Wybren Lok, Jan Dros en Radboud Atema sorteren in het MCL de spullen die ze meenemen om in Tanzania een ziekenhuis van een internetsysteem te voorzien. FOTO NIELS WESTRA

Computers MCL krijgen nieuw leven in ziekenhuis Tanzania

Wybren Lok, Jan Dros en Radboud Atema sorteren in het MCL de spullen die ze meenemen om in Tanzania een ziekenhuis van een internetsysteem te voorzien. FOTO NIELS WESTRA

Het MCL kreeg vorig jaar een nieuw ICT-systeem, waardoor het oude overbodig werd. Dankzij de inzet van Wybren Lok en Jan Dros gaat dit naar Tanzania.

Stel eens voor: alle inwoners van Nederland zouden afhankelijk zijn van een ziekenhuis met de capaciteit van het MCL. Onmogelijk. In Tanzania is het de normaalste zaak van de wereld: daar staat aan de voet van de Kilimanjaro een universitaire kliniek die een verzorgingsgebied van 17 miljoen mensen heeft. En dat zonder de Nederlandse faciliteiten.

Het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC), een van de grootste ziekenhuizen van Afrika, kan niet alleen draaien op kundige verpleegkundigen en artsen. Een goed computersysteem om de patiëntgegevens in op te slaan en goede communicatie tussen verschillende afdelingen zijn onontbeerlijk.

Duur en haperend

En laat daar nou net het probleem zitten. Een paar computers zijn er, met haperend internet. ,,Een internetsnelheid van 4 MB is daar normaal en kost 1900 dollar’’, zegt Wybren Lok. Ter vergelijking: een gemiddeld Nederlands huishouden heeft een verbinding van 40 MB voor enkele tientjes.

Dat zullen Lok en Dros niet veranderen als ze in september en november afreizen naar Tanzania. Dros, die als ICT-projectleider in het MCL in Leeuwarden werkt, kwam in contact met NetQloud in Joure, het bedrijf waar Lok als ICT’er werkt. Dros was al bekend met de MultiModus Foundation in Tanzania om het ziekenhuis in Moshi te helpen. Samen met Lok besloten ze de gebruikte apparatuur gereed te maken voor Afrika.

Niet alleen computergerelateerde artikelen gaan die kant op: ook medische apparatuur gaat mee naar Afrika. Daarnaast krijgt het ziekenhuis ongeveer 80 tablets, waarmee het personeel patiëntgegevens kan bijhouden.

Dat had nogal wat voeten in de aarde. Niet alles was compleet of klaar om die kant op te gaan. Stekkers, kabels, er moest nog van alles bij. Afgelopen week heeft Lok bijvoorbeeld 10 kilometer kabels vooruitgestuurd. ,,Dan hebben ze dat maar vast.’’

Eerst een test

Over vier weken gaat Lok een kleine week naar Tanzania om te kijken hoe alles eruit ziet daar. Kunnen de elektriciteitsvoorzieningen de nieuwe spullen aan? ,,Niemand heeft er wat aan als de hele afdeling platligt als je een scan maakt, dus dat moeten we eerst checken’’, vertelt Lok.

In november gaat hij weer naar Tanzania, maar dan met een heel team van medici en ICT’ers. Ze leggen dan het systeem aan en zorgen dat alles werkt. Ook leren ze de medici en ICT’ers van het ziekenhuis hoe ze moeten werken en hoe ze het netwerk het beste kunnen onderhouden.

En dan? Dan gaan Lok en Dros weer naar Nederland om vanuit Joure en Leeuwarden de boel in de gaten te houden. Misschien reizen ze over een jaar of twee weer naar Tanzania om een update uit te voeren en het personeel bij te scholen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct