Cocaïne in oppervlaktewater blijkt funest voor de paling

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu doet aanvullend onderzoek naar schadelijke stoffen uit drugs in het Nederlandse oppervlaktewater.

Cocaïneresten blijken funest voor het libido van de paling – een bedreigde diersoort. Onderzoekers van de universiteit van Napels ontdekten onlangs dat jonge paling hyperactief wordt van de restanten cocaïne die in de Europese wateren zit. De vis kan zich vervolgens slecht voortplanten.

Via het riool komen drugs terecht in het oppervlaktewater. CDA’er Jaco Geurts vroeg gisteravond aandacht voor het probleem tijdens een Waterdebat in de Tweede Kamer. Niet alleen jonge paling is kwetsbaar voor sporenconcentraties van drugs. Ook andere fauna wordt erdoor geremd in de groei en de voortplanting.

Voorrang

,,Het is een serieus probleem’’, erkende minister Cora van Nieuwenhuizen. De Italiaanse onderzoekers lieten paling vijftig dagen lang zwemmen in water dat eenzelfde concentratie cocaïne bevatte als het water in de rivier. ,,Ik heb er deze week voor het eerst van gehoord’’, zei de minister. Met voorrang wordt nu gekeken of het probleem ook opspeelt in Nederland.

Van medicijnresten en amfetamines was de schadelijke werking in het oppervlaktewater al bekend. Bij medicijnresten is het probleem eenvoudiger bij de bron aan te pakken; mensen moeten weten dat ze die niet door het toilet of de gootsteen spoelen. Bij drugs is dat ,,wat ingewikkelder’’.

Illegale lozingen

De waterkwaliteit in Nederland staat verder onder druk door restanten chemicaliën die illegaal worden geloosd na gebruikt in drugslaboratoria. Zuivering van al die ‘nieuwe’ stoffen is lastig. De minister: ,,We moeten goed nadenken hoe we dit nieuwe probleem gaan oplossen’’. En: ,,We moeten natuurlijk niet hebben dat de vissen straks stoned als een garnaal door het water zwemmen’’.

Tijdens het debat vroeg D66’er Matthijs Sienot aandacht voor de Friese waterkwaliteit in de zomer. Sinds 2010 lopen er campagnes tegen toiletlozingen van de pleziervaart. Die zetten te weinig zoden aan de dijk, erkende ook de minister. Ze zoekt uit wat er misgaat. ,,Het is leuk om nu eens resultaat te zien.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement