Corona in Friesland - 11 juni | Ook patiënt MCL positief getest, landelijke coronacijfers dalen of vlakken verder af

Thierry Baudet (Forum voor Democratie) slaat op een kermisattractie tijdens een demonstratie van kermisexploitanten op het Malieveld in Den Haag, donderdagmiddag. Vanwege corona mogen er pas na 1 september kermissen zijn en dat gaat ze de kop kosten, zeggen de exploitanten. FOTO ANP

Niet alleen vijf medewerkers, maar ook een patiënt van het MCL in Leeuwarden is positief getest op corona. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

In Medisch Centrum Leeuwarden heeft naast de eerder positief geteste vijf medewerkers ook een patiënt het coronavirus opgelopen. De patiënt was al naar huis, en verblijft daar in quarantaine. In totaal heeft het MCL naar aanleiding van de uitbraak op een chirurgische verpleegafdeling 135 medewerkers en 25 patiënten getest. Alle anderen testen waren negatief.

Dan een update van de landelijke cijfers. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is gedaald van 80 naar 77. Meer dan een op de drie ic's heeft geen enkele coronapatiënt meer. Dat betekent dat er genoeg ruimte is voor de zorg voor patiënten met andere aandoeningen, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. ,,Het blijft belangrijk dat patiënten naar een arts gaan als ze medische zorg nodig hebben en de zorg niet mijden. Het is echt veilig.''

RIVM meldt 2 sterfgevallen en 3 ziekenhuisopnames door corona

Nog meer opbeurende cijfers: het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft slechts twee meldingen binnengekregen van nieuwe sterfgevallen door het coronavirus. Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is laag: de GGD'en in het land hebben er drie doorgegeven.

Het officiële dodental van de coronapandemie is daarmee gestegen naar 6044. Het werkelijke aantal overledenen is hoger, omdat ook mensen zijn overleden aan het virus zonder te zijn getest. Ook liggen de meldingen wat achter op de werkelijkheid.

Sinds de uitbraak van het virus zijn in Nederland 11.808 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Het totale aantal vastgestelde besmettingsgevallen nam met 164 toe. Het virus is vastgesteld bij in totaal 48.251 Nederlanders.

Waddeneilanden krijgen deksel op de neus in Den Haag: geen noodfonds

Ander nieuws dan. En niet perse goed nieuws voor de Waddeneilanden. De vijf Waddengemeenten vroegen 38 miljoen euro van het rijk, maar krijgen niets. Staatssecretaris Mona Keijzer van economische zaken schiet hun voorstel af voor een apart noodfonds voor de Wadden. Er zijn meer regio’s met soortgelijke problemen, zegt Keijzer. Denk aan Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg.

Ondernemers op de Waddeneilanden die veel geld mislopen door de coronacrisis kunnen aankloppen bij bestaande regelingen. De staatssecretaris wijst op het tweede steunpakket voor banen en economie dat ook voorziet in een tegemoetkoming voor vaste lasten. ,,Ook ondernemers in het Waddengebied moedig ik aan daar een beroep op te doen.’’

Theater De Koornbeurs al voor coronacrisis in problemen

Al voor de coronacrisis zijn er extra financiële tegenvallers ontdekt bij theater De Koornbeurs in Franeker, blijkt nu. Het gaat om een bedrag van 86.000 euro. Tussen juni 2019 en maart 2020 heeft theater De Koornbeurs in Franeker extra tegenvallers gehad voor een bedrag van 86.000 euro. Het college van de gemeente Waadhoeke meldt aan de raad hier onaangenaam door verrast te zijn. De raad stelde in 2018 voor vier jaar extra subsidie van 75.000 euro jaarlijks beschikbaar (tot en met 2021) bovenop de jaarlijkse bijdrage van 350.000 euro.

De tegenvaller, op een totale begroting van 900.000 euro, zit in de bedrijfsvoering en heeft niets te maken met de coronacrisis, aldus wethouder Jan Dijkstra.

Lees hier verder

Corona kost De Fryske Marren mogelijk vier miljoen

De gemeente De Fryske Marren verwacht voor 4,3 miljoen euro extra kosten vanwege de coronacrisis. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een ‘crisisnota’.

Normaal gesproken was het college rond deze tijd met een voorjaarsnota gekomen. Omdat nog niet duidelijk is wat voor compensatieregelingen er precies vanuit de rijksoverheid komen koos het college ervoor de nota deze keer het etiket crisis op te plakken. ,,Den Haag is ook nog zoekende’’, licht wethouder Jos Boerland (VVD, Financiën) toe.

De 4,3 miljoen is een inschatting, zegt Boerland. Want hoeveel geld de gemeente precies aan extra kosten heeft, moet nog blijken. Het college koos in de coronaschatting bewust niet voor een voorzichtige inschatting, maar voor het ,,slechtst denkbare scenario’’. ,,En zelfs dat is inschatten met de wetenschap van nu.’’

Volgens de wethouder is het beter dat iedereen straks ,,is bekomen van de eerste schrik dan dat je tien keer moet schrikken’’.