Corona in Friesland - 1 juni | Geen stormloop op coronatests en relatief rustige terrassen in Friesland

In Bolsward was het gezellig druk op het Martkplein. Vanaf het plein was op een scherm te zien hoe de Elfstedentocht virtueel gefietst werd. Op de voorgrond genieten Arjan Terpstra, Auke Velting, Hans van der Weide en Arjen Bonga van een pauze tijdens hun fietstocht. FOTO NIELS DE VRIES

Het was de dag dat de terrassen weer open mochten. Er werd in Friesland gretig gebruik van gemaakt, maar overvol raakten de terrassen zeker niet. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

De sfeer op de terrassen bleef gemoedelijk, rijen voor de terrassen stonden er dan ook niet. In Bolsward was vanaf het Marktplein te zien hoe de Fietselfstedentocht virtueel werd gefietst, normaal gesproken was de tocht vandaag gestart en geëindigd in de Hanzestad.

Op Terschelling was strandpaviljoen De Walvis pas net open of het zat er al vol met vakantiegangers. Bekijk in deze fotoserie hoe de opening van de terrassen er in Friesland uitzag.

Dodental coronavirus stijgt met 6 naar 5962

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5962. In het afgelopen etmaal heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zes nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen.

In ziekenhuizen in Nederland zijn negen nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee het totale aantal stijgt naar 11.744.

Geen stormloop op coronatests in Friesland: 24 ‘bellers’ getest

Naast dat de terrassen weer open gingen, was vandaag ook de eerste dag dat iedereen met milde klachten getest kon worden. Via het landelijke telefoonnummer 0800-1202 kon gebeld worden voor een afspraak op een testlocatie. In Friesland liep het qua afspraken alles behalve storm.

Om 13:00 uur ‘s middags hadden 15 mensen een afspraak voor een test gemaakt, aan het eind van de dag stond de teller op 24 mensen. 37 anderen maakten een afspraak voor dinsdag. „Dat is minder dan we hadden verwacht”, vertelt GGD-woordvoerder Marcel de Jong. „Maar aan de andere kant betekent dit ook dat er maar weinig mensen zijn met ernstige klachten. Die konden kennelijk nog wel even wachten.”

Dat terwijl de GGD bijna 1100 testen op een dag kan uitvoeren, nu er twee testlocaties in Sneek en Drachten zijn toegevoegd. Die extra locaties bleven maandag dicht. „Het was natuurlijk heel erg afwachten hoe het zou lopen, maar deze lage opkomst klopt wel met het beeld dat we om ons heen zien: weinig snotterende mensen.”

Aan het eind van de week is er hoogstwaarschijnlijk een beter beeld van de situatie in Friesland, denkt De Jong. „Misschien wachten mensen even een dagje en bellen ze morgen bijvoorbeeld pas, om niet te lang in de wacht te staan tijdens het bellen.”

Lifelines: zorgen over corona ebben weg bij Noorderling

Noordelingen piekeren steeds minder over het coronavirus en de gevolgen ervan. Dat blijkt uit onderzoek van Lifelines onder 50.000 inwoners van Noord-Nederland.

Sinds het begin van de coronacrisis ondervraagt Lifelines de deelnemers iedere week over hun gezondheid en welzijn. Door de data per week naast elkaar te leggen, ontstaan patronen die te volgen zijn in de Coronabarometer .

Zo is onder meer te zien dat mensen begin april, toen de corona-uitbraak op zijn heftigst was, veel meer piekerden dan eind mei. Ook geven de deelnemers aan beter te slapen. Met de kinderen gaat het ook beter. Half mei gaf 36 procent van de ouders aan dat hun kinderen stress ervoeren door de coronacrisis. Een maand eerder was dat nog 40 procent.

Bij het begin van de uitbraak was 2,8 procent van de deelnemers bang om zijn of haar baan te verliezen. Inmiddels zijn meer mensen zekerder geworden over hun werk en is nog 2 procent bang om werkloos te raken.

Lees hier meer

Deel kerken gaat weer open

Kerken mogen vanaf 1 juni weer beperkt open. Sommigen blijven echter dicht, omdat ze vrezen besmettingshaard te worden net zoals in Duitsland. Voor hen die wel open gaan geldt: niet alleen de horeca blijkt goed te zijn in het leggen van creatieve noodverbandjes. Kerken kunnen er ook wat van.

Niet zingen. Liever ook niet dopen. Of anders met behulp van een lange stok met een Sint Jacobsschelp eraan waarmee je het water over de dopeling giet. En ter communie gaan met een pastoor die vanachter een spatscherm de hostie aangeeft met een pincet.

Met de massale corona-uitbraak na een kerkdienst in Duitsland vers in het geheugen, denken Nederlandse kerken heel ver out of the box om vanaf 1 juni weer veilig samen te kunnen komen. Eerst met maximaal dertig mensen en na 1 juli weer met honderd man tegelijk.

Lees hier meer over de opening van kerken [PREMIUM]

Ondernemers Ruiterskwartier blij met extra terrasruimte: ‘We willen dit al jaren’

Voor de ondernemers op het Ruiterskwartier in Leeuwarden gaat met de extra ruimte die ze krijgen voor hun terras een langgekoesterde wens in vervulling.

,,We willen dit al jaren’’, zegt Ton Eijer van café Scooter’s. ,,En nu krijgen we de kans.’’ De straat wordt voorlopig omgetoverd tot een boulevard om meer terrastafels kwijt te kunnen.

Die extra ruimte is zeer welkom, vertelt Eijer. ,,Het geeft ons ruimte om iets meer capaciteit te krijgen. Want binnen kunnen we bijna niets.’’

Niet alleen op het Ruiterskwartier staan extra tafels en stoelen. Het Zaailand is verworden tot een groot terras, waar besteld kan worden met een qr-code. En op het Gouverneursplein is het bordes van het stadhuis bij de horeca getrokken.

loading

Al meer dan 200.000 online demonstranten voor culturele sector

Sinds zaterdag hebben ruim 200.000 mensen op internet gedemonstreerd voor de culture sector. Dat heeft de organisatie van Cultuur in Actie maandag laten weten.

De sector vraagt sinds zaterdag een week lang aandacht voor „meer financiële ondersteuning vanuit de politiek én bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang”. Online kunnen mensen zich aansluiten bij de actie en met een teller wordt het aantal demonstranten bijgehouden. Marc Pos, mede-initiatiefnemer van het project: „Met nog 5 dagen te gaan geeft dit nu al aan hoe breed cultuur gedragen wordt in Nederland.”

Door de coronacrisis lopen onder andere veel muzikanten, filmmakers en acteurs inkomsten mis. Vanuit de overheid komt nauwelijks financiële steun, aldus de sector. Omdat het protest door de maatregelen rondom het virus niet ‘echt’ kan plaatsvinden, gebeurt het online. Tot en met vrijdag wordt online twaalf uur per dag geprotesteerd.

De presentatie ligt zeven dagen lang in handen van tientallen bekende Nederlanders onder wie Paul de Leeuw, Daphne Bunskoek, Twan Huys, Irene Moors, Richard Groenendijk, Clairy Polak en Jörgen Raymann.

Coronacrisis blijft autoverkoop in de weg zitten

De coronacrisis blijft de autoverkopen dwarszitten. Volgens BOVAG, RAI Vereniging en RDC is het aantal nieuwe personenauto’s dat in mei op kenteken werd gezet met bijna 60 procent gedaald, vergeleken met dezelfde maand in 2019. In april dit jaar was er ook al een daling van meer dan 50 procent.

In totaal werden in mei 14.934 nieuwe personenauto’s geregistreerd, tegen 36.601 in mei vorig jaar. De daling was onder meer het gevolg van maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook door tijdelijke sluitingen van autofabrieken wereldwijd konden minder auto’s geleverd worden. Nu de meeste autofabrikanten de productie weer deels of volledig hebben opgestart, kunnen de komende periode ook de eerder eerder bestelde voertuigen uitgeleverd en geregistreerd worden.

Volgens de organisaties is nog niet duidelijk wat de impact van het virus zal zijn op de verkoop dit jaar. Tot en met mei werden 133.325 nieuwe personenauto’s geregistreerd en dat zijn er ruim 50.000 minder dan in de eerste vijf maanden van 2019.

De verkoop van elektrische auto’s zal naar verwachting vanaf 1 juli een boost krijgen met een nieuwe subsidie voor particuliere kopers. Voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is 4000 euro beschikbaar en voor een gebruikte 2000 euro.

Lemster Dickens Festijn gaat dit jaar niet door

Hoewel het evenement pas in december plaatsvindt, durft de organisatie van het Lemster Dickens Festijn het niet aan om het feest dit jaar te houden.

Volgens de organisatie is er teveel onzekerheid over de maatregelen en mogelijkheden na 1 september. ,,Naast onduidelijkheid over wat er mogelijk zal zijn qua evenementen en de erg krappe voorbereidingstijd speelt ook onzekerheid in het financiële plaatje een rol.’’

Het Lemster Dickens Festijn zou dit jaar voor de vijfde keer gehouden worden. Er werd op 10.000 tot 15.000 bezoekers gerekend. In 2021 moet het evenement wel doorgaan.

Voortaan binnen dag getest via nieuw telefoonnummer

Alle Nederlanders met Covid-19-achtige klachten kunnen zich vanaf vandaag op zeer korte termijn laten testen bij een GGD in de buurt. Via een nieuw gratis landelijk telefoonnummer kan een afspraak voor de volgende dag worden gemaakt. Het nieuwe telefoonnummer 0800-1202 is zeven dagen per week tussen acht uur ‘s ochtends en acht uur ‘s avonds bereikbaar.

Het testen gebeurt in één van de ruim 80 teststraten die de 25 GGD-regio’s afgelopen tijd door heel Nederland hebben ingericht. Zowel bij positieve als negatieve uitslag wordt de geteste persoon binnen 48 uur gebeld. Blijkt er inderdaad sprake van Covid-19 dan start de regionale GGD meteen een bron- en contactonderzoek. Hierbij worden de personen gebeld met wie de besmette persoon allemaal nauw in aanraking is geweest. Ook wordt gepoogd de bron vast te stellen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) beklemtoont dat het nummer enkel voor mensen met milde corona-symptomen is bedoeld. ,,Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen”, aldus het ministerie. Wie belt, krijgt eerst enkele vragen over de aard van de klachten, vervolgens vraagt de medewerker naar het Burgerservice-nummer (BSN) voor de identificatie.

Friese theaters en poppodia: ‘We zitten allemaal met dat monster dat onzekerheid heet’

Dat er per 1 juni weer wat meer mag - in de theaters en poppodia is dat vooralsnog niet te merken. Op langere termijn lijkt er meer ruimte, ondanks ‘het monster dat onduidelijkheid heet’.

Het is niet vreemd dat theaters en poppodia per volgende week niet ineens de poorten open gooien. Onder normale omstandigheden zou het theaterseizoen immers al zo goed als afgelopen zijn. ,,Het is mooi weer”, zegt Marijke van der Woude, directeur van De Harmonie in Leeuwarden, ,,dan gaan de mensen liever lekker een eind fietsen.”

Lees hier meer