Corona in Friesland - 12 juni | Nauwelijks positieve tests via drukke afsprakenlijn en al vier weken geen nieuwe besmetting in verpleeghuizen

Een man wordt bemonsterd in de testlocatie in Drachten. Foto: Niels Westra

Het testen van mensen met verkoudheidsklachten via de afsprakenlijn levert in Friesland nauwelijks nieuwe besmettingen op. Sekswerkers willen niet meer wachten tot 1 september maar maandag weer aan de slag gaan, het protocol ligt klaar en nu is het wachten op de overheid. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

Afgelopen week hebben 1563 inwoners van Friesland zich via het landelijke nummer 0800-1202 laten testen op het nieuwe coronavirus, vier van hen bleken positief. Dat is een kwart procent (0,25). Het aantal mensen dat zich heeft laten testen is ten opzichte van vorige week flink gestegen. Toen lieten ruim negenhonderd Friezen zich testen.

Een kleine uitbraak in het Medisch Centrum Leeuwarden zorgde er wel voor dat het totale aantal vastgestelde besmettingen is gestegen ten opzichte van de voorgaande week. In het MCL testten vijf medewerkers en een patiënt positief, waardoor in een week bij tien mensen een coronabesmetting is vastgesteld. Procentueel is er geen sprake van een stijging.

Al vier weken geen nieuwe besmetting in verpleeghuizen

Voor de vierde week op rij zijn er geen nieuwe coronabesmettingen in een verpleeghuis of woonzorgcentrum aangetroffen, meldt GGD Fryslân vrijdag in het weekoverzicht. Er is afgelopen week één persoon met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen en één man overleden, een zeventiger uit de gemeente Waadhoeke. Het totale aantal gemelde overledenen in Friesland komt daarmee op 69.

In Friesland ligt volgens het Regionaal Netwerk Acute Zorg Noord-Nederland nog één persoon met een bewezen coronabesmetting in het ziekenhuis. Het betreft een IC-opname. In Groningen en Drenthe ligt niemand meer met bewezen corona in het ziekenhuis.

Dodental coronavirus stijgt met negen

Nog eens negen mensen zijn overleden aan het coronavirus. Hun overlijden is in de afgelopen 24 uur doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het officiële dodental is daarmee opgelopen naar 6053. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest en omdat sterfgevallen soms pas na een tijdje worden doorgegeven.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg met vijf naar 11.813. Het totaal aantal coronagevallen nam met 210 toe. Het coronavirus is nu vastgesteld bij 48.461 mensen.

Vier coronapatiënten minder op de ic

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is gedaald van 77 naar 73. Intensivisten behandelen daarnaast 557 mensen met andere aandoeningen. Dat betekent dat er in totaal 630 mensen op een ic liggen.

Op de verpleegafdelingen liggen nog 279 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 54 minder dan afgelopen woensdag, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) voor het laatst met cijfers hierover kwam. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalt snel. Dit komt onder meer doordat mensen die eerst op een intensive care lagen en daar opgeknapt zijn, nu genoeg hersteld zijn om het ziekenhuis helemaal te verlaten.

Ook sekswerkers zijn het wachten zat en willen weer aan de slag

Het protocol ligt klaar en nu is het wachten op de overheid. Want sekswerkers willen niet meer wachten tot 1 september maar maandag weer aan de slag gaan.

Met een persconferentie in Den Haag begon vrijdag de actie van sekswerkers, belangenorganisaties van prostituees en raamverhuurders. Motto: ‘de gordijnen gaan weer open’. Ook Danny Sesseler, raamverhuurder op de Weaze in Leeuwarden, doet mee met de actie. ,,Wij zijn als branche zo gewend aan controles van de GGD, aan hygiënemaatregelen. Waarom moeten wij dicht blijven en tandartsen, pedicures, schoonheidsspecialisten en kappers niet? Daar kan ook geen afstand gehouden worden!”

