Column 'Van Sint tot Kerst': Versieringen

,,Het is eigenlijk alsof Sinterklaas niet bestaat.” Ik weet bijna niet wat ik hoor. De oudste (7) is er eentje die kan blijven geloven tot en met het moment daar is dat er in de klas lootjes worden getrokken en papier-maché moet worden aangerukt omdat hij een surprise moet maken uit naam van de Sint.

En dus nee, zijn woorden waren geen voorbode van het einde van de mythe. Het was het begin van een observatie van de Leeuwarder middenstand en een enkele woonkamer in de buurt. Want al enkele weken verbazen zowel hij als zijn broertje (5) zich over de decoraties die ze in en buiten het stadscentrum aantreffen.

Langs de Centrale op weg naar opa en oma hangt de kerstversiering al weken langs de gevel. Hoewel in eerste instantie bewonderend vanwege de lampjes, halen ze daar op de achterbank inmiddels de neus hoog op over de guirlandes van kerstgroen. Met verbijstering zien ze hoe de winkels in de stad uitgedost zijn met allerhande kerstparafernalia in talrijke kleurstellingen - waaronder het anders zo sterk geliefde zilver en goud. In hun ogen hebben die kleuren helemaal niets met de Sint te maken.

De Hema doet het wel goed, vindt de jongste (5). ,,Die zijn goed aan het werk. Daar zijn chocoladeletters en pepernoten.”

Zou de middenstand zich niet willen branden aan de felle discussies die er leven rondom zwarte piet? Zou dat erachter zitten? Het opwerpen van die vraag stel ik nog maar een paar jaar uit. ,,Kerst is toch een heel gezellig feest”, opper ik.

Ik kon het krijgen. Verontwaardigd riep de jongste: ,,Sinterklaas is óók een feest.”

Vanaf morgen heeft de middenstand weer hartstikke gelijk.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement