Corona in Friesland - 16 maart | Eerste Friese dode door virus, minder passagiers op veerboten en buurtbussen staan stil

Dicht vanwege het coronavirus. FOTO ANTON KAPPERS

Voor het eerst is een patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het gaat om een tachtigjarige man uit Leeuwarden die in ziekenhuis MCL aan de beademing lag. Verder bevestigde de GGD vandaag nog twee besmettingen. Het totaalaantal besmettingen in Friesland stijgt daarmee naar 14. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van maandag 16 maart.

Bij de vanochtend bevestigde besmettingen gaat het naast de man van in de 80, om een man van in de zeventig uit de gemeente Tytsjerksteradiel en een vrouw van in de veertig uit de gemeente Harlingen. Vanwege privacy wil de GGD verder niets zeggen.

Het RIVM maakte maandagmiddag bekend dat er sinds zondag nog 4 patiënten zijn overleden aan COVID-19. In totaal zijn er in Nederland nu 24 mensen gestorven aan de ziekte. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 79 jaar, blijkt uit gegevens van het RIVM. Er zijn in totaal 205 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.

Armsten geholpen door Voedselbank

De komende drie weken doorkomen zien ze zelf als een uitdaging. Maar hun verse voorraad gunnen de horecabedrijven in Heerenveen aan de armsten. Heerenveense ondernemers hadden veel eten ingekocht voor hun klanten, maar de horeca is dicht.

Daarom besloten de Heerenveense horeca-ondernemers hun verse waar aan zorginstellingen en de plaatselijke Voedselbank te schenken. ,,We hebben ons afgevraagd wat wij kunnen betekenen in deze verdrietige tijd, waar wij goed in zijn’’, zegt Christel Koning, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Heerenveen. ,,En dat is gastvrijheid. Dus laten we nu ook doen wat we kunnen doen.’’

Lees ook | Heerenveense armen thuis ‘uit eten’ dankzij plaatselijke horeca

Buurtbus

De buurtbuslijnen 103 (stavoren-Hemelum), 107 (Oldeberkoop-Appelscha) en 108 (Wolvega-Scherpenzeel) zullen tot 6 april niet meer rijden. De andere drie buurtbuslijnen worden nog wel bediend.


Masterskip

Masterskip de Wylde Swan is op dit moment onderweg in de Caraïben, maar heeft door het coronavirus steeds meer moeite om aan te mogen meren in havens. Op het schip zitten momenteel 25 middelbare scholieren, vier docenten en twaalf crewleden.

Op het onderwijsschip doen de scholieren zes weken lang hun schoolwerk aan boord van het schip. Met de gezondheid van de scholieren is verder niets mis, zo laat Christophe Meijer van Masterskip weten: „Zij verkeren al bijna drie weken in een heerlijke vorm van quarantaine.” Maar nu lokale overheden steeds vaker hun havens en luchthavens sluiten voor alles wat van buiten komt, komt het schip in de knel te zitten. De Wylde Swan had gisteren bij aankomst in Saint Lucia nog grote moeite om door de douane en immigratie te komen.

Er is veel contact tussen rederij en schip en lokale contacten om een passende oplossing te vinden. Het is niet ondenkbaar dat het schip klaargemaakt wordt voor een oceaanreis en binnenkort de Caraïben zal verlaten om terug te zeilen naar Nederland.

Verveling

Bijna een maand geen school, college, veel thuiswerken, amper socializen, geen kroeg, sportclub of vereniging, betekent: verveling. Ondanks Netflix, Playstation en spelletjes wordt dat een groot gevaar, waarschuwt oud-marinier Patrick uit Groningen.

Patrick weet waar hij het over heeft. Hij is al tien jaar jaar Sport en Weerbaarheidstrainer bij Justitie en de marine. ,,Ik heb wel eens meer dan acht weken ergens voor de Afrikaanse kust gedobberd en verveling is je grootste vijand. Bij dit soort situaties moet je plannen maken.”

Lees ook | ‘Verveling is een monster’

Buma

Burgemeester Sybrand Buma heeft maandag een open brief geschreven aan de inwoners van de gemeente Leeuwarden. Hij roemt de initiatieven die overal opkomen om mensen die dat nodig hebben te ondersteunen. ,,Als je jezelf wel redt, denk dan aan onze ouderen en andere mensen die kwetsbaar zijn. Als bezoek niet verstandig is, hebben we vandaag de dag dankzij internet gelukkig meer mogelijkheden dan ooit om regelmatig contact te hebben en elkaars gezicht even te zien.”

Wagenborg

Wagenborg Passagiersdiensten heeft maandag besloten het maximale aantal passagiers op hun schepen te beperken tot een derde van de normale capaciteit. Ook Doeksen treft maatregelen en zorgt dat passagiers op minimaal 1,5 meter van elkaar kunnen zitten.

De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de reizigers een sociale afstand van 1,5 meter tot andere personen kunnen nemen, wat wordt geadviseerd in verband met het coronavirus.

Rederij Doeksen die de afvaarten van en naar Terschelling en Vlieland regelt maakte rond half drie op maandag bekend dat de capaciteit zo aangepast wordt dat passagiers minimaal 1,5 meter van elkaar af kunnen zitten. Passagiers moeten gespreid plaatsnemen aan boord en in de wachtruimtes.

Lees ook | Wagenborg en Doeksen limiteren passagiers op veerdiensten

Handhaving

Het handhavingsteam van de gemeente Leeuwarden sluit het bureau aan de Groeneweg in de stad. Burgers kunnen daar nu vanwege het coronavirus niet terecht om vragen te stellen of spullen af te leveren.

Ook de inzet van het team wordt aangepast. De prioriteit gaat vanaf nu uit naar bijvoorbeeld overlast en leefbaarheid. ,,We zetten niet meer op alles in’’, zegt een woordvoerder van Handhaving Leeuwarden. ,,Als je melding kan wachten, laat het dan.’’ Het dringende verzoek is dan ook om geen meldingen te doen van bijvoorbeeld kleine ergernissen of parkeeroverlast.

Afhaalonderwijs

Ook wanneer een school dicht is, hebben kinderen onderwijs nodig. Bij openbare basisschool De Mienskip in Buitenpost hebben ze er iets op bedacht: een noodplan voor thuisonderwijs. Dinsdag (morgen) kunnen ouders lespakketten ophalen. Daarvoor is een speciaal loket ingericht om zo weinig mogelijk ouders in de school te ontvangen. ,,Als ware fastfoodmedewerkers van de welbekende keten delen leerkrachten de lespakketten uit via de ramen van elk lokaal’‘, zegt Dicky Douma, adjunct-directeur van de school. ,,Ouders reageren positief op de inspanningen van onze school. We maken er wat van met z’n allen.’‘

Iedere dag staat er voor de ouders een planning klaar. Leerkrachten zijn via video-schat bereikbaar voor vragen. De juf van groep 3 zal elke dag online voorlezen aan de kinderen.

Thuiswerken met kinderen

En nu we het er toch over hebben: thuiswerken met kinderen, hoe doe je dat eigenlijk? We verzamelden een aantal tips om ook thuis werk en privé een beetje uit elkaar te kunnen houden. Geef je kinderen bijvoorbeeld iedere dag een klus zodat zij ook iets onder handen hebben of richt hun eigen werkplek in met speelgoed en kleurplaten.

Lees ook | Thuiswerken met kinderen, hoe doe je dat?

Samen thuis

Eén ding is zeker: in Friesland zitten veel mensen de komende weken thuis. We zijn alleen, maar wel met zijn allen. De redactie van de Leeuwarder Courant biedt lezers een open podium en een kans voor iedereen om te publiceren en gelezen te worden. Vertel ons over hoe het u vergaat in deze tijd van corona en thuisisolatie, in uw uppie of met uw gezin.

Meer over ons open podium

home
net-binnen
menu