Corona in Friesland - 1 april | Besmettingsgraad lijkt te dalen, zuidwesten binnen Friesland hardst getroffen

Team Handhaving in Leeuwarden heeft woensdag borden geplaatst bij het skatepark bij de van Loonstraat in Leeuwarden en het bewegingspark in de buurt Westeinde.

In de Friese ziekenhuizen lagen woensdagochtend 93 patiënten met het coronavirus. De besmettingsgraad lijkt te dalen en het RIVM gaat bloedtests doen om besmettingsgraad te achterhalen. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus van woensdag 1 april.

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De toename is lager dan dinsdag. Toen meldde het instituut 175 sterfgevallen, het hoogste aantal tot dan toe sinds het begin van de uitbraak. Het aantal meldingen staat echter niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Als mensen overlijden aan Covid-19, wordt dat vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM.

Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 447 ook lager dan dinsdag, toen 722 meldingen binnenkwamen. Ook bij dit getal ligt de registratie vaak een of twee dagen achter op de werkelijke situatie.

Update ziekenhuizen

In de Friese ziekenhuizen lagen woensdagochtend 93 patiënten met het coronavirus. Dat meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Noord-Nederland woensdagmiddag.

28 patiënten liggen op de intensive care, dat is net zoveel in vergelijking met een dag eerder. 65 patiënten liggen op een andere afdeling. Cijfers per ziekenhuis worden niet meer bekendgemaakt.

In de ziekenhuizen in de drie noordelijke provincies (Friesland, Groningen, Drenthe) lagen woensdagochtend 261 patiënten, van wie 98 op de intensive care.

Het aantal positieve testen nam met ruim duizend toe. GGD Fryslân meldde 12 mensen in de afgelopen 24 uur positief te hebben getest. Friese overlijdens door het virus zijn niet bij de GGD gemeld.

Een belangrijke kanttekening bij de cijfers is dat lang niet iedere besmetting wordt opgemerkt. Ook mensen die zonder te zijn getest aan het virus bezwijken, bijvoorbeeld aan een longontsteking, blijven onzichtbaar in de statistieken.

Volledig op de hoogte blijven? Lees het laatste nieuws via onze liveblog .

De Fryske Marren hardst getroffen

De coronacrisis doet zich op medisch gebied in Friesland het hardst voelen in De Fryske Marren. Zeker drie inwoners zijn gemeld als overleden Covid-19-patiënt. Ook het aantal ziekenhuisopnames is relatief het hoogst in en rond Joure. Elf inwoners van De Fryske Marren liggen in het ziekenhuis.

Hoe het kan dat de gemeente zo hard getroffen is? ,,In het begin van deze crisis zagen we dat toch vooral mensen die terugkwamen van wintersport in Italië, Oostenrijk en Frankrijk ziek bleken te zijn. Op dit moment is er in verschillende zorginstellingen, waar kwetsbare ouderen wonen, sprake van een behoorlijk aantal zieken”, zo reageert burgemeester Fred Veenstra.

GGD en RIVM vinden het nog te vroeg om conclusies te trekken.

Besmettingsgraad lijkt te dalen

Het coronavirus boet al vanaf 16 maart aan kracht in en die trend lijkt door te zetten. Dat zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel in de Tweede Kamer. Die conclusie betekent niet dat de maatregelen gelijk versoepeld kunnen worden.

De verspreidingskracht van het virus neemt sinds het kantelpunt (stabilisering van de uitbraak) half maart volgens de RIVM-baas per dag verder af, maar er komen nog nieuwe patiënten bij.

,,Volhouden van maatregelen is nu cruciaal. Als we dit loslaten, gaat die curve weer stijgen. Dan stijgt ook weer de vraag naar (intensieve) zorg”, aldus Van Dissel tegen Kamerleden in een briefing over het coronavirus.

Ook het aantal meldingen van patiënten bij de GGD en het aantal opnames loopt de laatste dagen terug. Natuurlijk zijn er ook heel veel mensen waarvan helemaal niet bekend is dat ze ziek thuis zitten met corona.

Verder vlakt de groei van het aantal nieuwe patiënten en het totaal aantal patiënten op de intensive care recent af, maar Van Dissel waarschuwt de parlementariërs dat daar nog geen sprake hoeft te zijn van een trend.

Daarnaast tonen de grafieken dat de bezetting van de IC‘s pas half juli weer zakt onder de gebruikelijke capaciteit, die 1150 plaatsen bedraagt. De voorspelde piek ligt rond 1 mei, als er alleen voor coronapatiënten al 2400 IC-plekken nodig zijn. Daar komen andere ernstig zieken nog bij.

RIVM gaat bloedtests doen om besmettingsgraad te achterhalen

Het RIVM is een onderzoek gestart om te achterhalen hoeveel mensen afweerstoffen hebben tegen het coronavirus en door die stoffen beschermd zijn. Zesduizend mensen uit het hele land en van alle leeftijdsgroepen wordt daarom gevraagd om thuis bloed af te nemen via een vingerprikje.

Op meerdere momenten, verspreid over de komende maanden gaat het RIVM zo afweerstoffen in het bloed meten. Met de resultaten wil het RIVM meer inzicht krijgen in de verspreiding van het virus en de opbouw van groepsimmuniteit onder alle leeftijdsgroepen. Iedereen die in aanraking komt met het virus maakt afweerstoffen aan. Door het meten van die stoffen in het bloed, wordt duidelijk hoeveel mensen uit de Nederlandse bevolking in aanraking zijn geweest met het virus.

‘We springen uit de ban bij einde pandemie’

Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie aan de RUG, houdt er rekening mee dat mensen massaal uit de ban gaan springen op het moment dat straks de maatregelen volledig worden afgebouwd en alles weer mag. ,,Dat hebben we ook gezien bij epidemieën in het verleden”, zei Postmes woensdag in een q&a op deze site.

Postmes is bekend van zijn onderzoek naar psychosociale gevolgen van de aardbevingen en de beschadigingen aan huizen in Groningen. Zijn team van Gronings Perspectief neemt in nieuw onderzoek de vraag mee hoe de coronacrisis doorwerkt in de hoofden van de bewoners van het gebied. De vragenlijsten zijn al verstuurd. ,,Over twee weken weten we meer”, zei Postmes.

loading

Coronadreiger krijgt tien weken cel

De 21-jarige man die vanwege bedreiging met zware mishandeling (coronabesmetting) terecht stond in Assen, is veroordeeld tot tien weken gevangenisstraf.

De man bedreigde op 20 maart twee medewerkers van GGZ Friesland en bedreigde een portier met de dood en bespuugde hem. De Leeuwarder beet op het politiebureau een agent in de hand en zei, aldus het OM: ,,Ga met je mondkapjes voor mij zitten, jongen, ik zal je ziektes geven’‘.

De verdachte is vaker veroordeeld voor bedreiging. Zijn advocaat schetste woensdag een beeld van iemand die uit huis is geplaatst en is beschadigd door verwaarlozing. Hij kampt met woedeaanvallen en zoekt dan zijn toevlucht in drugs. De man wordt telkens afgestraft met een celstraf, zegt zijn advocaat, als vergelding. Zij zei dat de maatschappij daar niet bij is gebaat.

‘Dakloze asielzoekers kunnen nog steeds nergens terecht’

Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen nog altijd nergens terecht in Friesland. In deze coronacrisis brengt dat extra risico’s met zich mee. Dat staat in een mail die het Diaconaal Platform Leeuwarden (DPL) en Noodopvang Fryslân woensdag naar alle Friese gemeenten hebben verstuurd. Eind januari schreven de organisaties een gezamenlijke brief naar de gemeenten waarin ze een pleidooi hielden voor een bed-bad-broodvoorziening voor dakloze asielzoekers.

Ze hebben nog altijd geen reactie. Met de mail willen ze de colleges herinneren aan de schrijnende situatie van de groep. Het zou gaan om ruim honderd mensen in Friesland, die nu vanuit een azc op straat zijn beland. Ze mogen niet in Nederland blijven, maar kunnen ook niet terug en gaan dan zwerven. ,,We willen dat deze problematiek niet ondersneeuwt in de coronacrisis’’, aldus Bartel Vianen namens de organisaties.

Gezelschappen tonen gratis kwaliteitstheater

Negen grote theatergezelschappen, waaronder Tryater, en een aantal schouwburgen bundelen hun krachten en gaan wekelijks online theatervoorstellingen tonen onder de noemer: Donderdag Verwonderdag.

Het idee is dat er iedere donderdagavond een voorstelling wordt gedeeld van een van de deelnemende gezelschappen. Op die manier wordt het publiek ‘door het landschap van het kwaliteitstheater’ geloodst, zo beloven de theatermakers. ,,Met deze collectieve actie willen we het publiek stimuleren en enthousiasmeren om als dat weer kan, in veelvoud terug te komen naar de prachtige theaters en schouwburgen die Nederland rijk is.’’

De voorstellingen zijn te bekijken op de Facebookpagina’s van de aangesloten instellingen; iedere donderdag, om 18.00 uur.

menu