Net als iedere branche, heeft ook de ‘relax-industrie’ een eigen protocol gemaakt om zo hygiënisch mogelijk te werken en de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken. ,,Prostituees met mondkapjes? Ja dat kan, ook al lijkt het misschien niet erg sexy.”

loading

Lees hier verder

Passagiers moeten mondkapjes op tijdens vlucht en op luchthaven

Vliegtuigpassagiers moeten een niet-medisch mondkapje dragen tijdens de vlucht en op plekken waar geen 1, 5 meter afstand kan worden gehouden, zoals tijdens het inchecken, de veiligheidscontrole en het boarden. De luchtvaartsector heeft de aanvullende maatregelen genomen om de risico’s op een besmetting met het coronavirus zo veel mogelijk te beperken, schrijven de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Luchtvaartmaatschappijen hadden de mondkapjes al verplicht gesteld voor reizigers tijdens de vlucht. Volgens Van Nieuwenhuizen hebben vliegtuigen een speciale ventilatie die de lucht in de cabine steeds ververst.

‘Anderhalve meter afstand houden steeds moeilijker’

Mensen vinden het steeds lastiger om 1,5 meter afstand van anderen te houden. Op het werk, in de supermarkt en tijdens een bezoek aan huis komen mensen vaker dichter bij elkaar dan die 1,5 meter. Dat concluderen het RIVM en de GGD na een gezamenlijke enquête. Uit die peiling komt ook naar voren dat mensen minder bang en minder somber zijn dan toen het coronavirus net was opgedoken in Nederland.

Volgens het RIVM kunnen mensen hun handen vaker wassen. „In de helft van de gevallen dat mensen hun handen grondig zouden moeten wassen, gebeurt dit ook”, zegt het instituut.

Vrijwel iedereen (95 procent) is bereid om twee weken binnen te blijven als ze corona zouden blijken te hebben. Ruim vier op de vijf mensen zijn daartoe bereid als een huisgenoot de ziekte heeft. Maar op de vraag of ze in thuisisolatie zouden gaan na een ontmoeting met een coronapatiënt van buiten het huishouden, zegt slechts 43 procent ja.

‘Europees herstelplan van 750 miljard verdient zichzelf terug’

Het door de Europese Commissie voorgestelde plan voor herstel van de coronacrisis ter waarde van 750 miljard euro verdient zichzelf op termijn terug. Volgens de hoogste begrotingsambtenaar in Brussel, de Nederlander Gert-Jan Koopman, maakt de te verwachten economische groei de kosten uiteindelijk weer goed.

Hij verdedigde de commissievoorstellen in een digitale bijeenkomst die was opgezet door ondernemersorganisatie VNO-NCW. De topambtenaar, formeel directeur-generaal voor de EU-begroting, benadrukte dat het plan voor een aanzienlijke economische impuls moet zorgen. In eerste instantie zullen vooral de zuidelijke EU-landen daarvan profiteren, erkende hij.

Maar ook Nederland zou er op den duur baat bij hebben als het in Europa als geheel weer beter gaat. „Iedereen heeft er voordeel bij”, aldus Koopman, die tevens aanvoerde dat het plan helpt om de Europese Unie bij elkaar te houden.

Lees hier verder

Verkeer geweerd van Dokkumer Diepswal

De Diepswal in het centrum van Dokkum wordt vanaf vrijdag 12 juni tot 31 oktober eenrichtingsstraat. Dit om meer ruimte te bieden aan terrassen, voetgangers en fietsers. Dat heeft de gemeente Noardeast-Fryslân in overleg met de Ondernemersvereniging en de Wijkraad Binnenstad besloten. De toegestane rijrichting op de Diepswal is vanaf vrijdag van west naar oost, oftewel richting het centrum.

Ook wordt de Diepswal binnen de genoemde periode op vrijdag- en zaterdagmiddagen vanaf 17:00 en op zondagen de hele dag geheel afgesloten voor verkeer. Noardeast noemt de maatregelen een ,,steuntje in de rug voor ondernemers in de binnenstad, die te lijden hebben onder de coronacrisis.’’ De maatregelen zijn tijdelijk en worden eind dit jaar geevalueerd.

Is het geluk of wijsheid dat het Noorden zo weinig coronabesmettingen heeft? Directeur GGD Groningen blikt terug op eerste fase crisis

Week in week uit 60 tot 80 uur werken. En elke ochtend om zes uur wakker worden met de nodige adrenaline in het lijf. De afgelopen periode is Jos Rietveld, de directeur van GGD Groningen, niet in de koude kleren gaan zitten. ,,Door de coronacrisis is duidelijk geworden dat de mens kwetsbaar blijft. En dat bestrijding van infectieziekten nodig is.’‘

Nu de eerste fase van de coronacrisis achter de rug is, blikt Rietveld met gezondheidsverslaggever Arend van Wijngaarden terug.

loading

Fietsverkopen Accell geraakt door lockdown

De fietsenfabrikant Accell uit Heerenveen, bekend van merken als Batavus en Koga, heeft in maart en april ruim een kwart minder omzet geboekt door winkelsluitingen in een aantal landen.

Na de heropening van winkels in onder andere Duitsland was er sprake van een sterke opleving.

Alles bij elkaar ligt de fietsverkoop door Accell dit jaar 5 procent lager dan een jaar eerder. Tegelijkertijd zorgden problemen in de toevoer van onderdelen voor hogere kosten. De operationele winst sinds de jaarwisseling ligt daardoor 40 procent lager dan een jaar eerder, op 28 miljoen euro. Ook in de rest van het jaar rekent de fietsenfabrikant nog op verstoorde logistiek door de coronapandemie.

Dankzij het herstel van de fietsverkoop in mei is de kaspositie verbeterd. Toch heeft de fietsenfabrikant 115 miljoen euro aan nieuw krediet binnengehaald, waarvoor de overheid via een steunprogramma voor het grootste deel garant staat. Accell verwacht dit jaar 60 miljoen euro van die kredietfaciliteit te gebruiken.

De Jumbo in Dokkum waakt met digitale klantenteller over gezondheid klanten

Supermarkt Jumbo in Dokkum waakt met een digitale klantenteller over de gezondheid van personeel en bezoekers. Bij teveel springt het sein op rood.

Bij de winkelingang is een digitaal bord verrezen dat aangeeft of er mensen naar binnen mogen. ,,We mogen 130 bezoekers in onze winkel hebben, maar we houden een buffer van twintig aan’’, vertelt supermarktmanager Titus Vogt. Zijn er te veel binnen, dan springt het bord op rood.

Vogt schafte bij winkelbeveiliger Acurity een 3D-sensor aan, die automatisch het aantal passanten telt. Grootwinkelbedrijven als Hema, Blokker en EcoPlaza gebruiken al passantentellers van Acurity om te kijken hoe hun vestigingen in de markt liggen. Nieuw is dat het systeem in Dokkum is gekoppeld aan een ook voor consumenten zichtbare monitor.

Lees hier meer over de digitale klantenteller

Friesland College krijgt 350 laptops van ING om thuisonderwijs vorm te geven

Het Friesland College in Leeuwarden krijgt aanstaande dinsdag 350 tweedehands laptops van ING om het onderwijs op afstand beter vorm te kunnen geven.

ING stelt 600 gebruikte laptops ter beschikking aan scholen. Scholengemeenschap Het Kwadrant in Weert ontvangt 150 laptops, aan het Friesland College werden dus 350 laptops gedoneerd. Dit zijn scholen waar ING gastlessen en workshops heeft gegeven in het kader van financiële educatie. De overige 100 laptops worden door stichting SIVON (Samen Inkopen Voor Onderwijs Nederland) gedistribueerd onder scholen die de laptops hard nodig hebben.

De laptops van ING zijn gebruikt en gemiddeld vier jaar oud. Normaal gesproken zouden de laptops worden verkocht of gerecycled, afhankelijk van de kwaliteit. Stichting SIVON zorgt ervoor dat de laptops over de juiste software beschikken voor het maken van huiswerk. Zij leveren tevens de laptops af bij de scholen.

