'Coalition of the willing' maakt zich hard voor opvang jeugdige vluchtelingen in Friesland

Vluchtelingen op Lesbos. FOTO AFP/LOUISA GOULIAMAKI

Verschillende Friese politici willen vluchtelingenkinderen opvangen in de provincie. Een ‘coalition of the willing’, een initiatief van Brigitta Scheepsma en Stephanie Geurtz, maakt zich hard voor deze zaak.

De politici sluiten zich aan bij het beroep dat de Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children deden op de Nederlandse gemeenten om vijfhonderd alleenstaande kwetsbare kinderen uit Griekenland in Nederland op te vangen. Ook gaat er een oproep naar Den Haag om zorg te dragen voor het ophalen van de kinderen.

Op de Griekse eilanden en bij de Grieks-Turkse grens is een humanitaire crisis ontstaan doordat grote groepen vluchtelingen door het oplaaiende geweld in Syrië op drift geraakt zijn.

Verschillende Nederlandse gemeenten hebben in de afgelopen dagen moties aangenomen met een soort zelfde strekking. In Duitsland is de overheid al overgegaan tot het ophalen van alleenstaande kinderen en moeders uit Griekenland.

De coalitie vraagt om handtekeningen die volgende week aan commissaris van de koning Arno Brok moeten worden aangeboden. Daarnaast worden in verschillende gemeenteraden moties ingediend.

home
net-binnen
menu