De continuïteit van de acute en de semi-acute zorg is gedurende de corona-pandemie nooit in gevaar geweest in Noord-Nederland. Dat zegt MCL-bestuurder Erica Bakkum.

Ook de operaties van klachten die binnen zes weken tot levensbedreigende situaties kunnen leiden, zijn nooit in gevaar geweest, al scheelde dat eind 2020 even niet veel in Drenthe, vertelt Bakkum.

Het was donderdag ruim een jaar geleden dat de wereldgezondheidsorganisatie WHO bekend maakte dat er officieel sprake was van een pandemie. In het Noorden was vijf dagen eerder een Strategisch Kernteam Covid-19 gevormd. Dit team van afgevaardigden van de noordelijke ziekenhuizen, huisartsen, ambulancevervoerders, zorgverzekeraars, laboratoria, GGD, de ouderenzorg en de geestelijke gezondheidszorg komt sindsdien elke woensdag (online) bijeen. Met als doel de continuïteit van zorg te waarborgen.

Het Noorden sprong bij in de eerste golf

,,Dat is gelukt”, zegt Bakkum. Ze is namens de vier Friese ziekenhuizen lid van het kernteam. Tijdens de eerste golf moest de reguliere ziekenhuiszorg landelijk worden afgeschaald naar 30 procent, maar wist het Noorden dit op zo’n 70 procent te houden. Nu in de tweede golf is die zorg opnieuw met zo’n 30 procent terug geschroefd, dit keer iets meer dan het landelijk gemiddelde. ,,Met kleinere ziekenhuizen zijn we wat minder flexibel.”

In de eerste golf namen de negen noordelijke ziekenhuizen los van de verpleegafdeling zo’n 500 patiënten voor de intensive care op uit andere regio’s. Meer dan welke regio ook sprong het Noorden bij, memoreert Bakkum. Toch was er enige frictie met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. ,,Er was het idee dat hier relatief veel bedden leeg waren, maar geregeld wachtten wij op patiënten die niet kwamen.”

Bijna 1 op de 5 aangemelde ‘zuidelijke’ Covid-patiënten bleek nooit aan te komen in het Noorden. Dat kon zijn omdat de patiënt was hersteld of juist was overleden, of omdat de familie geen toestemming gaf. ,,Maar het kwam ook voor dat er vanwege de lange ritten geen ambulances beschikbaar waren.” De afstemming verliep tijdens de tweede golf veel beter, zegt Bakkum. ,,Medisch specialisten stemden rechtstreeks met elkaar af welke patiënten ze van elkaar konden accepteren.”

Meer patiënten uit eigen regio tijdens tweede golf

Tijdens de tweede golf zijn nog eens 158 coronapatiënten voor de IC uit andere regio’s in de noordelijke ziekenhuizen behandeld. Dit keer lagen er veel meer patiënten uit de eigen regio. Op dit moment is het relatief rustig in de Friese ziekenhuizen, maar door de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus kan die situatie snel veranderen, zegt Bakkum. De uitbraak op de afdeling oncologie in het MCL, begin februari, is daar een voorbeeld van.

Bakkum vindt het hoog tijd dat ál het ziekenhuispersoneel wordt gevaccineerd. In de eerste week van januari zijn 440 MCL-werknemers uit de acute zorg als eersten gevaccineerd, de andere kleine 3000 medewerkers wachten nog steeds op hun beurt. ,,Daar zitten bijvoorbeeld ook radiologisch laboranten en cardiologen tussen, werknemers die in contact komen met mensen met corona. Ik vind dat zij voorrang moeten krijgen.”

Het strategisch kernteam blijft wekelijks overleggen. Bij een landelijk uitgesproken code zwart is het strategisch kernteam gemandateerd om volgens een commandostructuur voor de gehele noordelijke zorg razendsnel besluiten te nemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct