Corona in Friesland - 14 maart | Tiende besmetting in Friesland, vondst antilichaam, restaurants sluiten deuren

Bedrijvigheid in het distributiecentrum van Poiesz in Sneek. FOTO NIELS DE VRIES

Een vrouw van in de twintig uit Boornbergum is positief getest op corona. Daarmee komt het aantal geregistreerde gevallen in Friesland op 10. De vrouw zit met haar familie in thuisisolatie, laat GGD Fryslân zaterdagmiddag weten.

Eerder op de dag was het beeld nog dat er de afgelopen 24 uur geen nieuwe gevallen in Friesland bij waren gekomen. Dat is dus niet het geval. De vrouw is student en deed stage bij het UMCG, vertelt GGD-directeur Margreet de Graaf bij Omrop Fryslân.

In dit artikel verder een overzicht van de andere ontwikkelingen van zaterdag 14 maart.

Antilichaam

Het belangrijkste nieuws kwam vandaag uit Rotterdam. Wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht claimen de vondst van een antilichaam tegen COVID-19. De wetenschappelijke publicatie van de groep van tien wetenschappers ligt ter beoordeling klaar bij het toonaangevende tijdschrift Nature, meldt Erasmus Magazine, dat de ontdekking een wereldprimeur noemt.

,,Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus”, zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld, een van de ontdekkers namens het Erasmus MC.

Lees ook | Wetenschappers Erasmus MC en UU claimen vondst antilichaam tegen COVID-19

Twee doden

Sinds gisteren zijn er 2 patiënten in Nederland overleden aan COVID-19. Er zijn 155 nieuwe patiënten bij ons gemeld. In totaal zijn er nu 959 personen positief getest, waarvan 136 patiënten opgenomen zijn (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldde het RIVM vanmiddag.

Volg ons liveblog voor de acutele stand van zaken

Ouderen

Zorggroep Noorderbreedte weert per direct zo veel mogelijk bezoekers uit haar vijftien woonzorgcomplexen. De oproep om weg te blijven, geldt voorlopig tot 31 maart. Op de deuren van de zorginstellingen hangen inmiddels posters met het verzoek om buiten te blijven.

Het bestuur heeft vrijdagmiddag tot de oproep besloten om de bewoners zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus. De oude en vaak zieke cliënten behoren tot de groepen die extra kwetsbaar zijn.

Lees ook| Bejaarde Friezen verstoken van bezoek: blijf weg van woonzorgcomplexen

Friesland College

Het college van bestuur en de directeuren van het Friesland College komen dit weekend samen voor een spoedoverleg om hun aanpak rond het coronavirus te bepalen.

Mbo-scholen blijven in principe open, maar krijgen ruimte om hun onderwijs zelf in te richten. Er wordt onder meer gekeken naar het examinering van studenten, de mogelijkheden om online onderwijs te bieden en het maatschappelijk beroep op studenten van opleidingen die nu heel belangrijk zijn, met name op het gebied van zorg, pedagogisch werk, onderwijsassistent en kinderopvang.

Studenten hebben op hun beurt in een mail al aangegeven dat zij niet naar school willen.

Ziekenhuizen

Het UMC Groningen brengt een verpleegtoren in gereedheid voor een stroom coronapatienten. Tot nu toe ligt daar nog maar één patient met covid-19, op de afdeling infectieziekten. Maar als die vol raakt, kan er uitgeweken worden.

Het kabinet maakte vorige week al bekend dat zorgpersoneel niet meer naar het buitenland zou moeten reizen. Verschillende ziekenhuizen hebben daarop gezegd dat zorgpersoneel al geboekte vakanties moet annuleren.

Verschillende ziekenhuizen overwegen om komende week een toegangscontrole in te voeren voor patiënten en bezoekers.

Lees ook | Ziekenhuizen ontruimen verpleegafdelingen om plek te maken voor coronapatiënten

Economische gevolgen

Ook vandaag zijn de economische gevolgen de volksgezondheidcrisis zichtbaar. Corendon annuleert alle vakanties deze maand. Dichterbij huis sluit restaurant Proefverlof in Leeuwaren de deuren. Wokpaleis E10 in Ryptsjerk doet dat vanaf maandag.

Samen thuis

Eén ding is zeker: in Friesland zitten veel mensen de komende weken thuis. We zijn alleen, maar wel met zijn allen. De redactie van de Leeuwarder Courant biedt lezers een open podium en een kans voor iedereen om te publiceren en gelezen te worden. Vertel ons over hoe het u vergaat in deze tijd van corona en thuisisolatie, in uw uppie of met uw gezin.

Meer over ons open podium

home
net-binnen
menu