Controle op parkerende auto's op Vlieland is 'een lachertje'

Vlieland is de overlast van parkerende auto’s en busjes in de Dorpsstraat meer dan beu. Dat een elektrische auto wel meer ruimte krijgt, stuit op weerstand.

,,Het is net alsof ze weten dat na aankomst van de boot om half elf de politie vooral druk is met de overdracht en even niet kan controleren in de Dorpsstraat.” Dick Visser van Nieuw Liberaal Vlieland (NLV) noemt de controle op het eiland ,,een lachertje”. Vorige maand liet Algemeen Belang Vlieland (ABV) al eenzelfde geluid horen.

Bloktijden

Al jaren gelden in de Dorpsstraat zogeheten bloktijden. Die moeten auto’s en vrachtwagens een groot deel van de dag weren uit de straat wanneer het in het hoogseizoen er al heel druk is met fietsers en voetgangers.

De gemeente zet behalve politie ook boa’s in, ambtenaren met opsporingsbevoegdheid. Burgemeester Tineke Schokker zegde toe eind dit jaar met een overzicht van uitgeschreven boetes en gedane waarschuwingen te komen. Maar voor de NLV is dat onvoldoende.

Elektrische auto's mogen wel

In het licht van de drukke Dorpsstraat doet een ander plan van het college de haren van de gemeenteraad ten berge rijzen. B. en w. zijn namelijk een proef gestart om elektrisch aangedreven auto’s ook buiten die bloktijden toestemming te geven er te rijden. ,,Een elektrische auto is toch ook van blik”, gaf Max Figee (NLV) mee.

Wethouder Elsje de Ruijter legde uit dat een pakketbezorger te veel last had van de stoet met auto’s die tijdens de bloktijden door de Dorpsstraat rijdt. Die verzocht de gemeente om buiten deze tijden toch de pakjes te mogen bezorgen. ,,Wij hebben dit toegestaan met als voorwaarde dat hij hiervoor een elektrische auto gaat gebruiken. We willen het duurzame vervoer stimuleren en dit is een manier. Deze extra auto had er ook gereden als de ondernemer zich aan de bloktijden moest houden.”

'Niet verder verblikken'

,,U slaat de plank mis”, aldus Lex Vergnes van ABV. De GroenWit-wethouder bleef erbij dat elektrisch rijden zo gestimuleerd kon worden. Burgemeester Tineke Schokker proefde echter veel tegengas bij de raadsleden voor dit plan; ook bij een partijgenoot van De Ruijter, Hedwig de Lang. ,,We willen de Dorpsstraat niet verder verblikken, dus we bespreken het plan nog eens in het college”, aldus Schokker.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement