Consternatie bij ministerie vanwege ontsnapping uit Leeuwarder gevangenis (die 50 jaar geleden plaatsvond)

De PI in Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Van paniek was nog geen sprake, maar een artikel uit de Leeuwarder Courant van afgelopen maandag zorgde voor consternatie op de burelen van het ministerie van Justitie & Veiligheid.

Op 29 juni ontsnapten twee mannen uit de gevangenis in Leeuwarden. 50 jaar geleden, welteverstaan. Bij het ministerie was het bewuste artikel, met de kop ‘ twee mannen ontsnapt uit Huis van Bewaring ’ opgeslagen in de knipselmap, maar de laatste zin van het stukje (De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug) was weggevallen.

De LC schreef destijds dat twee gedetineerden uit de luchtkooi waren ontsnapt en de benen hadden genomen. ‘Ze werkten zich vervolgens onder een hek door en klommen toen over een muur heen met behulp van aan elkaar geknoopte touwen.’

Het bericht zorgde bij het ministerie voor gefronste wenkbrauwen. Al gauw werd Gino Tibboel, de huidige directeur van de penitentiaire inrichting (PI) in Leeuwarden, gebeld. Of hij ook twee gevangenen miste, omdat er in de LC een stukje stond over een ontsnapping. ,,Daar wist ik natuurlijk niets vanaf’’, reageert Tibboel.

De ontsnapping kon overigens ook niet bij hem hebben plaatsgevonden, want in 1970 was De Marwei - aan de Holstmeerweg - nog niet gebouwd. Hij kan er achteraf smakelijk om lachen. ,,Ik ging me toch ook echt even afvragen of ik iets had gemist. Ons hoofd veiligheid wist ook van niets natuurlijk. Het heeft wel flink wat mensen bezig gehouden.’’

Lees hieronder het hele artikel uit de krant van 29 juni 1970.