Corona in Friesland - 16 mei | Muziekverenigingen zitten klem en 'moed houden' credo voor iepenloftspullen

Tambour-maître Jan Jongstra in het clubgebouw van Muziek- en Showband Hollandia in Bolsward. FOTO SIMON BLEEKER

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5670. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 27 nieuwe meldingen van overlijdens binnengekregen. Nieuwe cijfers vanuit Friesland worden in het weekend niet gemeld. GGD Fryslân komt maandag weer met een provinciale update. Verder in dit dagoverzicht een (cultureel) rondje langs de velden.

Duizenden koren en muziekverenigingen in Nederland dreigen om te vallen als er geen financiële steun komt. Daarnaast hebben verenigingen veel vragen over praktische zaken.

De Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) luidt de noodklok. In een brief aan cultuurminister Ingrid van Engelshoven vraagt de organisatie om ondersteuning van amateurverenigingen. Daarbij gaat het niet in de eerste plaats om een financiële tegemoetkoming. Lees hier het hele verhaal.

Iepenloftspullen

En hoe staat het met de iepenloftspullen? Het is muisstil in Friesland nu ook alle voorstellingen zijn afgeblazen. Het zouden er twaalf zijn dit jaar. Alle vrijwilligers zitten thuis duimen te draaien, spelers zullen hun rollen opnieuw moeten leren. Het is niet anders, zeggen de betrokkenen, maar het voelt wel onwerkelijk. Vol goede moed naar volgend jaar? Niets is meer zeker. ,,Jo moatte dochs moed hâlde.’’

In dit artikel komen de organisaties van het dozijn geplande producties aan het woord.

Nieuwe leugenbank

In de anderhalvemeter-samenleving voelen mensen zich ‘ûnwennich’. Ze weten niet altijd wat een veilige afstand is. Daarom bedacht architect Nynke-Rixt Jukema een nieuwe leugenbank.

Na de vorige bouwcrisis trok het aantal opdrachten aan, vandaar dat architect Jukema uit Mantgum nu volop bezig is in de openbare ruimte. Daar ziet ze dat mensen zich wat ongemakkelijk bewegen. Wat is een veilige afstand? Wat is toegestaan? De situatie vraagt om nieuwe inrichtingselementen.

Ze ontwierp daarom de ‘ bank van de nieuwe werkelijkheid ’, met zitplaatsen die anderhalve meter uit elkaar liggen. ,,Sa kinne minsken fan inoar en dochs byinoar sitte.’’ Ze deelde het plan op internet en Architect.nl besteedde er aandacht aan. Half juni heeft Sneek ‘hooplik’ de primeur.

loading

Azc Sneek

Na de coronacrisis in het azc is de kalmte terug in Sneek, ziet burgemeester Jannewietske de Vries. ,,Der is in soad spanning kaam op de goede sfear yn de wyk. Dat falt fan beide kanten te begripen.’’

,,It is sa yngripend wat der no bard is’’, zegt De Vries, die in dit artikel terugblikt op de hectische dagen. De virusuitbraak, de driedaagse isolatie in Sneek en de noodzakelijke overplaatsing naar Zoutkamp brachten een vloedgolf aan bezorgdheid teweeg in de stad. ,,De sinjalen dy’t ik no krij is dat de rêst der wer is. Der hat lykwols ek gjin ekstra plysje-ynset nedich west.’’

loading

Testen

Noorderlingen met aanhoudende luchtwegklachten kunnen nog deze maand via hun arts laten testen of ze het coronavirus hebben gehad. Een antistoffentest wijst dat uit.

De medische laboratoria Izore en Certe in Leeuwarden en Groningen hebben een test in huis gehaald waarmee ze in het bloed antistoffen tegen het virus kunnen aantonen.

Huisartsen en medisch specialisten krijgen zaterdag, maandag of dinsdag een brief waarin wordt aangegeven hoe zij de antistoffentest kunnen aanvragen.

,,De meeste mensen met corona-achtige klachten zijn niet getest”, legt de Leeuwarder arts-microbioloog Jan Weel uit. Mensen die de longziekte gehad hebben kunnen nog lang klachten houden. ,,Covid-19 is een smerige, gemene longontsteking. Je kunt er nog drie, vier maanden flink last van hebben, nog flink moe zijn. Dan wil je weten of dat een corona-effect is, die mensen gun je een antwoord.”

Lees verder: Vermoeide Noorderling kan zich alsnog op corona laten testen

Mondkapjes

Lampe Group in Sneek wil de productie van mondkapjes in korte tijd opschalen tot ongeveer een miljoen per maand. De fabricage van protectieschorten voor de zorg wordt opgekrikt naar 2 miljoen per jaar.

Momenteel bouwt Lampe (55 werknemers) samen met technologiebedrijf Demcon in Enschede aan een volautomaat voor de gezichtsmaskers. Eind juli moet deze operationeel zijn in Sneek. De productiesnelheid kan dan worden opgevoerd naar één masker per seconde. Hoe dat gaat lees je hier.

Vaccin?

Een kansrijk coronavaccin waaraan een Amerikaanse farmaceut werkt, is gebaseerd op Nederlands onderzoek. Die kennis had hier kunnen blijven, maar de overheid bedankte ervoor. Wat rest, is afwachten wanneer het vaccin deze kant op komt.

Op een stralende middag schuift, op 1,5 meter van elkaar, een trio aan in de lommerrijke achtertuin van een statige woning in Oegstgeest. Wat bewoner Dinko Valerio (63), Lex van der Eb (86) en Ronald Brus (56) vooral bindt, is een verleden bij het Nederlandse biotechbedrijf Crucell, dat in 2011 werd overgenomen door Johnson & Johnson. Dit Amerikaanse farmabedrijf - het grootste ter wereld - is nu in de race om het coronavaccin te ontwikkelen.

Van de ruim 100 kandidaat-vaccins, die er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie nu zijn, dichten veel ingewijden Johnson & Johnson de beste papieren toe. En juist dat vaccin is gebaseerd op in Nederland ontwikkelde biomedische technologieën: AdVac en PER.C6.

Lees hier verder: Hoe Nederland kennis over een kansrijk coronavaccin naar de VS liet gaan