Code geel in groot deel van Nederland wegens windstoten, stormvloedkering Ramspol wel weer open

FOTO ANP

In een groot deel van Nederland is donderdag een code geel van kracht wegens zware windstoten van 80 kilometer per uur. Deze kunnen in het kustgebied en het waddengebied snelheden bereiken tot ongeveer 95 kilometer per uur. Rijkswaterstaat heeft om 07.00 uur de stormvloedkering Ramspol bij Kampen tijdelijk gesloten om het achterland te beschermen tegen hoogwater uit het IJsselmeer.

De windstoten komen uit westelijke richting. Code geel geldt voor alle provincies, behalve Noord-Brabant en Limburg. In de loop van de ochtend verdwijnen de zware windstoten tijdelijk, maar in de tweede helft van de middag keren ze weer terug. Het KNMI meldt dat het verkeer hinder kan ondervinden van de harde wind.

Weerplaza meldt dat donderdagmiddag een gebied met buien van west naar oost over het land trekt. Daarbij is kans op hagel en onweer. De temperatuur stijgt naar 8 tot 11 graden.

Stormvloedkering Ramspol

Donderdagmorgen heeft Rijkswaterstaat besloten de stormvloedkering Ramspol bij Kampen te sluiten. Dit om het achterland te beschermen tegen hoogwater uit het IJsselmeer. Door de sluiting van de kering is er geen scheepvaartverkeer mogelijk tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer. De Ramspol wordt gesloten vanwege de combinatie hoogwater en harde wind. Na het middaguur is besloten de kering weer te openen. De scheepvaart in het Ramsdiep blijft gestremd, ook nu de kering weer open is.

Stormvloedkering Ramspol is een tien meter hoge, opblaasbare dam (balgstuw) die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Het is de grootste ter wereld in zijn soort. De laatste keer dat de Ramspol werd gesloten was op 23 februari jongstleden vanwege stormachtige weer.

Verder deze week

Donderdagavond begint droog, maar later volgen vanuit het noorden nieuwe buien. Vrijdag wordt het vanuit het noorden vaker droog met meer ruimte voor de zon. De wind neemt geleidelijk af. Het weekend verloopt grotendeels droog en vooral zondag is het zacht.

Al sinds oktober hebben we vrijwel aaneengesloten fases van herfstweer gehad. Maar er is goed nieuws voor wie het gehad heeft met al die nattigheid. De nieuwe dertigdaagse voorspelling van Weerplaza laat licht aan de horizon zien. De lente lonkt zelfs een beetje en het zou (heel misschien) wel eens 20 graden kunnen worden.

Bekijk de weersverwachtingen op lc.nl/weer .