Coronafinanciering banken aan bedrijven stijgt tot 15,2 miljard

De steun van Nederlandse banken aan bedrijven vanwege de coronacrisis is opgelopen tot 15,2 miljard euro. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zijn in aanvulling op noodsteun van de overheid 149.000 ondernemers en 31.000 consumenten van extra financiële ruimte voorzien.

Circa 21.000 financieringen zijn verstrekt aan bedrijven. Bij elkaar goed voor 12,2 miljard euro. Bij 4300 van deze kredieten gaat het om een lening die is verstrekt met een overheidsgarantie, vooral via de borgregeling voor mkb’ers. Met deze garantieregelingen is 1,2 miljard euro gemoeid.

Het aantal bedrijven dat uitstel van betaling kreeg, staat net als bij de vorige meting twee weken terug op 128.000. De waarde van dat uitstel is 3 miljard euro.

Lees hier meer

Longfonds: gezondheid patiënten met coronavirus die niet in ziekenhuis zijn opgenomen, nog ‘schrikbarend slecht’

De gezondheid van veel coronapatiënten die niet in een ziekenhuis zijn opgenomen, is na maanden nog ‘schrikbarend slecht’. Dat zegt Longfonds-directeur Michael Rutgers. Veel thuispatiënten hebben zelfs problemen met lopen.

Vermoeidheid, kortademigheid, druk op de borst, hoofdpijn, spierpijn: bijna drie maanden na de eerste symptomen van het virus heeft een deel van de coronapatiënten die thuis uitziekten nog steeds ernstige klachten.

Dat blijkt uit een peiling van het Longfonds, behandel- en kenniscentrum CIRO en de Universiteit Maastricht onder ruim 1600 mensen met klachten na corona. Liefst 95 procent van de geënquêteerden geeft aan problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten. Longfonds-voorman Michael Rutgers. ,,We zijn hier echt van geschrokken. Meer dan zes op de tien heeft zelfs problemen met lopen.’’

Lees hier verder

‘Reproductiegetal coronavirus groeit langzaam boven 1 uit’

Het reproductiegetal dat aangeeft hoeveel andere personen een coronapatiënt in Nederland besmet, groeit langzaam boven de één uit. Dat zegt Jacco Wallinga, de belangrijkste modellenmaker van het RIVM, in een interview met Trouw. Hij vreest daarom voor een opleving van het coronavirus.

Het „meest aannemelijke” reproductiegetal schommelde eind mei rond de 1: even kwam het iets boven de 1 uit, daarna weer iets eronder. Nu lijkt het erop dat het aantal besmettingen weer zal toenemen, aldus Wallinga. Een stijging van het getal was vanwege de versoepelde maatregelen ingecalculeerd. „Tegelijk zie ik de discipline versloffen. Mensen houden zich minder aan de basisregels. Onze hoop is dat het bron- en contactonderzoek van de GGD’s goed gaat lopen. Daarmee kunnen we de R er weer onder krijgen. Zo niet, dan zie ik het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer toenemen deze zomer”, zegt Wallinga.

Toch is het aantal besmettingen op dit moment nog steeds laag: één op de tienduizend Nederlanders is besmettelijk, een fractie van het aantal op het hoogtepunt van de epidemie. Ook plaatst Wallinga een kanttekening dat de modellen niet bedoeld zijn voor voorspellingen. „Ze worden gemaakt om beleidsmakers inzicht te geven in het effect van maatregelen. Zonder modelberekening is zo’n maatregel een blinde gok.”

Het reproductiegetal, ook wel de R0 genoemd, is belangrijk omdat het aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt. Als het cijfer precies 1 is, besmet iedere patiënt één andere persoon en blijft het aantal coronagevallen dus stabiel. Onder de 1 dooft de epidemie langzaam uit, boven de 1 neemt het aantal zieke mensen toe. Het RIVM rapporteert erover op dinsdagen.