Corona in Friesland - 10 juni | Vijf MCL-medewerkers besmet met coronavirus en GGD waarschuwt voor nep-sms'jes over contactonderzoek

Voorzorgsmaatregelen bij het MCL in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

Een MCL-medewerker die ziek thuis zit, bleek drager te zijn van het coronavirus. Het ziekenhuis deed aanvullend onderzoek en daaruit bleek dat vier andere medewerkers van de afdeling ook besmet zijn. GGD Fryslân waarschuwt Friezen voor nep-sms’jes die rondgaan over het coronavirus. En een groep van zestien senioren brengt deze week hun vakantie door in Earnewâld. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

In de nep-sms’jes worden mensen zogenaamd door de GGD opgeroepen om zich te melden voor contactonderzoek. De GGD laat weten nooit dit soort berichten te versturen en roept mensen op de sms’jes te negeren. Ook in andere delen van het land zijn dergelijke sms’jes opgedoken.

„Als uit bron- en contactonderzoek blijkt dat een persoon in contact is geweest met iemand die positief is getest, dan benadert GGD Fryslân die persoon op een andere manier. In de meeste gevallen krijgen zij een telefoontje”, zo meldt de GGD.

Nog tachtig coronapatiënten op de intensive care

Intensive cares behandelen nog tachtig mensen met het coronavirus. Dat zijn er elf minder dan op dinsdag. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt dat een gunstige ontwikkeling. "Daarbij blijft de instroom van nieuwe patiënten landelijk laag."

Op de ic's liggen 535 mensen met andere aandoeningen dan het coronavirus. Dat zijn er 57 meer dan op maandag. Het betekent dat de ic's in totaal 615 mensen behandelen. Dat is wel minder dan gebruikelijk. Onder normale omstandigheden liggen 800 tot 900 mensen op een intensive care, voor wie de ziekenhuizen 1150 bedden beschikbaar hebben.

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is ook gedaald. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen daar nu 333 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 32 minder dan op maandag.

Dodental coronavirus stijgt met elf

Nog eens elf mensen zijn overleden aan het coronavirus. Hun overlijden is in de afgelopen 24 uur doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het officiële dodental is daarmee opgelopen naar 6042. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest en omdat sterfgevallen soms pas na een tijdje worden doorgegeven.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg met vijf naar 11.805. Het totaal aantal coronagevallen nam met 184 toe. Het coronavirus is nu vastgesteld bij 48.087 mensen.

Vijf MCL-medewerkers besmet met coronavirus

Een medewerker die ziek thuis zit, bleek drager te zijn van het virus. MCL deed aanvullend onderzoek en daaruit bleek dat vier andere medewerkers van de afdeling ook besmet zijn.

Alle patiënten en medewerkers van de afdeling (afdeling U, chirurgie) worden nu getest op het virus, ook vindt er contactonderzoek plaats. Bezoek op de afdeling is voorlopig niet mogelijk. ,,Iedereen die op de afdeling is geweest, wordt nu onderzocht’‘, zegt woordvoerder Gerard Akkerman. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten. ,,Het kan gauw oplopen tot tientallen mensen die je nu gaat testen. De situatie kan per dag veranderen.’‘

Operaties waarbij patiënten op de betreffende afdeling zouden worden opgenomen, zijn afgezegd. Voorlopig gaat het om acht operaties.

De zorg op andere afdelingen in het MCL gaat door zoals gebruikelijk.

WTC Expo in Leeuwarden kan best verantwoord open

,,Tuincentra, bouwmarkten en de IKEA zijn open, waarom moet het WTC Expo in Leeuwarden dan dicht blijven? Wij kunnen in onze grote hallen prima 1,5 meter afstand organiseren.’’ Directeur Peter Ourensma van het WTC Expo in Leeuwarden schaart zich achter de oproep van de beursbranche aan premier Mark Rutte om vóór 1 juli duidelijkheid te geven over heropening van vakbeurzen.

Nu geldt voor dit type evenement nog hetzelfde regime als voor dancefeesten, festivals en concerten: in elk geval verboden tot 1 september. Over daarna is geen duidelijkheid. ,,Minister Hugo de Jonge heeft op enig moment gezegd dat alles dicht blijft zolang er geen vaccin is. Geen bedrijf is daarop gebouwd. In onze branche werken we met lange voorbereidingstijden. Hoe eerder we weten waar we aan toe zijn, hoe beter.’’ Lees hier verder.

Eerste groepsreis van Nederland brengt senioren in Friesland

Een groep van zestien senioren brengt deze week hun vakantie door in Earnewâld. Volgens reisbureau Senior Vakantie Plan is het de eerste groepsreis van Nederland sinds de uitbraak van het coronavirus. De senioren zijn tussen de 66 en 90 jaar oud en moeten tijdens hun vakantie anderhalve meter afstand van elkaar houden. Daarnaast dragen de ouderen mondkapjes tijdens de excursies en wordt de groep tijdens ontbijt, lunch en diner gesplitst. Lees hier verder.

loading

Nederlands onderzoek naar malariamedicijnen tegen corona stopt

Nederlandse ziekenhuizen staken voortijdig een groot onderzoek naar de behandeling van coronapatiënten met de medicijnen chloroquine en hydroxychloroquine. Het UMC Utrecht, dat de leiding had over het onderzoek, bevestigt na berichtgeving van het AD dat de studie definitief is stilgelegd.

De middelen zijn decennia geleden ontwikkeld tegen malaria. Omdat de eerste berichten over toediening aan coronapatiënten veelbelovend leken, werd het Nederlandse onderzoek opgestart. De eerste resultaten laten echter „geen effect zien”, meldt het UMC Utrecht. Ook een groot Engels onderzoek heeft tot nog toe geen positieve effecten laten zien. Bovendien worden steeds minder mensen met het coronavirus in Nederlandse ziekenhuizen opgenomen, aldus de onderzoekers. Voor betrouwbare resultaten zijn juist grote aantallen patiënten vereist.

De artsen van de deelnemende ziekenhuizen, waaronder ook Maastricht UMC+ en het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg, hebben een dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn ze blij dat de maatregelen die het kabinet heeft genomen tegen de verspreiding van het virus succesvol zijn en er nog maar weinig patiënten bijkomen. Anderzijds zijn ze teleurgesteld dat ze het onderzoek niet hebben kunnen afronden.

Geen bewijs

Over de medicijnen is veel te doen. De Amerikaanse president Donald Trump zei in mei dat hij uit voorzorg hydroxychloroquine neemt, ook al is er geen bewijs dat dit preventief werkt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waarschuwde eerder voor ernstige bijwerkingen. In hoge dosering en in combinatie met andere middelen kunnen de medicijnen onder meer hartritmestoornissen veroorzaken.

Het Nederlandse onderzoek werd onlangs al tijdelijk stilgelegd, net als andere onderzoeken wereldwijd, na een alarmerende publicatie in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Amerikaans onderzoekers beweerden daarin dat coronapatiënten die hydroxychloroquine toegediend krijgen fors meer risico op overlijden lopen. Op de kwaliteit van dat onderzoek kwam een stortvloed aan kritiek van andere wetenschappers. The Lancet en drie van de vier auteurs trokken het artikel uiteindelijk in. Uit Engels onderzoek bleek dat van meer sterfte geen sprake was.

In Nederland kreeg een huisarts uit Meijel (Limburg) in april een waarschuwing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), omdat hij coronapatiënten op experimentele basis een cocktail voorschreef van hydroxychloroquine, zink en het antibioticum azytromicine. De arts stelde dat hij patiënten daardoor had zien herstellen, maar de inspectie benadrukte dat de behandeling wetenschappelijk niet is bewezen. Bovendien zou een tekort aan de medicijnen kunnen ontstaan bij patiënten die er wel aantoonbaar baat bij hebben, tegenwoordig vooral mensen met reuma.

GGD: paar procent getesten op corona wacht extra lang op uitslag

De GGD’en hebben tot en met dinsdag 68.759 coronatests afgenomen. Iedere Nederlander die bang is het coronavirus onder de leden te hebben, kan sinds 1 juni een test aanvragen.

Volgens een woordvoerster krijgt niet iedereen de uitslag binnen 48 uur, ook al is het streven het resultaat zelfs binnen 24 uur te melden aan de aanvrager. Bij ”een paar procent” lukt ook de 48 uur niet en is de wachttijd langer.

Er zijn zeven stappen in het proces van de afname tot de uitslag, zegt ze, en er zijn mensen bij wie om de een of andere reden meerdere stappen een vertraging oplopen. ”Heel vervelend natuurlijk als je je zorgen maakt”, benadrukt de woordvoerster.

De tests zijn bedoeld voor mensen die niet zijn opgenomen, maar coronaverschijnselen vertonen. Het gaat om hoesten, snotteren, koorts of minder ruiken of proeven, symptomen waarbij de mensen op het hart wordt gedrukt binnen te blijven. Wie het virus in zijn lichaam heeft, moet twee weken thuisblijven. Ook huisgenoten krijgen dat dringende verzoek.

De GGD’en hebben tot en met dinsdag 85.520 afspraken gemaakt. Het RIVM meldde dinsdag 47.903 positief geteste gevallen, maar dat slaat op alle testen die tot nog toe zijn afgenomen samen, ook eerder en in de ziekenhuizen.

Steeds vaker geeft een test een negatief resultaat. Vorige week werden in totaal 57.630 coronatesten uitgevoerd in Nederlandse laboratoria, maar slechts 2,1 procent van de mensen die zich lieten testen bleek daadwerkelijk het virus bij zich te dragen.