Column Asing Walthaus: Superpolitiek

In de andere culturele hoofdstad van dit jaar bliezen ze een kritische journaliste op met een autobom. De voorzitter van de culturele-hoofdstadclub, die daar ongeveer is wat Wiebe Wieling hier in Friesland is, zegt er dingen over waar sommigen in Malta erg boos over worden. In een tweet parodieerde hij haar laatste woorden.

Klinkt allemaal niet goed. En wij hebben dit jaar met Malta te maken. We sturen al een tijdje aardappelzakken met poëzie erop heen en weer.

Tjeerd van Bekkum, het boegbeeld van culturele hoofdstad hier, wil hier zijn vingers niet aan branden . ,,Het wordt nu superpolitiek’’, zegt hij.

Nou en? Grijp die kans! Zeg bijvoorbeeld: ,,De tegenstellingen tussen Malta en Nederland zijn natuurlijk groot, ook in de politiek en de omgang met democratie. Maar samen zetten wij daar poëzie en muziek tegenover. Kunst brengt mensen bij elkaar. De zachte krachten zullen zeker winnen in ’t eind.’’

Of zeg: ,,Je hebt dat beroemde filmpje van Tsjêbbe Hettinga toch wel gezien waarin hij een tribune vol mensen in Medellin doodstil krijgt met het voordragen van een gedicht? Medellin in Colombia, de stad die berucht was door Pablo Escobar, waar wel vierduizend moorden per jaar werden gepleegd. Die stad is nu veel en veel veiliger - ook dankzij dat grote poëziefestival. Valletta is lang zo erg niet, maar het zou geweldig zijn als het door de samenwerking tussen de Culturele Hoofdsteden een klein beetje beter wordt? Poëzie is een daad van bevestiging.’’

Dat kun je zeggen. Het geeft aan dat je vertrouwt op cultuur, hoe teer die ook is.

Of je kunt iets zeggen over superpolitiek waar je je vingers niet aan wilt branden. Maar dat is veel minder sterk.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct