Containerrederij MSC huurt vissers in als stofzuiger

Tijdens de berging van de 291 gezonken zeecontainers van de MSC Zoe gaan Nederlandse vissers tegen betaling aan de slag als afvalvissers.

De verzekeraar van de rederij heeft hiervoor contact gelegd met de Nederlandse Vissersbond. De vissers worden ingehuurd als stofzuiger; ze kunnen tijdens de berging met hun netten drijvende rommel opvissen die vrijkomt.

De Vissersbond heeft gegadigden aangeleverd. De eerste vissers beginnen maandag, meldt voorzitter Johan Nooitgedagt.

Hoogste prioriteit

Volgens Rijkswaterstaat, dat nauw toezicht houdt op de bergingsoperatie, is de rederij zeer begaan met de schade die het heeft aangericht aan de Waddenkust. Om verdere reputatieschade te voorkomen wil zij het milieu tijdens de berging zo veel mogelijk ontzien.

Vrijdag wordt de eerste container gelicht. Dat gebeurt in de Eemsgeul waar een container middenin de vaarweg ligt. ,,Die heeft de hoogste prioriteit’’, aldus Michiel Visser van Rijkswaterstaat.

Vandaar werken de bergers westwaarts. Twee veiligheidsschepen assisteren hen. Een Noordzeeloods geeft het overige verkeer op de drukke zeevaartroute aanwijzingen.

Maandenlange operatie

De verzekeraar van MSC heeft bergingsconcern Ardent (voorheen Wijsmuller) gecontracteerd. Ardent huurt twee grote schepen die uit respectievelijk Noorwegen en Engeland komen varen. Het eerste arriveerde donderdagochtend om negen uur in IJmuiden.

De operatie zal maanden duren. De angst is groot dat de containers beschadigd zijn en alsnog openbreken. Rijkswaterstaat wil dat dit koste wat kost wordt voorkomen. Visser noemt het ,,een keiharde eis’’ die bij MSC is neergelegd.

Tijdens het ophalen worden ze met een grijper opgepakt, of met behulp van duikers, die er kabels aan bevestigen. Dat laatste is zeer arbeidsintensief.

Lees ook: Zware klus voor minister Van Nieuwenhuizen: 'Er gebeurt ontzettend veel'

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement