn Remdesivir mogelijk snel op Europese markt

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) geeft mogelijk nog deze week voorwaardelijke goedkeuring voor het gebruik van het antivirale middel remdesivir bij de behandeling van patiënten met Covid-19. EMA-topman Guido Rasi zei maandag in het Europees Parlement dat het middel van de Amerikaanse farmaceut Gilead mogelijk binnen enkele dagen onder voorwaarden wordt toegelaten op de Europese markt.

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA gaf eerder al versneld toestemming voor het gebruik van remdesivir voor behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. In Japan gebeurde dat onlangs ook.

Er lopen meerdere onderzoeken naar hoe effectief het middel is bij de behandeling van Covid-19. Volgens Europarlementariër en arts Peter Liese betekent de voorwaardelijke toelating dat deskundigen het medicijn als waarschijnlijk effectief beschouwen en er maar beperkte bijwerkingen zijn.

Het is volgens hem goed nieuws voor de vele patiënten in Europa als zij het middel toegediend zouden kunnen krijgen. Gilead heeft hem naar eigen zeggen verzekerd dat Remdesivir beschikbaar komt voor Europese patiënten als de EMA de zogeheten voorwaardelijke marketingautorisatie heeft afgegeven.

Hoe werkte de ‘lockdown light’ tot nu toe?

Twee maanden geleden ging Nederland op slot. Hoe werkte de ‘lockdown light’ tot nu toe? En wat moeten we bij een volgende golf anders doen? ,,De kapper is het probleem niet.’’ Het was een weinig omstreden noodrem. Toen het kabinet Nederland half maart ‘slim op slot’ gooide, was dat geen breinbreker voor deskundigen: de snel oplopende aantallen besmettingen en doden lieten de regering weinig keus.

,,Dat was misschien wel de makkelijkste fase’’, zegt hoogleraar microbiologie Jan Kluytmans. ,,Nu wordt het veel moeilijker. Wat kan wel, wat niet, en hoe dan precies?’’ Hoe moeten we een tweede golf, een tsunami of een bescheiden rimpeling – niemand die het weet – te lijf? Experts over de lessen van de eerste coronapiek.

Lees hier verder.

Jeugdfonds schiet gedupeerden coronacrisis te hulp

Ouders die de contributie van een sportclub niet meer kunnen betalen omdat ze door de coronacrisis in geldnood zitten, kunnen rekenen op hulp. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur roept gedupeerde gezinnen op zich te melden en betaalt dan tijdelijk de contributie voor een sportvereniging of cultuurclub.

In de maandag gelanceerde campagne ‘Mag ik straks ook weer meedoen?’ wordt het belang van samen sporten en meedoen aan culturele activiteiten onderstreept. In Nederland groeien ruim 272.000 kinderen op in armoede en dat aantal zal door de crisis toenemen, vreest het fonds.

Het geld wordt niet overgemaakt aan de ouders, maar direct betaald aan de vereniging waar het kind lid van is, zoals een voetbal- of judoclub, muziek- of dansvereniging.

Zeeman gaat mondkapjes verkopen

Mensen kunnen over twee weken niet-medische mondkapjes kopen bij Zeeman. Dat laat een woordvoerster van de winkelketen maandag desgevraagd weten aan BuzzE.

De maskers liggen op 1 juni in de winkel, als het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer in Nederland verplicht is. Ze zijn te koop in alle vestigingen van Zeeman en ook zijn er varianten die alleen in de webshop worden aangeboden.

Bij de keten wordt volgens de zegsvrouw ook veel materiaal gekocht om zelf mondkapjes te maken. Op de website van Zeeman wordt uitgelegd hoe dat moet, welke materialen geschikt zijn en hoe ze moeten worden gebruikt.

Meeste mensen bewaren ticket voor uitgestelde evenementen

Maar weinig mensen die een kaartje hadden voor onder meer uitgestelde festivals, concerten en theatervoorstellingen vragen hun geld daarvoor terug. Dat laat een woordvoerder van de ‘Bewaar je ticket, geniet later’-regeling maandag desgevraagd weten aan BuzzE.

Exacte cijfers worden vooralsnog niet gecommuniceerd, maar ”vrij weinig mensen” vragen echt hun geld terug nu evenementen vanwege de coronacrisis worden verplaatst. Bezoekers maken dus dankbaar gebruik van de regeling waar theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals bij zijn aangesloten.

Ze hebben de keuze hun tickets te bewaren, in te ruilen voor een voucher, om te zetten in een donatie of om toch het geld terug te vragen. Het grootste deel bewaart zijn ticket, vertelt de woordvoerder. ”We zijn heel dankbaar voor de positieve steun van mensen. We merken dat ze het prima vinden om hun ticket te bewaren, een voucher te krijgen of kiezen voor een donatie. Er zijn vrij weinig mensen die geld terugvragen.”

Dat het kabinet vorige maand liet weten te denken dat grote evenementen pas kunnen doorgaan wanneer er een coronavaccin is, heeft niet gezorgd voor een massale inwisseling van tickets. ”De bezoekers houden vertrouwen.”