Corona in Friesland - 17 maart: In een dag 19 doden in Nederland, tekort aan mondmaskers en EK's afgeblazen

Dodental door coronavirus stijgt naar 43 ANP

Het coronavirus heeft tot nu toe 43 levens geëist in Nederland, meldde het RIVM dinsdag. In een dag tijd zijn er 19 mensen overleden aan de ziekte Covid-19, dat door het virus wordt veroorzaakt. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van dinsdag 17 maart.

In Friesland is er één nieuwe bevestigde coronabesmetting bijgekomen, meldde de GGD dinsdag. Het gaat om iemand van in de dertig uit Leeuwarden. Het totale aantal bevestigde besmettingen in Friesland stijgt daarmee naar 16, één persoon is aan het virus overleden.

Huisarts besmet

Een huisarts van praktijk It Peldershûs in Burgum is besmet met het coronavirus. Het gaat om dokter Hooisma. De praktijk heeft dat maandag te horen gekregen. Hooisma kreeg vorige week donderdag klachten die op het virus konden wijzen en heeft sindsdien niet meer gewerkt.

De praktijk heeft contact gehad met alle patiënten die Hooisma donderdag heeft behandeld. Wie niet is gebeld, zou volgens de praktijk geen risico lopen. Hooisma heeft milde klachten en is aan de beterende hand.

Hooisma is woonachtig in Leeuwarden. Het is op dit moment nog onduidelijk of hij de dinsdag door de GGD bevestigde coronapatiënt is.

Gevolgen sport

De gevolgen voor de sport worden steeds groter. Het Europees kampioenschap voetbal gaat deze zomer niet door. De Noorse en Zweedse voetbalbonden melden dat de UEFA dinsdag heeft besloten het evenement, vanwege de uitbraak van het coronavirus, met een jaar uit te stellen tot de zomer van 2021. Epke Zonderland kan zijn Europese titel niet verdedigen. Ook De Europese kampioenschappen turnen voor vrouwen en mannen gaan dit voorjaar niet door.

Lees ook | Epke Zonderland kan voorlopig Europese titel niet verdedigen

Stil bij de huisarts

Het is ongebruikelijk stil in de ongeveer 250 Friese huisartsenpraktijken . Het coronovirus dwingt tot een andere werkwijze. Wie niet per se naar de dokter hoeft, krijgt alleen een telefonisch consult. Alleen al via de Dokterswacht kwamen er afgelopen weekeinde 2200 bij Friese huisartsen binnen, 125 procent meer dan normaal. Ook leggen de huisartsen momenteel 30 procent meer huisbezoeken af, meldt Dokterszorg. Zo hopen ze de kans op onderlinge besmetting van patiënten te voorkomen.

Huisartsen stevenen daarnaast in hoog tempo af op een tekort aan mondmaskers. ,,De meesten hebber er nog een paar. Nieuwe zijn niet of nauwelijks meer te koop’’, zegt Bart Maats in Gorredijk, woordvoerder van de Friese afdeling van de Landelijke Huisartsenvereniging LHV.

De meeste fabrikanten van medische mondmaskers zitten in China, legt Maats uit. De fabrieken daar zaten wekenlang op slot. Voorraden bleven bovendien steken in exporthavens.

Tegelijkertijd hebben burgers de afgelopen weken op grote schaal mondkapjes in huis gehaald. ,,Dus duik je schuur of je kelder in en breng die kapjes alsjeblieft naar je huisarts’’, zegt Maats. Het gaat om kapjes van minimaal FFP2-kwaliteit. ,,Die houden virussen tegen.’’

Lees ook | Noodkreet Friese artsenvereniging: 'Duik je schuur in, zoek mondmaskers en breng ze naar je huisarts'

Ziekenhuizen

De vier Friese ziekenhuizen zijn zich verder aan het voorbereiden op een te verwachten mogelijke toestroom aan corona-patiënten. Het MCL in Leeuwarden heeft het aantal beademingsplekken van een kleine twintig uitgebreid naar 29. Antonius in Sneek heeft een aparte vleugel met sluis in gebruik genomen voor mensen met Covid19 of verdenking daarvan.

Op het middaguur lagen er twee patiënten met corona-besmetting in een van de Friese ziekenhuizen . Het betreft iemand in Sneek en iemand in Nij Smellinghe in Drachten. Het zijn geen nieuwe gevallen.

MCL en Nij Smellinghe hebben alle planbare zorg tot eind deze maand afgeschaald. Patiënten krijgen bericht. Acute zorg, oncologische zorg, verloskunde en spoedeisende hulp gaan wel door.

Patiënten mogen nog maar één, vaste bezoeker ontvangen. In Antonius mogen patiënten met corona-verdenking niemand meer op bezoek krijgen.

Vraag en antwoord

De Leeuwarder Courant hield dinsdagmiddag een vraag- en antwoordsessie met de Veiligheidsregio en de GGD. Later vandaag volgt een uitgebreide terugblik op LC.nl.

Kijk de vragensessie hier terug

Kinderopvang beperkt open

De gemeente Leeuwarden gaat vanaf vrijdag kinderopvangcentra en scholen beperkt openstellen. Dit houdt in dat er iedere vrijdag wordt bepaald en gecommuniceerd welke opvangcentra en scholen wél en welke niet open zullen zijn.

Kinderen waarvan ten minste een ouder een vitaal beroep uitoefent, kunnen dus niet altijd terecht op de school of opvang waar ze normaal zitten, maar deze locaties zullen rouleren. Op de website van de gemeente worden de geopende scholen en kinderopvangcentra iedere week vermeld.

De gemeente hoopt met deze maatregelen de kinderopvang en de scholen zo veel en zo lang mogelijk open te kunnen houden voor kinderen van wie de ouders of verzorgers een cruciaal beroep uitoefenen.

Voor gastouders geldt dat zij zo veel als mogelijk zelf verantwoordelijk blijven voor de bij hen ondergebrachte kinderen.

In dit liveblog volgen we de ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

home
net-binnen
menu